Tipuri de anestezii dentare care te scapă de frica de dentist

Nu te lăsa învins de frica de dentist! Descoperă cele mai eficiente tipuri de anestezii dentare folosite în cabinetul stomatologului.
  • Publicat:
Tipuri de anestezii dentare care te scapă de frica de dentist

Există diverse tipuri de anestezii dentare care diminuează semnificativ durerea în timpul intervențiilor stomatologice.

Frica reprezintă un sentiment firesc, pe care îl regăsim în fiecare dintre noi și nu întâmplător. Ea vine în ajutorul nostru ca să ne protejeze organismul de nenumărate lucruri care ne-ar putea dauna.

Frica are valențe pozitive. Alături de aceasta, noxele sociale, ritmul alert de viață, munca și presiunea la care ne supunem încontinuu, toate acestea adaugă nenumărate frici, care „ne parazitează” pur și simplu. În acest fel, dezvoltăm teama de a nu reuși, de a nu performa suficient, frica de a nu fi acceptat sau de a nu fi la înălțime, de a fi dezamăgit sau de a dezamăgi, frica de singurătate, de boală.

De multe dintre acestea nu mai suntem conștienți, tocmai de aceea ne limitează potențialul creativ, „ne gâtuie” bucuriile și chiar puterea de a fi fericiți, ne cenzurează momentele bune și ne trag în jos când am putea fi într-un avânt, euforici și împliniți.

Insist și îi rog pe pacienții mei, pe toți prietenii sau oamenii cu care stau de vorbă, să se elibereze de orice temere. Avem instrumente cu care îi putem ajuta. De la terapie individuală cu psihoterapeut, terapie de lungă sau de scurtă durată, țintită pe rezolvarea unei probleme specifice, până la orice alt demers de mindfulness, rugăciune sau terapii alternative, care pot duce la desensibilizare și dispariția fricii, mai ales cea de dentist, spune dr. Lorelei Nassar, specialist în chirurgie și implantologie.

Tipuri de anestezii dentare eficiente

Există o gamă foarte largă de mijloace prin care medicul poate veni în ajutorul pacienților cu fobie dentară, precum hipnoza medicală, aplicată numai de către medicul stomatolog sau de un psiholog certificat, în timpul și în sprijinul tratamentului dentar.

La clinica noastră folosim, cu foarte mare succes, și gazul ilariant (N02), care se află în uz ca anxiolitic și analgezic în chirurgie, ginecologie și stomatologie. Este vorba despre un gaz inert, care se elimină din corp exact așa cum intră și se administrează printr-o mască, împreună cu oxigen. El scade sensibil pragul de frică și durere și uneori provoacă râsul, de aceea este și denumit gaz ilariant, fiind adoptat în Statele Unite la petreceri, pentru buna dispoziție și entertainment, punctează dr. Nassar.

Progresiv, se poate utiliza și sedarea intravenoasă, la pacienții cu frică mai mare. Genul acesta de sedare este administrat numai de către un medic anestezist, care injectează pacientului o doză de medicamente, intravenos. Acestea îl fac să adoarmă ușor, timp în care el este însă conștient și poate colabora cu medicul.

În cazul unei fobii avansate, există anestezia generală. Ea se realizează cu intubare în mediu spitalicesc, deoarece pacientul trebuie să rămână sub supraveghere o zi după aceea. În acest caz, el nu își păstrează starea de conștiență, astfel încât se pot realiza intervenții complexe.

Deși există multe tipuri de anestezii dentare ce par mai adaptate epocii noastre, fiind rapide și eficiente, recomand totuși un acces mai delicat, prin terapie și desensibilizare treptată. Acestea ajută pacientul să scape definitiv de frica de dentist, încheie dr. Nassar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân