Uscarea gurii poate fi un simptom al stresului în exces

22.05.2021
Uscarea gurii poate fi un simptom al stresului în exces
Sursa foto: Shutterstock

Uscarea gurii poate fi o consecință a expunerii constante la situații stresante. Nivelul ridicat de stres și anxietatea pot afecta negativ sănătatea bucală și conduc la uscarea gurii, atenționează specialiștii. 

Gura uscată sau xerostomia apare pe fondul scăderii producției de salivă, un fluid biologic cu rol important pentru sănătatea bucală.

Uscarea gurii poate fi o consecință a mai multor factori, printre care și stresul. Află mai jos din ce cauze ai putea avea gura uscată și ce e de făcut.

Uscarea gurii poate apărea din cauza fricii și stresului

Anxietatea și supraîncărcarea emoțională sunt factori semnificativi care contribuie la apariția acestui simptom neplăcut, uscarea gurii.

Stresul, frica și sentimentul de pericol declanșează un mecanism special de apărare în corpul uman. În cazul unei emoții puternice, nivelul de adrenalină și cortizol din sânge crește brusc. Acești hormoni pregătesc corpul pentru lupta împotriva amenințării.

Pe lângă efectele hormonale și emoționale, stresul afectează diverse reacții chimice din organism, printre care se numără și controlul producției de salivă. În plus, respirația orală agravează xerostomia.

Factori care cresc riscul de xerostomie

Există mulți factori care pot inhiba producția de salivă și compoziția acesteia. Printre aceștia se numără:

  • Deshidratarea corpului este unul dintre simptomele anxietății. Deshidratarea excesivă determină uscarea gurii.
  • Un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi antidepresivele și medicamentele antipsihotice. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata sindroamele legate de stres, dar pot afecta negativ producția de salivă.
  • Refluxul gastroesofagian este adesea observat în timpul panicii sau al situațiilor stresante. Eliberarea acidului din stomac în esofag poate perturba funcția glandelor salivare și poate duce la xerostomie.
  • Redistribuirea fluidelor corporale în timpul stresului este pregătirea naturală a corpului pentru a fugi de pericol sau pentru luptă. Prin urmare, fluidul se deplasează spre zonele care au o nevoie extremă de el, cum ar fi un membru. În acest caz, o persoană poate simți gura uscată.
  • Respirația orală intensă este un mecanism antistres cu rol de a calma răspunsurile reflexe ale corpului. Astfel, saliva este absorbită activ și gura rămâne uscată.

Ce rol are saliva și cum ne protejează dantura?

Saliva este un „detergent natural” care curăță gura de bacterii dăunătoare și „spală” particulele alimentare de pe dinți și gingii.

De asemenea, saliva este „un scut” împotriva atacului acid al bacteriilor care trăiesc în placă. Dacă saliva este produsă în cantitate insuficientă, riscul de apariție a cariilor crește. Mai mult, capacitatea sa de a livra substanțe nutritive în țesuturile cavității bucale este redusă. Acest lucru poate duce la boli parodontale, precum parodontoza avansată.

Principalele simptome ale xerostomiei sunt: răgușeală, durere în gât, disconfort și senzație de arsură în gură. De asemenea, o persoană poate avea probleme cu vorbirea și înghițirea alimentelor.

Tratamentul xerostomiei depinde de cauzele bolii, enumerate anterior. În cazul xerostomiei induse de stres, tratamentul poate consta în:

  • restabilirea echilibrului apei în corp (beți suficientă apă);
  • gestionarea anxietății (consultarea unui psiholog);
  • schimbarea dozei de medicamente luate pentru a face față stresului;
  • tratament dentar.

Renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, a stresului, dieta sănătoasă și controalele regulate la medicul dentist sunt, de asemenea, măsuri preventive care ajută la menținerea sănătății dentare.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras