Camelia Anca Baciu: Motive pentru care românii își bat copiii

În timp ce unii părinți sunt preocupați de ultimele tendințe în parenting, alții încă aplică agresiunea fizică ca metodă de corecție asupra propriilor copii.
  • Publicat:
Camelia Anca Baciu: Motive pentru care românii își bat copiii
Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut, foto arhiva personală

Cum este ideal să educi copilul în 2021? ”Cuvântul „ideal” mă încurcă. E ca și cum ai zice „perfect”! Nu există… suntem imperfecți într-o lume imperfectă! Dar aș spune că, bucuria de a trăi (joie de vivre) este darul pe care trebuie să–l facem copiilor noștri, împreună cu iubirea (și suportul) necondiționate” este de părere Camelia Anca Baciu, psiholog și psihoterapeut. Am aflat și motivele pentru care unii părinți recurg la agresivitate fizică împotriva copiilor.

 

CSÎD: Cum să fim părinți buni, pe lângă ce ne-ați spus deja?

Camelia Anca Baciu: În rest, esențial este să fim atenți la nevoile lor, să nu ne ambiționăm să facem din ei ce n-am reușit noi să fim. Să nu confundăm comportamentele cu persoana care le face. Să fim părinți „Good enough”! Să luăm mereu în calcul obligația/datoria să fim bine cu noi înșine, ca adulți. Știți deja că părinții fericiti au copii fericiți!

 

CSÎD: Ce credințe limitative despre educația și creșterea copiilor avem noi românii?

Anca Camelia Baciu: Destul de multe…Le știți: ”Eu te-am făcut, eu te omor!”, “Unde dă mama, crește!”

„Bătaia e ruptă din rai!”, „Copiii sunt precum covoarele, trebuie scuturați!”, „Ce știi tu? Esti doar un puști netrecut prin viață”…” lasă că și eu am mâncat bătaie cu cureaua și n-am ajuns rău deloc…” Uneori credem că odraslele noastre sunt ca niște plante fragile și-i hiperprotejăm, alteori, îi lăsăm „în legea lor”, să se descurce…  Nu sunt sănătoase aceste comportamente, la extreme.

Hiperprotecția, neglijarea copiilor duc la atașamente anxioase

CSÎD: La ce duc acest tip de atașamente?

Camelia Anca Baciu: Conduc la atașamente anxioase sau evitante și la o relaționare defectuoasă în viață…

Bătaia ruptă din Rai este o expresie înțeleasă greșit

CSÎD: De ce bătaia nu e ruptă din Rai?

Camelia Anca Baciu: Îmi spunea un preot că expresia este greșit înțeleasă, corect ar fi ca bătaia este ruptă din rai, adică ruptă, smulsă din rădăcini și aruncată afară din rai… poate în iad! De ce ai induce un comportament rău, negativ, ca să scoți/să combați un altul rău?

Unii părinți consideră că fac bine când își bat copiii

CSÎD: Nu toți părinți consideră că bătaia are o conotație negativă…

Camelia Anca Baciu: Pe de altă parte, părinții își bat copiii având convingerea că așa îi apără de ceva rău, că îi protejează, că îi feresc de comportamente cu efecte dureroase și așa învață să nu mai greșească… Pur și simplu, ei au convingerea că nu fac ceva dăunător cu bătaia! Agresivitatea o are fiecare dintre noi din naștere.

CSÎD: La ce ne ajută agresivitatea?

Camelia Anca Baciu: Agresivitatea ne-a fost necesară, de la o generație la alta, pentru supraviețuire. Trebuie să fim atenți unde, când, cum și cu cine o folosim.

Cauze pentru care părinții recurg la bătaie pentru a corecta comportamentul copiiilor

CSÎD: Din ce alte cauze mai sunt părinții agresivi cu copiii?

Camelia Anca Baciu: Când este direcționată către cei mici, este determinată, de multe ori de:

  1. Neputința părintelui
  2. Teama părintelui că ceea ce se întâmplă rău va escalada
  3. Expunerea/vulnerabilitatea în fața unui rău care se va întâmpla și pentru care tu, părinte, vei fi responsabil
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân