5 metode de contracepţie care pot fi aplicate după sarcină

Multe femei se întreabă când trebuie să înceapă să folosească metodele contraceptive după ce au dat naştere copilului. Acest lucru depinde de modul în care este hrănit copilul. În cazul in care copilul este hrănit exclusiv la sân, de cele mai multe ori ovarul nu va începe să funcţioneze până la diversificare, deci nu va avea loc ovulaţia. Perioada de fertilitate poate reveni însă în orice moment, după aproximativ şase săptămâni de la naşterea bebeluşului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
5 metode de contracepţie care pot fi aplicate după sarcină

Multe femei se întreabă când trebuie să înceapă să folosească metodele contraceptive după ce au dat naştere copilului. Acest lucru depinde de modul în care este hrănit copilul. În cazul in care copilul este hrănit exclusiv la sân, de cele mai multe ori ovarul nu va începe să funcţioneze până la diversificare, deci nu va avea loc ovulaţia. Perioada de fertilitate poate reveni însă în orice moment, după aproximativ şase săptămâni de la naşterea bebeluşului.

O femeie poate deveni fertilă cu aproximativ două săptămâni înainte de prima menstruaţie de după naştere. Astfel, trebuie reţinut faptul că nu exista niciun semn care să confirme la timp revenirea fertilităţii. Aşadar, e nevoie de precauţie! Iată 5 metode de contracepţie pe care le poţi utiliza după sarcină!

1.Diafragma

Poţi folosi o diafragmă de fiecare dată când doreşti să ai contact sexual. Diafragma este un disc moale, circular din cauciuc sau silicon, care se introduce adânc în vagin. Medicul ginecolog sau o asistentă medicală îţi pot prescrie această diafragmă, dar nu imediat după sarcină, ci la aproximativ două luni, deoarece abia atunci colul uterin îşi revine la forma iniţială. „Diafragma este eficientă într-o proporţie de 92%, aproximativ 96%, atât timp cât este utilizată în mod corespunzător, eventual şi cu un spermicid”, afirmă medicul ginecolog Silviu Iştoc.

2.Pilula simpla

Poţi utiliza pilula simplă dacă alăptezi, deoarece aceasta nu va afecta nou-născutul. Aceasta este definită astfel deoarece spre deosebire de pilula combinată nu conţine estrogen ci doar o cantitate redusă de progestină. Pilula simplă se ia zilnic, la aceeaşi oră, fără întrerupere între folii. Dacă uiţi să iei pastila la ora stabilită, nu poţi întârzia administrarea ei mai mult de 2-3 ore.

„Este recomandată pilula simplă femeilor care alăptează deoarece nu conţine estrogen şi aceasta este sigură atât pentru mamă cât şi pentru copil. Pilula simplă nu afectează în niciun fel lactaţia şi nici sugarul, atunci când acesta este hrănit la sân”, spune specialistul.

3.Implantul subdermic

Un implant subdermic poate dura până la trei ani. Implantul este un tub de plastic, mic, subţire, flexibil, de 3 centimetri. Tubul conţine progesteron şi constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive şi este activ încă din primele 24 de ore de la implantarea acestuia. Acest implant se poate face după 21 de zile de la naşterea bebeluşului. Nu afectează alăptatul deoarece conţine o cantitate mică de progesteron. Implantul poate fi îndepărtat printr-o tăietură mică a pielii, desigur sub un anestezic local. Implantul cu progesteron se face deasupra cotului, în partea interioară a braţului.

4.Spermicidul

Spermicidul este un mijloc de contraceptie care poate fi folosit după naşterea unui copil. Acesta se aplica în vagin inaintea unui contact pentru a preveni sarcina. Spermicidul se găseşte în mai multe forme, cum ar fi: creme, geluri, spume sau ovule ( inserţii moi care se topesc în interiorul vaginului). Acesta „imbraca” colul uterin şi opreşte miscarea spermatozoizilor.

„Spermicidul se introduce în vagin cu aproximativ 15 minute înainte de contactul sexual, deoarece substanţa va deveni activă doar dupa dizolvare, în prezenţa căldurii corporale. După contact nu este recomandat să mergi la toaletă aproximativ 6 ore, deoarece există şanse ca agentul contraceptiv să fie anulat de agenţii de spălare”, recomandă dr. Silviu Iştoc.

5.Steriletul -DIU

Un sterilet poate fi teoretic inserat imediat după naştere, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Indicat este insa să astepţi minim 2 luni după ce ai născut pentru a introduce un DIU. Dacă steriletul este inserat imediat după naştere este posibil să întâmpini probleme şi acesta să iasă, dar unele femei aleg să-l introducă mai devreme decât este indicat. Steriletul este eficient imediat dupa inserare, dar ginecologul tău îţi va recomanda amânarea contactului sexual până la examinarea de dupa 6 saptamani postpartum.
Acest lucru se recomandă pentru a exista siguranţa că vaginul şi perineul au fost vindecate.

„Steriletul are multe beneficii, este relativ uşor de aplicat şi sigur, nu interferează cu alăptarea sau activităţile zilnice, este uşor reversibil în cazul în care te hotărăşti să rămâi din nou însărcinată. DIU cu hormoni reduce durerea menstruală şi hemoragiile menstruale severe şi poate fi cea mai bună alegere pentru contracepţia pe termen lung. Nu trebuie înlocuit timp de 5 ani”, afirmă domnul doctor Silviu Iştoc.

Este important să-ţi întrebi ginecologul care ar fi cea mai bună metodă contraceptivă pe care ar trebui să o utilizezi.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”