Artroplastia – cum se desfășoară operația, ce riscuri are

Dr. Eduard Cernat, medic ortoped explică în ce constă operația de protezare a genunchiului numită și artroplastie
  • Publicat:
Artroplastia – cum se desfășoară operația, ce riscuri are
Foto: Shutterstock

Ce presupune artroplastia? ”Protezarea genunchiului, numită și artroplastie, reprezintă înlocuirea părților afectate ale articulației genunchiului cu o proteză artificială. Se realizează o incizie de aproximativ 15-20 cm pe suprafața genunchiului, prin intermediul căreia se va accesa articulația, suprafețele uzate vor fi rezecate și se vor implanta componentele protetice” a explicat medicul ortoped dr. Eduard Cernat.

 

CSÎD: Ce trebuie să știe pacientul înainte de operație?

Dr. Eduard Cernat: Înainte de operație pacientul va primi un set de recomandări medicale, analize care trebuie efectuate în funcție de starea de sănătate a acestuia. Un aspect important este recuperarea medicală postoperatorie care trebuie urmată.

Medicul specialist alege tipul de proteză

CSÎD: Câte tipuri de proteze sunt?

Dr. Eduard Cernat: Există mai multe tipuri de proteză în funcție de tipul de material din care sunt făcute implanturile care alcătuiesc proteza. Acestea sunt:

  • componenta femurală;
  • insertul;
  • componenta tibială

Implanturile sunt formate din metal sau polietilenă. Alegerea tipului de proteză se face de către chirurgul ortoped, iar pacientul este informat despre tipul de proteza optim pentru situația acestuia. În alegerea protezei se ține cont de vârsta pacientului și de stilul de viață al acestuia.

Efecte secundare posibile la artroplastie

CSÎD: Care sunt riscurile operației de protezare a genunchiului?  Pot apărea complicații în timpul operației?

Dr. Eduard Cernat: Există complicații intraoperatorii, însă rata acestora este foarte mică. Printre acestea se află infecția, leziuni neurovasculare, fracturile sau leziunile ligamentului colateral medial. În perioada post-operatorie există riscul trombozei venoase profunde și riscul artrofibrozei (pierderea amplitudinii de mișcare a genunchiului).

Cât ține proteza?

CSÎD: Proteza genunchiului este pe viață?

Dr. Eduard Cernat: În general, viabilitatea unei proteze de genunchi poate depăși 20 ani. Viabilitatea depinde însă de felul în care a fost executată protezarea, tipul de implant și tehnica folosită, dar și de stresul la care va fi supusă proteza.

CSÎD: Există situații când operația trebuie refăcută?

Dr. Eduard Cernat: Operația de revizuire a protezei de genunchi se face atunci când implantul eșuează din cauza uzurii sau dacă zona din jurul implantului s-a infectat. Revizia artroplastiei de genunchi implică înlocuirea protezei anterioare cu o proteză nouă.

Consultant de specialitate: Dr. Eduard Cernat, medic ortoped

Dr. Eduard Cernat, medic ortoped, foto arhivă

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân