Fațete dentare: cum alegem corect culoarea?

Din ce în ce mai mulți oameni apelează la fațete dentare pentru că își doresc un zâmbet perfect, dar multe persoane aleg o nuanță prea deschisă.
  • Publicat:
Fațete dentare: cum alegem corect culoarea?
Fațete dentare: cum alegem corect culoarea?

Decizia de a ne pune fațete dentare este una extrem de importantă, care ne poate schimba foarte mult înfățișarea. Un pas esențial este alegerea corectă a culorii acestora, astfel încât rezultatul să fie unul cât mai aproape de natural. Multe persoane aleg o nuanță mult prea deschisă, dorind un zâmbet ca de porțelan. Se procedează corect? Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog, detaliază criteriile de care este bine să ținem cont când dorim să ne punem fațete dentare.   

Fațetele dentare constituie una dintre cele mai populare proceduri de estetică dentară. Acestea reprezintă lucrări protetice care acoperă fața exterioară a dinților, corectând vizual imperfecțiunile ce țin de forma, alinierea ori culoarea dinților. Din ce în ce mai mulți oameni apelează la fațete pentru că își doresc un zâmbet perfect.

„Adeseori, pacienții întreabă dacă au nevoie de fațete. Eu prefer să le răspund mereu cinstit, spunându-le că niciuna nu reprezintă neapărat o necesitate medicală. Nu este greșit să ni le dorim, dar e nevoie să ne asumăm această decizie, pentru că presupune atât avantaje, cât și dezavantaje. Ca avantaje, obții o dantură aliniată, echilibrată și strălucitoare și, implicit, o mai mare încredere în propria persoană. Dezavantajele constau în faptul că, pentru ca fațetele să fie aplicate, trebuie să acceptăm că dinții vor fi șlefuiți ireversibil”, spune Sorina Stroe, medic stomatolog.

Pe lângă obținerea unei nuanțe mai deschise a danturii, fațetele se aplică și atunci când vrem să egalăm lungimea dinților, dacă unii sunt mai scurți sau mai lungi, să acoperim strungăreața sau urmele unor traumatisme.

Cum alegem culoarea fațetelor?

„Din punctul meu de vedere, fațetele nu trebuie să se îndepărteze prea mult de la nuanța naturală a dinților. Mulți dintre noi pot fi influențați de fotografiile retușate, cu zâmbete ca de porțelan, pe care le vedem în reviste sau pe social media, însă e bine să știm că nu este bine să mergem la extrem și să alegem cea mai deschisă nuanță de alb. Un dinte natural poate avea mai multe nuanțe, mai deschis spre vârf și ușor mai închis pe măsură ce urcăm spre gingie. La fel, incisivii sunt mai deschiși decât caninii, premolarii și molarii. Există mulți factori pe care îi putem lua în considerare, inclusiv nuanța pielii. În plus, fațele corecte nu înseamnă doar dinți albi și perfect aliniați. Ele trebuie să se încadreze corect în contextul fizionomiei și vârstei pacientului”, spune Sorina Stroe.

Câte fațete dentare punem?

„O lucrare tip Full Hollywood Smile presupune cel puțin 20 de fațete. 10 sus și 10 jos. Dacă avem mai puține, trebuie să ținem cont că vor fi vizibili dinții naturali de lângă acestea, iar aceștia, chiar dacă îi albim, se vor colora odată cu trecerea timpului, iar discrepanța va fi vizibilă”, adaugă Sorina Stroe, Asistent Universitar Doctor, medic stomatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân