5 lucruri pe care să le faci ca să eviți complicațiile diabetului

  • Publicat:
  • Actualizat:
5 lucruri pe care să le faci ca să eviți complicațiile diabetului
Foto: Shutterstock

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual la data de 14 noiembrie, este o campanie globală de conștientizare și informare cu privire la impactul diabetului zaharat. În România, statisticile autorităților arată că 11,6% dintre adulți suferă de această afecțiune, procent care plasează țara noastră pe primele locuri ca prevalență a diabetului. Pe lângă riscurile asociate ale bolii, precum bolile cardiovasculare sau afecțiunile renale, neuropatia periferică este una dintre cele mai întâlnite complicații cauzate de diabet și poate duce la amputarea membrului.

Dr. Paris Stamule, medic primar chirurgie generală, explică pe larg care sunt implicațiile pentru un pacient diabetic care necesită intervenție chirurgicală.

Pacientul nu intră în sala de operație până nu atinge valorile normale ale glicemiei

CSID: În ce condiții pot apărea complicațiile chirurgicale ale diabetului?

Doar dacă pacientul nu este compensat, cu glicemia sub control, dacă nu are toate analizele la zi, doar atunci poate apărea o complicație.

Dar, fără excepție, înaintea fiecărei intervenții chirurgicale, pacientul – și nu doar cel diabetic – este verificat, i se fac toate analizele și alte teste și nu intră în sala de operație până nu atinge valorile normale ale glicemiei.

Apoi, poate ar fi de menționat faptul că unii pacienți se stresează înainte de operație, le e frică și asta nu face decât să crească posibilitatea de a avea glicemii ridicate, însă nu este un risc în sine.

Pacientul diabetic care s-a confruntat deja cu complicații majore din cauza diabetului, cum ar fi o neuropatie sau cel care necesită o amputare, e într-adevăr, într-un risc crescut de complicații post-operatorii după ce ajunge acasă, nu cât este spitalizat. Aici ne întoarcem la a ține sub control diabetul cu rigurozitate și la a respecta toate normele igienico-sanitare.

Complicațiile cronice pot să apară după câțiva ani de conviețuit cu această boală

CSID: Care sunt cele mai frecvente complicații care impun necesitatea unei intervenții chirurgicale în cazul pacienților cu diabet?

Din păcate, condiția diabeticului nu este una ușoară. Așa cum se știe, el poate să sufere complicații acute, în care factorul declanșator acționează pe o perioadă limitată de timp, și poate să sufere complicații cronice, după câțiva ani de conviețuit cu această boală.

Cele mai severe sunt alterarea nervilor și a vaselor sangvine, fie mari, fie mici. O coronară înfundată presupune o intervenție de by-pass, de exemplu.

Ulcerațiile și gangrena membrelor inferioare, piciorul diabetic, duc la amputații. Retinopatia ori boala renală cronică sunt la rândul lor în zona de risc pentru pacientul diabetic și îl pot trimite în sălile de intervenții chirurgicale.

Cum pot fi evitate complicațiile diabetului

CSID: Cum și în ce măsură pot fi evitate acestea?

Complicațiile pot apărea în situația în care pacientul nu își ține sub control nivelul glicemiei, nu merge la medic în mod regulat și nu respectă medicația și regimul igienico-dietetic pentru afecțiunile pe care le are.

Am să mai punctez încă o dată cum poate diabeticul să amâne complicațiile condiției sale:

  1. își tratează diabetul
  2. își tratează hipertensiunea arterială
  3. își ține colesterolul sub control
  4. merge regulat la stomatolog, pentru evaluare și detartraj
  5. verificarea cu atenție a picioarelor și protejarea lor prin igienă și încălțăminte adecvată

CSID: Care sunt riscurile pentru pacientul diabetic în condițiile unei intervenții chirurgicale?

Nu există riscuri pentru pacienții diabetici în sala de operație, altele decât cele pentru oricare alt pacient. Un echilibru glicemic pre-, intra- și post-operator asigură minimizarea riscurilor; apoi, se monitorizează cu atenție statusul cardiovascular și cel renal.

De exemplu, dacă pacientul a avut un infarct miocardic acut în ultimele luni, pe cât posibil operația lui va fi amânată, deoarece există un risc de repetare a infarctului.

Dacă pacientul se prezintă în urgență și e nevoie de stabilizarea sa glicemică, știm ce avem de făcut. Dacă pacientul vine cu o problemă care necesită intervenție chirurgicală și abia acum descoperă că e diabetic, iarăși avem protocoale care se aplică în beneficiul celor care au nevoie de serviciile noastre medicale și acționăm în așa fel încât să îi oferim cele mai bune opțiuni, minimizând orice risc.

Scopul este ca pacientul să aibă parte de orice tip de intervenție chirurgicală în condiții de siguranță.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”