Ce este tulburarea de stres post-traumatic și cum le afectează pe vedetele de peste Ocean

Lupta cu problemele de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, poate fi o experiență chinuitoare. Iar aceste tulburări sunt mult mai frecvente decât își dau seama majoritatea oamenilor.
  • Publicat:
Ce este tulburarea de stres post-traumatic și cum le afectează pe vedetele de peste Ocean
Vedetele și stresul: Ce este tulburarea de stres post-trumatic și cum le afectează pe vedetele de la Hollywood sursa foto: pexels

Tulburarea de stres post-trumatic se poate întâmpla oricui. Așa că există multe celebrități care prezintă o astfel de tulburare.

În urma experienței unui eveniment traumatic, nu este neobișnuit ca oamenii să sufere de anxietate și simptome post-traumatice intense.

Dacă aceste simptome persistă mai mult de câteva luni, atunci poate fi diagnosticat stresul post-traumatic.

Persoanele care sunt expuse riscului de stres post-trumatic sunt cele cu antecedente de abuz, cei care nu au sprijin sociak, precum și persoanele care suferă de stres cronic continuu sau alte tulburări psihice.

Ce este tulburarea de stres post-trumatic?

Pentru ca cineva să fie diagnosticat cu tulburare de stres post-trumatic, trebuie să fi fost expus la un eveniment care pune viața în pericol sau un eveniment perceput ca atare.

În plus, simptomele trebuie să persiste cel puțin o lună. Simptomele unei astfel de tulburări sunt profunde. Iată câteva dintre principalele simptome:

  • Amintiri persistente ale unui eveniment traumatic
  • Coșmaruri
  • Flashback-uri
  • Suferință psihologică sau fiziologică intensă
  • Detașare sau înstrăinare
  • Amnezie
  • Probleme cu somnul
  • Iritabilitate sau izbucniri de furie
  • Super vigilență
  • Nivel crescut de tresărire
  • Probleme de concentrare
  • Gânduri sinucigașe

Pentru a scăpa de suferința efectelor tulburării cu stres post-trumatic, oamenii apelează adesea la droguri sau alcool ca mecanism de adaptare.

Ce înseamnă tulburarea de stres post-trumatic?

Dacă suferi de tulburări de stres post-trumatic, nu ești singur. Peste 44,7 milioane de oameni din întreaga lume suferă de de această tulburare.

Tulburarea de stres post-trumatic se manifestă mai frecvent în regiunile post-conflict unde oamenii au suferit violență în masă.

Multe celebrități care suferă de această tulburare și-au spus poveștile despre lupta lor cu stresul post-trumatic. Aceste dezvăluiri au făcut ca tulburarea de stres post-traumatic să devină mai acceptabilă din punct de vedere social și să permită mai multor oameni să ceară ajutorul.

Acest tip de tulburare este tratabilă dacă oamenii găsesc curajul să vorbească despre cum se simt.

Descoperă și tu celebritățile care suferă de tulburarea de stres post-trumatică.

10 oameni celebri cu tulburări de stres post-trumatic

  1. Ariana Grande

Cântăreața și compozitoarea Ariana Grande a vorbit despre lupta ei cu stresul post-traumatic. Declanșatorul acestei tulburări a fost atentatul sinucigaș petrecut în timpul unui concert. În cadrul acestui eveniment au fost ucise 22 de persoane în Manchester, Marea Britanie, în mai 2017.

Interesant este că celebra cântăreață a făcut o analiză imagistică a creierului, numită tomografie, care a arătat impactul fizic pe care l-a avut stresul post-trumatic asupra creierului ei. Ea a vorbit public despre acest tip de analiză cu fanii ei pe Instagram. Ariana Grande a declarat public că terapia i-a salvat viața.

  1. Whoopi Goldberg

Deloc surprinzător, actrița, prezentatoare de talk-show și comedianta Whoopi Goldberg își petrece viața într-un stil aventuros și adoră să călătorească.

Ceea ce poate nu știi este că de fiecare dată când se urcă în avion are un atac de panică.

Acum 40 de ani, în 1978, stătea pe un balcon din San Diego, bucurându-se de priveliștea și brust, a observat cum un avion se prăbușește în fața ochilor ei. De atunci, celebra actriță suferă de stres post-trumatic.

  1. Mick Jagger

Mick Jagger este celebrat în întreaga lume pentru că este liderul trupei de succes The Rolling Stones. Dar faima nu îi protejează pe oameni de a suferi de tulburare de stres post-traumatic acut.

El a dezvoltat afecțiunea după ce partenerul său, L’Wren Scott, în vârstă de 49 de ani, și-a luat viața. După o lună de stres traumatic acut, o persoană poate fi diagnosticată tulburare de stres post-trumatic.

Mick Jagger a fost foarte supărat când starea sa de sănătate mintală a fost expusă public. Pentru noi ceilalți, este bine să vedem că nimeni nu este imun la astfel de tulburări.

  1. Jacqueline Kennedy Onassis

Jacqueline Kennedy Onassis a fost soția președintelui John F. Kennedy. Lumea ei a fost dată peste cap când a fost martoră la asasinarea soțului ei.

Ea a suferit în tăcere și puțini cunoșteau prin ce trece Jacqueline Kennedy.

  1. Monica Seles

Până la vârsta de 16 ani, Monica Seles a fost o câștigătoare de Grand Slam și jucătoarea de tenis numărul 1 mondial. Doar câteva luni mai târziu, Monica a fost literalmente înjunghiată în spate cu un cuțit de bucătărie, la vârsta de 19 ani, în timpul unei pauze la un meci din Hamburg.

Acest eveniment, combinat cu aflarea faptului că tatăl ei avea cancer în stadiu terminal în aceeași perioadă, a dus la o tulburare de stres post-trumatică și la o tulburare de alimentație.

Monica a învățat să depășească momentul și și-a revenit înainte de a se retrage din sport. Ea a depășit singurătatea și stresul singură și a învățat să se iubească din nou.

Ea s-a îngrășat mult în cei doi ani de după evenimentul ei traumatizant și vorbit despre traumele sale în cartea sa „Getting a Grip: On My Body, My Mind, My Self”.

  1. Shia LaBeouf

În 2018, Shia LaBeouf, în vârstă de 31 de ani, a vorbit despre lupta sa cu stresul post-trumatic. Părinții lui s-au despărțit când el avea doar trei ani și mai mult de atât, a fost martor al violului mamei.

Tulburările lui au fost asunse o bună perioadă de timp, dar au devenit evidente când a fost arestat pentru beție publică și conduită dezordonată în Georgia.

De când era copil, LaBeouf a trăit întotdeauna cu teama că cineva va veni după el sau după mama lui. Între timp, acesta a aflat că suferă de tulburări de stres post-trumatice.

  1. Barbra Streisand

Barbra Streisand, câștigătoare a două premii Oscar, a avut o copilărie departe de a fi perfectă. Pe lângă faptul că tatăl ei a murit când ea avea doar 15 luni, mama ei nu a reușit să-i arate dragostea, iar tatăl ei vitreg nu o plăcea.

Streisand a dezvoltat anxietate când a cântat la un concert din New York, unde a uitat versurile piesei. Fiind perfecționistă, acest eveniment a afectat-o destul de profund.

Ea a dezvăluit că a folosit medicamente anti-anxietate pentru a trece peste tulburarea ei afectivă sezonieră și tulburarea de anxietate. Streisand s-a retras din viața publică și nu-i place să părăsească perfecțiunea propriei ei case, unde poate controla ceea ce se întâmplă.

  1. Lady Gaga

În urmă cu doi ani, celebra cântăreață Lady Gaga, câștigătoarea mai multor premii Grammy, a vorbit despre tulburările ei de stres post-trumatic.

Ea suferă de aceste tulburări din cauza violului prin care a trecut la vârsta de 19 ani.

Lady Gaga a vorbit de multe ori despre felul în care trauma are efecte de lungă durată, în care retrăiește experiența la ani după ce a avut loc evenimentul. Ea face terapie pentru tratarea acestei tulburări, mai ales că simptomele pe care le are îi afectează proiectele muzicale.

Surse: ororecovery.com, summitmalibu.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân