Care sunt persoanele predispuse cel mai mult să fie infectate cu noul tip de coronavirus din Wuhan

Coronavirus reprezintă o familie largă de viruşi care declanşează afecţiuni respiratorii şi pulmonare, de la răceli simple la pneumonii grave, şi pot cauza insuficienţa renală sau cardiacă.
  • Publicat:
Care sunt persoanele predispuse cel mai mult să fie infectate cu noul tip de coronavirus din Wuhan

Este stare de urgenţă în China şi Hong Kong, alertă maximă în Malaiezia, Coreea de Sud şi Japonia, 3 cazuri în Europa – Franţa a raportat recent îmbolnăviri, iar în Statele Unite şi în Canada s-au înregistrat 5, respectiv 1 caz de îmbolnăviri cu coronavirus 2019nCov.

Nu se ştie cu certitudine care este originea virusului, dar experţii sunt de acord că este o tulpină a familiei coronavirus – denumiţi şi viruşii cu coroană, datorită aspectului sferic, acoperit cu ţepi dispuşi circular, asemeni unei coroane.Coronaviruşii sunt o familie largă de viruşi care declanşează afecţiuni respiratorii şi pulmonare, de la răceli simple la pneumonii grave, şi pot cauza insuficienţa renală sau cardiacă. Coronavirusii sunt extrem de periculoşi, deoarece pot suferi în scurt timp, mutaţii care îi fac mai greu de depistat şi de tratat.

Deşi prezintă 80% din simptomele coronavirusului care declanşează SARS – sindromul respirator acut sever – 2019nCov se răspândeşte mult mai rapid, iar perioada de incubaţie poate dura până la 2 săptămâni.

Care sunt persoanele predispuse cel mai mult să fie infectate cu noul tip de coronavirus

În toate infecţiile respiratorii provocate de coronaviruşi, persoanele peste 65 de ani, gravidele, sugari, copiii de până la 1 an sunt cele mai expuse.
De asemenea, sunt expuse şi pot dezvolta complicaţii grave sau pot ajunge la deces persoanele cu:

Simptomele sunt comune unei răceli sau gripe:

  • nas infundat sau secreţii nazale abundente
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • oboseală
  • febră
  • tuse seacă
  • dificultăţi de respiraţie

În unele cazuri apar diaree, tuse cu sânge. Pe măsură ce boala avansează, se instalează pneumonia, care duce la inflamarea plămânilor şi umplerea lor cu lichid.
Ca şi în cazul sindromului respirator sever acut, nu există un tratament dedicat, dar este posibilă administrarea de anti-virale, medicamente cortizonice şi medicamente care asigură oxigenarea optimă a sângelui.
Cea mai eficienţă metodă de combatere a „virusului Wuhan”, cum este denumit mai nou, este prevenţia – evitarea peroanelor infestate, spălarea cu apă şi săpun, evitarea zonelor aglomerate, evitarea preparatelor insuficient fierte sau gătite.
Aceasta este a 6 epidemie care a necesitat stare de alertă internaţională: în 2003, pentru coronavirusul care cauza SARS, în 2019 la virusul gripal H1N1, în 2014 pentru epidemia Ebola în Africa de Vest, revenirea poliomielitei în 2014 şi virusul Zika în 2016.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”