Semnele de INFARCT care apar cu o lună înainte la femei

  • Publicat:

Semnele infarctului nu sunt întotdeauna evidente sau pot fi puse pe seama oboselii. Ele pot apărea cu ore, zile sau chiar cu o lună înainte de producerea acestuia. De aceea este important să cunoști semnele infarctului și să nu întârzii vizita la medic dacă le observi.

În fiecare zi, 40 de români mor din cauza infarctului, iar în lume, la fiecare 25 de secunde o persoană se confruntă cu un eveniment miocardic. Mulți dintre noi credem că semnele infarctului sunt intense și ușor de recunoscut, dar adevărul este că manifestările sunt destul de vagi și adesea pot fi puse pe seama oboselii sau anxietății. Din acest motiv infarctul miocardic este atât de periculos – pentru că semnele lui sunt ignorate și ajungem prea târziu la medic, când răul este deja făcut.

Potrivit statisticilor, unul din cinci cazuri de infarct trece neobservat. Asta înseamnă că inima persoanei respective nu mai primește sânge, dar aceasta nu își dă seama ce se întâmplă. Iată, așadar, care sunt semnele infarctului la care trebuie să fii atent.

Care sunt semnele infarctului 

Durerea și senzația de presiune sau apăsare în piept – poate veni în valuri și durează câteva minute.

Durerea de mână, gât, umăr, spate, ceafă, maxilar – apar atunci când există o arteră blocată și nu mai ajunge sânge la inimă.

Amețeală, senzație de leșin – semnalează o scădere a tensiunii arteriale ca urmare a blocării circulației sângelui.

Oboseala, somnolența – se numără printre semnele infarctului specifice la femei, care pot apărea chiar cu o lună înainte de producerea evenimentului.

Indigestie, greață, vărsături, eructații frecvente – pot semnala întreruperea fluxului sanguin către inimă, dar și refluxul gastroesofagian sau arsurile la stomac.

Transpirații reci, abundente – sunt declanșate de sistemul nervos, care activează mecanismul de supraviețuire „luptă sau fugi” atunci când semnalează un pericol, în cazul de față blocarea circulației sângelui către inimă.

Palpitații, respirație scurtă – dispneea sau senzația de sufocare, de lipsă de aer este unul dintre semnele frecvente ale infarctului, mai ales la femei, iar palpitațiile puternic semnalează aportul insuficient de sânge pe care îl primește inima.

Cum să reduci riscul de a face infarct

Pentru a preveni infarctul, ține cont de aceste recomandări:

  • Renunță la fumat
  • Mănâncă sănătos
  • Fă zilnic mișcare, măcar 30 de minute
  • Slăbește dacă ai o greutate peste valorile normale
  • Ține sub control glicemia, tensiunea și colesterolul, urmând tratamentul indicat de medic
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân