Legătura dintre câine și om: iată ce se întâmplă în creierul tău atunci când petreci timp cu patrupedul

Specialiștii arată că legătura dintre câine și om și momentul în care are loc un contact vizual între aceștia activează același răspuns hormonal care leagă mamele de nou-născuții lor.
  • Publicat:
Legătura dintre câine și om: iată ce se întâmplă în creierul tău atunci când petreci timp cu patrupedul
Legătura dintre câine și om: Iată ce se întâmplă cu creierul tău atunci când petreci timp cu patrupedul sursa foto: pexels

Există un motiv pentru care organizațiile nonprofit înscriu câini pentru a-i ajuta pe copii să citească sau pe adulți să ușureze stresul posttraumatic și să treacă mai ușor peste situațiile dificile din viață. De fapt, există două mari motive: s-a dovedit științific că petrecerea timpului cu un patruped crește oxitocina și ameliorează nivelul de cortizol din creier. Toată lumea răspunde diferit la aceste schimbări, dar dovezile sugerează că animalele de companie sunt de mare ajutor pentru sănătatea noastră mintală.

A petrece timp alături de patrupezii canini va afecta fiecare individ în mod diferit. Cu toate acestea, pe baza științei, timpul petrecut alături de cățel vă va face să vă simțiți împrospătat, pozitiv și mai puțin anxios decât înainte.

Contactul vizual câine-om poate crește oxitocina

Există mai multe studii care au încercat să identifice exact ce se întâmplă în creierul nostru când vedem, mângâiem și ne jucăm cu cățeii. Un studiu din 2015 realizat în Japonia a constatat că un contact vizual prelungit între un câine și proprietarul său crește nivelul de oxitocină la oameni cu 300 de procente și la câini cu 130. Într-o fază diferită a aceluiași studiu, potrivit Science.org, cercetătorii au administrat câinilor spray nazal care conținea oxitocină înainte de a-i trimite să se joace și să petreacă timp alături de proprietarii lor. Durata de timp pe care cățeii au petrecut-o în contact vizual cu stăpânii lor a crescut cu 150 de procente.

Deci, ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă că simpla privire în ochii câinelui tău poate crește ambele niveluri de oxitocină. Cu cât contactul vizual persistă pentru un timp mai îndelungat, cu atât este mai mare impulsul.

Ce se întâmplă când nivelul de oxitocină crește?

Oxitocina este hormonul responsabil pentru sentimentele de iubire. Creierul nostru o produce atunci când ne simțim bine și ne ajută să reglam mai bine toate tipurile de emoții. Cel mai important, oxitocina este eliberată în timpul nașterii pentru a face mai puternică legătura dintre mame și bebelușii lor. Este legat de încredere, empatie, sociabilitate și atitudine pozitivă. Persoanele cu depresie au de obicei un deficit de oxitocină, motiv pentru care petrecerea timpului cu un câine poate fi foarte utilă. Deoarece patrupezii cresc nivelul de oxitocină, deținerea unui câine poate atenua cu siguranță simptomele de depresie, anxietate sau tulburare de stres posttraumatic.

Contactul câine-om poate crește răspunsul la trezirea cortizolului

Un alt studiu din 2018 a măsurat nivelurile de cortizol al veteranilor care au fost diagnosticați cu tulburare de stres posttraumatic. Cercetătorii au descoperit că reacțiile la trezire datorate cortizolului la participanții cu câini de serviciu au fost mai bune decât la cei fără câini. Un nivel mai ridicat de cortizol este strâns legat de o mai bună gestionare a stresului zilnic.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că prietenii patrupezi pot afecta în mod direct hormonii din creierul nostru care ne ajută să facem față situațiilor dificile de zi cu zi. Mai mult de atât, prezența cățeilor în viețile noastre ne va ajuta să trecem mai ușor prin anxietate și să reacționăm corect la factorii de stres zilnic.

Ce se întâmplă când nivelul de cortizol se schimbă?

După cum am menționat mai sus, un nivel al cortizonului ridicat la prima oră a dimineții ne îmbunătățește capacitatea de a ne trezi și de a începe ziua în forță. Pe tot parcursul zilei, petrecerea timpului alături de un cățel (fie că asta înseamnă să te îmbrățișezi, să ieși la o plimbare sau să aveți parte de un contact vizual puternic) ține sub control nivelurile de cortizol. Nivelurile scăzute de cortizol sunt asociate cu tensiune arterială scăzută și anxietate. La populația în vârstă, prezența unui cățel este cunoscută pentru că atenuează sentimentele de singurătate și stima de sine scăzută.

Surse: msn.com, science.org

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”