Anxietatea socială – ce simptome are

Unele persoane experimentează anxietatea socială când mănâncă la restaurant sau la o petrecere ori când au de ținut o banală prezentare la birou.
  • Publicat:
Anxietatea socială - ce simptome are
Ce este anxietatea socială? Foto Shutterstock

De când s-a instalat pandemia de coronavirus, cel mai probabil, majoritatea oamenilor nu se simte bine în spații aglomerate și vor să iasă cât mai repede din mulțime. Absolut normal și de înțeles. Însă există și situații în care nu ne simțim bine în public deși nu suntem amenințați de nimic. Doar studiați de niște priviri curioase. În unele cazuri simptomele anxietății sociale apar din cauza unor convigeri și din cauza dorinței de a atinge perfecțiunea. Am aflat câteva dintre simptomele anxietății sociale din cartea ”10 soluții simple împotriva timidității” de Martin M. Antony, editura All, ediția 2015. 

Am putea spune că au anxietate socială persoanele care simt disconfort sau nervozitate atunci când sunt observate, examinate de către alții. Primii în lista celor care experimentează anxietatea socială sunt, evident, cei timizi. Însă un număr mult mai mare de persoane (care nu se încadrează în categoria timizilor) poate resimți disconfort atunci când este examinat ori ”judecat” de alții.

Anxietatea socială – simptome fizice

Vorbitul în public este o situație care dă bătăi de cap nu doar timizilor ci și persoanelor deschise către relații sociale. Alte situații stresante – mâncatul în public, scrisul în public, folosirea unei toalete publice, sportul într-un spațiu public, interpretarea unei poezii în fața unui public . Până aici, nimic nou – probabil fiecare dintre noi simte un anumit grad de disconfort într-una dintre situațiile enumerate. Însă există cazuri când anxietatea atinge cote înalte, iar persoana are mari dificultăți de a face față unui ritm normal al vieții sociale.

Anxietatea socială – ritm cardiac crescut, transpirație, tremurat

Anxietatea poate fi înțeleasă ca un ”măr” pe care l-am tăiat în trei părți. Partea fizică (ceea ce simți), partea cognitivă (ceea ce gândești), partea comportamentală (ceea ce faci). Martin M. Antony descrie simptomele anxietății sociale. Unele persoane pot transpira, la altele se poate instala tremor. Unii chiar întâmpină dificultăți de vorbire când au un astfel de episod. Alte persoane experimentează atunci când au de efectuat o sarcină în public inclusiv senzații de greață, amețeală. Inclusiv ritmul cardiac este mărit.

Unele convingeri pot fi motorul anxietății sociale

Autorul atrage atenția că unele convingeri pe care le au cei ce experiementează anxietatea socială aparent nevinovate pot dăuna. ”Trebuie să fiu plăcut de toată lumea”, ”Mă voi face de râs dacă fac o prezentare”, ”Ar fi îngrozitor să roșesc, să tremur, să transpir în fața altora”, ”Dacă X nu mă place, nimeni nu mă va plăcea”. Persoanele cu astfel de convigeri pot deveni anxioși în diverse  situații în care nu sunt singuri, mai ales dacă se înroșesc la față, transpiră iar ceilalți pot observa.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân