Boli grave cauzate de colesterolul crescut. 4 reguli simple pentru a aduce la normal valorile colesterolului

  • Publicat:
Boli grave cauzate de colesterolul crescut. 4 reguli simple pentru a aduce la normal valorile colesterolului
Foto: Profimediaimages.ro

Colesterolul crescut nu dă întotdeauna simptome, dar asta nu înseamnă că nu poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii.

Fără tratament adecvat, colesterolul crescut poate duce la infarct, accident vascular, cheaguri de sânge la nivelul picioarelor şi rinichilor, dar şi la demenţă.

Din fericire, există soluţii pentru a ţine sub control colesterolul! Dieta, mişcarea şi medicamentele recomandate de medic ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge şi, implicit, a riscului de a suferi de aceste probleme de sănătate.

Iată cât de periculos este colesterolul crescut pentru sănătatea ta!

Colesterolul crescut îmbolnăvește inima

Numeroase studii au evidenţiat faptul că persoanele care au colesterolul ridicat au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta boli de inimă, în comparaţie cu cele care au un nivel normal al colesterolului.

O valoare mare a colesterolului din sânge dublează riscul de boli coronariene. De asemenea, persoanele care au colesterolul crescut – fie că suferă sau nu de boli de inimă – sunt de 5 ori mai expuse riscului de a muri din cauza unei afecţiuni cardiace.

Colesterolul în exces se depune pe artere şi se transformă, în timp, într-o placă de amiloid (grăsime întărită) ce blochează circulaţia normală a sângelui. Pe de altă parte, aceste plăci se pot desprinde de pe arterele mari, circulând prin fluxul sangvin şi blocând complet vasele de sânge mai mici.

Colesterolul crescut favorizează accidentul vascular cerebral

Aşa cum plăcile groase de amiloid pot bloca circulaţia sângelui către inimă, cauzând infarct, la fel se întâmplă şi atunci când acestea se formează în arterele carotide care fac legătura între inimă şi creier, scrie verywell.com.

Dacă o bucată de placă întărită de grăsime ajunge la creier, atunci arterele care alimentează creierul cu sânge sunt înfundate şi are loc „infarctul la creier” sau accidentul vascular cerebral.

Bolile bătrâneţii, cauzate și de nivelul crescut al colesterolului

Există numeroase cercetări care relevă legătura evidentă dintre alimentaţia bogată în grăsimi şi colesterolul mărit şi apariţia bolii Alzheimer, numită şi „boala uitării”.

Autopsiile efectuate pe pacienţi care suferiseră de Alzheimer au arătat că în creierul acestora existau numeroase artere blocate de depunerile de colesterol.

Valorile normale ale colesterolului

Nivelurile de colesterol sunt măsurate în miligrame (mg) de colesterol per decilitru (dL) de sânge. Rezultatele ideale pentru majoritatea adulţilor sunt:

  • LDL: 70 până la 130 mg / dl (cu cât este mai mic numărul, cu atât mai bine)
  • HDL: mai mult de 40 până la 60 mg / dl (cu cât numărul este mai mare, cu atât mai bine)
  • Colesterol seric total: mai mic de 200 mg / dl (cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bine)
  • Trigliceride: 10 până la 150 mg / dl (cu cât numărul este mai mic, cu atât mai bine)

Dacă nivelul de colesterol total și al LDL este în afara intervalului normal, este posibil să existe un risc mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral şi ateroscleroză.

Cum reduci nivelul colesterolului

Cea mai bună cale de a reduce sau menţine colesterolul în limitele normale este să adopţi un regim alimentar sărac în grăsimi. Trebuie evitate în special grăsimile saturate de origine animală.

Desigur, nu este uşor să îţi schimbi complet dieta după ani în şir în care te-ai bucurat de plăceri culinare mai puţin sănătoase.

Îţi propunem să o iei treptat, astfel încât schimbările să nu ţi se pară imposibil de urmat o viaţă întreagă – pentru că, ne place sau nu, colesterolul trebuie ţinut sub control pentru restul vieţii.

Iată ce poţi face pentru a ţine sub control nivelul colesterolului:

  • Evită prăjelile. În schimb, consumă alimente la grill, coapte, la aburi sau fierte.
  • Asigură-te că legumele nu lipsesc de la nicio masă şi că ocupă cel puţin 50% din farfurie.
  • Consumă carne slabă, cum este cea de pui, de peşte sau de curcan, sau carne roşie macră, cum este muşchiul de porc sau de vită.
  • În loc să găteşti cu unt sau cu ulei, alege să prepari alimentele la cuptor şi să le dai savoare cu ajutorul condimentelor.

Pe lângă o dietă echilibrată, sportul joacă un rol deosebit de important în menţinerea valorilor colesterolului în limitele normale. Cele mai indicate exerciţii sunt cele aerobice, precum mersul pe jos în ritm alert, joggingul, ciclismul, înotul sau hikingul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”