De ce avem probleme cu somnul în timpul izolării?

Perioada izolării nu este uşoară pentru nimeni, iar multe dintre persoane se confruntă cu tulburările de somn în aceste luni.
  • Publicat:
De ce avem probleme cu somnul în timpul izolării?
FOTO: shutterstock / De ce avem probleme cu somnul în timpul izolării?

Somnul vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate: reduce inflamaţiile, stresul şi riscul de apariţie a depresiei, îmbunătăţeşte funcţia cognitivă şi ajută corpul să se recupereze. În acest moment, în contextul COVID-19, somnul este extrem de important, însă multe persoane se confruntă cu tulburările de somn, iar cele opt ore recomandate sunt par foarte greu de atins.

Pandemia de coronavirus vine cu efecte deloc plăcute, atât din punct de vedere economic şi social, cât şi asupra programului de somn şi multe persoane de confruntă cu simptome ale insomniei. Anxietatea este unul dintre factorii care accentuează această reală problemă, dar şi modificările rutinei zilnice. Relaţia dintre stres şi tulburările de somn este una complexă, dar studiile arată că stresul afectează anumiţi neurotransmiţători care au impact asupra creierului. Nivelul crescut de cortizol, care este un răspuns al stresului, poate avea o importanţă particulară, deoarece aceste chimicale produc un dezechilibru în creier.

Insomnia

Insomnia este de cele mai multe ori asociată tulburărilor mentale, precum anxietatea, iar pandemia poate accentua insomnia în cazul pacienţilor care deja suferă de ea sau o poate declanşa în cazul celor care nu au făcut până acum cunoştinţă cu ea. Aşa cum anxietatea este în strânsă legătură cu coronavirus, provocând o schimbare majoră în activiatea zilnică, la fel şi distanţarea socială poate contribui la schimbările patternului de somn. Dacă petreci mai mult timp în faţa ecranelor dispozitivelor mobile îţi este mult mai dificil să adormi pentru că lumina albastră a ecranelor transmite creierului mesajul că nu trebuie să mai producă melatonină, hormonul de somn.

Coşmarurile

Coşmarurile, de exemplu, se numărăr printre motivele pentru care o persoană se poate trezi frecvent pe timpul nopţii. Chiar şi acestea se află în strânsă legătură cu anxietatea însă, câteva studii sugerează că acestea nu sunt deloc rele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân