Encefalopatie

Afectiune difuză a encefalului cauzata de o afecţiune generală, subiectul prezinta o încetinire a ideilor, agitaţie, confuzie mintală şi mai rar convulsii. Cauzele encefalopatiilor sunt intoxicaţiile, tulburările metabolice (carenţă în vitamina B1, insuficienţă de oxigen) sau alte boli generale (hipertensiune arterială, insuficienţă hepatică, alcoolism cronic).

Encefalopatia este un termen genral care descrie o boală care afectează funcţia şi structura creierului. Există mai multe tipuri de encefalopatie şi boli ale creierului. Unele dintre ele sunt permanente, în timp ce altele sunt temporare. De asemenea, unele dintre ele sunt prezente încă de la naştere şi nu se schimbă niciodată, în timă ce altele se dezvoltă în timpul vieţii şi se înrăutăţesc progresiv.

Tipuri de Encefalopatie:

  • Encefalopatie cronică traumatică- apare atunci când există traume multiple şi răni asupra creierului. Se regăsesc în cazul fotbaliştilor, a boxeurilor sau a membrilor trupelor militare careu au suferit răni în timpul exploziilor.
  • Encefalopatia Hashimoto- este o boală autoimună, cunoscută şi ca boala lui Hashimoto, prin care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă, responsabilă pentru producerea regulată a hormonilor în corp.
  • Encefalopatie hepatică- rezultat al bolilor de ficat. Atunci când ficatul nu funcţionează corespunzător, toxinele pe care acesta le îndepărtează din corp sunt lăsate să crească în sânge, iar astfel pot ajunge la creier.
  • Encefalopatie hipertensivă- este rezultat al tensiunii ridicate şi de lungă durată.
  • Encefalopatie hipoxic-ischemică- apare atunci când creierul nu primeşte suficient oxigen. Poate provoca probleme ale funcţionării creierului sau disfuncţie.
  • Encefalopatie toxică metabolică- este rezultat al infecţiilor, toxinelor sau a organelor care nu funcţionează. Atunci când electroliţii, hormonii şi alte chimicale din corp depăşesc echilibrul normal, acestea pot avea impact asupra creierului şi funcţiilor sale.
  • Encefalopatie spongiformă- cauzată de un agent infecţios, prionul (proteină capabilă să se replice în absenţa oricărei informaţii genetice), caracterizează printr-o demenţă gravă, cu evoluţie subacută (timp de mai multe luni)
  • Encefalopatie uremică- rezultat al rinichilor care nu funcţionează. Poate cauza confuzie sau comă.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being