Bucuria de a trăi: 5 pași pentru o redescoperi

Bucuria de a trăi și creșterea stimei de sine – cum le redobândim? Trebuie să urmezi un plan simplu format din 5 pași.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bucuria de a trăi: 5 pași pentru o redescoperi

Bucuria de a trăi și creșterea stimei de sine – cum le redobândim?

Sunt momente în viață când putem considera că am ajuns cumva la capătul puterilor. Indiferent ce am face, nu reușim să mai vedem luminița de la capătul tunelului.

Pentru a redescoperi bucuria de a trăi, trebuie să urmezi un plan simplu format din 5 pași.

Cum să îți redobândești bucuria de a trăi

Din perspectiva psihoterapeutică, pașii pentru creșterea stimei de sine și a bucuriei de a trăi pot fi următorii:

Recapătă-ți starea de sănătate fizică și psihică

Sunt anumite afecțiuni medicale sau psihice care te pot împiedica să te bucuri de viață. O vizită la medicul de familie te poate lămuri care este drumul pe care trebuie să mergi. Acesta îți poate indica anumite analize care să îți arate dacă ai o suferință medicală.

În cazul în care analizele sunt bune, te poate îndruma spre un psihoterapeut sau medic psihiatru, în funcție de gravitatea stărilor descrise. În cazul în care vei merge la un psihoterapeut, următorii pași pot fi planul de psihoterapie care să își crească stima de sine și să îți readucă bucuria de a trăi.

Elimină relațiile toxice

Indiferent dacă vorbim despre o relație de cuplu toxică, despre prietenii toxice sau un job toxic, se pot găsi soluții care să ducă la rezolvarea acelei probleme. Poți face terapie de cuplu pentru a te bucura de o viață minunată împreună cu partenerul/a.

În privința prietenilor, poți să îți faci noi prieteni, mai tonici, mai haioși, mai plini de viață, schimbându-ți activitățile. Jobul considerat toxic poate reprezenta semnul de la care ai putea regândi ideea de carieră. Poate este momentul unei schimbări, de care îți este teamă, dar care îți poate face foarte mult bine.

Scapă de adicții

Adicțiile de droguri, alcool, jocuri de noroc, anumite medicamente pot să îți perturbe foarte rău stima de sine și starea de bine. În consecință, ai nevoie de un plan pentru a scăpa de acestea. Din nou, un psihoterapeut te poate ajuta în acest sens.

Redescoperă activitățile care îți fac plăcere

Poți să faci sport (mers pe jos, alergare în parc, mers cu bicicleta, tenis de câmp sau de masă. Sau poți să urmezi cursuri de înot, dans, limbi străine sau actorie. Sau „te poți lăsa pradă” cititului (literatură, SF, romane de dragoste, polițiste), care te ajută să îți crești stima de sine și să redescoperi bucuria de a trăi.

Reinventează-te

Poți să îți schimbi stilul vestimentar, tunsoarea sau coafura, mașina, locurile unde iei masa, locurile prin care te plimbi.

Planul de mai sus este redat în termeni simpli, pentru a putea fi mai ușor de conceput și urmărit. În situația în care ai încercat și nu ai reușit sau crezi că îți este teamă să încerci singur, poți apela la un psihoterapeut care te poate ajuta să concepi un plan individualizat pentru a-ți reda stimă de sine și bucuria de a trăi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea
Oferă consultaţii pentru: psihoterapie şi consiliere pentru copii, adulţi, de grup, de familie, psihoterapie pentru depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate, tulburări alimentare, tulburări de natură sexuală, tulburări ale somnului, atacuri de panică. A susţinut ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”