Dr. Gheorghe Gică, medic ginecolog, despre legarea trompelor uterine: „Sterilizarea chirurgicală este o procedură ireversibilă”

Ce presupune legarea trompelor uterine, cui este indicată această intervenţie, care sunt contraindicaţiile şi riscurile, dar şi avantajele acesteia.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Gheorghe Gică, medic ginecolog, despre legarea trompelor uterine: „Sterilizarea chirurgicală este o procedură ireversibilă”
Dr. Gheorghe Gică

Femeile care doresc o metodă permanentă de contracepţie pot solicita medicului ginecolog legarea trompelor uterine sau, în termeni medicali, sterilizarea chirurgicală. Însă această intervenţie chirurgicală prezintă şi anumite contraindicaţii. De exemplu, femeile care suferă de boli cardiace sau cronice nu pot apela la această procedură, deoarece riscul anesteziei generale este prea mare în comparaţie cu beneficiul adus de intervenţie. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că legarea trompelor este o intervenţie ireversibilă, deci trebuie să fiţi complet sigure că nu vă mai doriţi copii ulterior, şi nu este o metodă care protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

Dr. Gheorghe Gică, medic specialist Obstetrică-ginecologie, explică într-un interviu exclusiv pentru CSID ce presupune legarea trompelor uterine, cui este indicată această intervenţie, care sunt contraindicaţiile şi riscurile, dar şi avantajele acesteia.

În ce constă legarea trompelor uterine

CSÎD: Ce este sterilizarea chirurgicală sau legarea trompelor uterine?

Dr. Gheorghe Gică: Sterilizarea chirurgicală, cunoscută şi ca ligatură tubară sau legarea trompelor uterine, reprezintă o procedură de contracepţie ireversibilă ce se poate realiza ca unică procedură laparoscopic sau, în majoritatea cazurilor, asociat altor intervenţii, cel mai frecvent la cezariană.

CSÎD: Sunt necesare anumite analize înainte de această procedură?

Dr. Gheorghe Gică: Atunci când este realizată ca unică intervenţie, este necesară o pregătire preoperatorie, constând în analize uzuale de sânge şi o discuţie cu medicul anestezist, pentru că sterilizarea chirurgicală se realizează sub anestezie generală.

CSÎD: În ce constă mai exact legarea trompelor uterine?

Dr. Gheorghe Gică: Procedura laparoscopică presupune introducerea unui gaz cu dioxid de carbon în abdomen, pentru ca pereţii abdominali să se umfle şi să se depărteze de uter şi de trompele uterine.

Chirurgul face două incizii, una chiar sub ombilic, pe unde va introduce un instrument de mărimi microscopice asemănător unui telescop, iar a doua incizie va fi efectuată deasupra pubisului, pentru a permite pătrunderea instrumentului ce va tăia şi va lega trompele uterine. Întreaga procedură durează aproximativ o oră.

Pacienta poate fi externată în aceeaşi zi

CSÎD: În cât timp se recuperează pacienta şi când îşi poate relua viaţa sexuală?

Dr. Gheorghe Gică: Recuperarea postoperatorie este de obicei uşoară pacienta putând fi externată în aceeaşi zi (One Day surgery). După operaţie, se recomandă 2-3 zile de repaos şi activităţi uşoare pentru aproximativ o săptămână, totuşi cu o mobilizare rapidă nefiind necesară o perioadă de repaus total.

Activitatea sexuală poate fi reluată în momentul în care pacienta se simte confortabil, de obicei după aproximativ o săptămână.

Această metodă de contracepţie este ireversibilă

CSÎD: Legarea trompelor uterine este o metodă contraceptivă permanentă?

Dr. Gheorghe Gică: Da, când luaţi decizia de a face această intervenţie chirurgicală, trebuie ţinut cont de faptul că această metodă de contracepţie este ireversibilă, având ca variantă ulterioară doar metode de reproducere umană asistată – fertilizare in vitro.

Totuşi, se pot realiza intervenţii chirurgicale de repermeabilizare tubară, dacă ulterior se doreşte acest lucru, dar cu şanse foarte mici de reuşită şi cu risc mare de apariţie a sarcinii extrauterine.

Ligatura tubară este, de obicei, solicitată de cuplurile care nu mai doresc să conceapă. Rareori există situaţii medicale în care o sarcină este contraindicată şi celelalte metode contraceptive nu pot fi folosite.

Contraindicaţii ale sterilizării chirurgicale

CSÎD: Procedura prezintă şi anumite contraindicaţii sau riscuri?

Dr. Gheorghe Gică: Există posibilitatea ca procedura de legare a trompelor să fie contraindicată în cazurile anumitor probleme de sănătate, cum ar fi cele cardiace sau boli cronice, în care riscul unei anestezii generale ar fi prea mare pentru beneficiul intervenţiei.

Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală

CSÎD: Care sunt avantajele sterilizării chirurgicale?

Dr. Gheorghe Gică: Avantajele acestei proceduri constau în evitarea reacţiilor adverse ale celorlalte metode de contracepţie, cum ar fi cele hormonale. Această metodă de contracepţie este sigură, are eficienţă imediată, dar NU protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală!

De reţinut este că sterilizarea chirurgicală este o procedură ireversibilă! De aceea, în momentul în care femeia ia această decizie, trebuie să fie absolut sigură că nu-şi mai doreşte o altă sarcină, a primit răspuns la toate întrebările şi i s-au explicat clar riscurile la care se supune.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Cum le vorbim copiilor despre moarte
Cum le vorbim copiilor despre moarte
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân