SEMNE că ficatul copilului e bolnav. De ce fac copiii ciroză hepatică

Și copiii pot face ciroză! Află care sunt cauzele distrugerii ficatului la vârste mici și semnalele de alarmă.
  • Publicat:
SEMNE că ficatul copilului e bolnav. De ce fac copiii ciroză hepatică
Foto: profimediaimages.ro

Ciroza la copii este mai rar întâlnită, însă alimentația dezechilibrată din zilele noastre, marcată de sucuri îndulcite, fast-food și exces de carbohidrați și grăsimi, pare să crească incidența problemelor hepatice la cei mici.

Ciroza este o boală progresivă a ficatului, acesta fiind acoperit cu țesut cicatrizat care împiedică buna funcționare a organului. Cu timpul, aceste „cicatrici” pe suprafața ficatului blochează circulația sângelui, ajungându-se la complicații precum insuficiență renală, malnutriție, diabet sau cancer de ficat.

De multe ori, ciroza la copii apare din cauza unei afecțiuni genetice. În cazul copiilor mai mari, afecțiuni precum boala Wilson sau hepatita autoimună pot duce la ciroză. Însă și obezitatea este un factor de risc în apariția cirozei la copii.

Ce semne dă ciroza la copii

În majoritatea situațiilor, problemele cu ficatul nu dau semne decât în stadii tardive, când ciroza deja s-a instalat. Printre semnele ce pot indica o problemă hepatică se numără:

  • Lipsa poftei de mâncare
  • Stările de greață, vărsăturile
  • Slăbiciunea
  • Durerea abdominală
  • Balonarea
  • Prezența unor vene cu aspect de pânză de păianjen la suprafața pielii

Pe măsură ce boala se agravează, pot apărea probleme precum:

Pentru că sângele nu mai ajunge la ficat, presiunea din vena portă crește, ceea ce duce la hipertensiune portală. La rândul ei, această problemă favorizează apariția unor complicații la nivelul plămânilor (sindrom hepatopulmonar, varice esofagiene), potrivit medicalnewstoday.com.

Care sunt cauzele cirozei la copii

Deși ficatul are o capacitate extraordinară de regenerare, boala cronică poate afecta acest organ vital. Pe măsură ce țesutul sănătos este înlocuit de cel cu fibroză, circulația sângelui este împiedicată și, în consecință, ficatul nu își mai îndeplinește funcțiile. De asemenea, capătă un aspect buretos, cicatrizat, rigid, nu unul neted și moale, așa cum este normal.

Printre factorii care cresc riscul de ciroză la copii se numără:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”