Ce urmează după radioterapie? Dr. Dan Pop: „Riscul de reapariție sau recidivă loco-regională nu este niciodată zero absolut”

Pacienții oncologici e normal să se întrebe ce urmează după radioterapie. Dr. Dan Pop, medic specialist radioterapie, explică.
  • Publicat:
Ce urmează după radioterapie? Dr. Dan Pop: „Riscul de reapariție sau recidivă loco-regională nu este niciodată zero absolut”
Dr. Dan Pop

Pentru pacienții oncologici, parcursul medical nu se încheie odată cu finalizarea tratamentului, astfel că e normal ca aceștia să se întrebe ce urmează după radioterapie. Răspunsul însă nu este unul universal, explică Dr. Dan Pop, medic specialist radioterapie.

Pentru că fiecare caz are particularitatea lui, traseul pe care îl urmează pacientul la încheierea radioterapiei, poate să fie unul foarte diferit în funcție de indicația de tratament, stadiul bolii la prezentare și așteptările pe care le avem de la acest tratament oncologic. Indicațiile vor fi diferite în funcție de tipul de cancer pe care persoana respectivă l-a avut și de particularitățile cazului, iar abordarea va fi adaptată ținând cont și de tipul de radioterapie pe care l-a urmat și de modul în care organismul a răspuns la tratament.

Mai întâi, trebuie ca pacientul să știe că perioada de  urmărire post terapeutică se întinde pe cinci ani. În acest timp, se vor face controale periodice cu medicul oncolog sau radioterapeut. Pe lângă evaluarea și monitorizarea efectelor pe care tratamentul le-a avut, specialistul poate recomanda oricând consideră necesar investigații precum CT, RMN, PET, dar nu numai. În toată această perioadă se are în vedere modul în care pacientul se recuperează după boală și tratament, astfel că pot fi recomandate și alte forme de suport, precum psihoterapia, consiliere nutrițională sau recuperare fizică”, explică Dr. Dan Pop,  medic specialist radioterapie.

În general, în primul an de urmărire post terapeutică, controalele se efectuează la fiecare 3 luni, în al doilea an, odată la șase luni, iar mai apoi se efectuează controale anuale. Astfel, controlul care se efectuează după un an de la terminarea tratamentului poate să nu fie cu nimic mai special decât controalele efectuate deja până la acel moment. Ca strategie generală, se folosesc examinări imagistice, examenul clinic și urmărirea markerilor biochimici specifici, explică specialistul. Ulterior, frecvența controalelor periodice se adaptează în funcție de patologia pe care pacientul o are, momentul încheierii tratamentului curativ sau a celui paleativ și, evident, poate fi modificată în funcție de evoluția în timp a pacientului.

La încheierea perioadei standard de urmărire post terapeutică de cinci ani, pacientul trebuie să încerce să urmeze sfaturile generale pentru o viață echilibrată: sport, evitarea toxicelor, dieta echilibrată, odihnă. Întrucât riscul de reapariție sau recidivă loco-regională sau la distanță nu este niciodată 0 absolut și există cazuri în care boala își reia cursul după 10-20 de ani, pacientul trebuie să fie atent la orice modificări apar care nu se încadrează ca fiind normale, la orice moment, fie înainte, fie după încheierea perioadei de urmărire post terapeutică”, a încheiat Dr. Dan Pop.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”