De ce nu trebuie să amâni implantul dentar? Dr. Raluca Ion: „Dinții acționează ca o echipă, iar pierderea unui singur dinte îi afectează pe toți”

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce nu trebuie să amâni implantul dentar? Dr. Raluca Ion: „Dinții acționează ca o echipă, iar pierderea unui singur dinte îi afectează pe toți”
Dr. Raluca Ion, medic specialist generalist, competență în implantologie orală și tehnician dentar

Când avem nevoie de un implant dentar? Doare această intervenție? Care sunt etapele realizării unui implant dentar? Ce consecințe are amânarea implantului dentar? Și ce afecțiuni reprezintă contraindicații? 

Aflăm răspunsuri la aceste întrebări de la dr. Raluca Ion, medic specialist generalist, competență în implantologie orală și tehnician dentar.

 4 situații în care este indicat implantul dentar

CSID: Cum ne dăm seama că avem nevoie de un implant dentar – care sunt principalele semne și cauze care duc la necesitatea unui implant dentar?

Dr. Raluca Ion: Implantul dentar este necesar în cazul lipsei unuia sau mai multor dinți de pe arcadă. Acesta reprezintă cea mai sigură și eficientă soluție indicată pentru înlocuirea estetică și funcțională, pe termen lung, a dinților naturali pierduți fără alte intervenții pe dinți rămași.

Concret, este recomandat ca pacientul să apeleze la implant dentar în următoarele cazuri:

  • A suferit recent o intervenție de extracție a unui dinte care nu mai putea fi salvat;
  • Are unul sau mai mulți dinți lipsă, de o perioadă îndelungată de timp;
  • Are o proteză mobilă, care îi creează disconfort în masticație și vorbire;
  • Suferă de boala parodontală care i-a afectat sever sănătatea orală și este necesară extracția dinților.

Implantul dentar doare?

CSID: De ce amână pacienții vizita la stomatolog și inserarea implantului dentar? Există și pacienți care vor să facă acest pas, dar nu își permit costurile – ce soluții pot fi găsite?

Dr. Raluca Ion: Majoritatea pacienților amână vizita la stomatolog pentru inserarea unui implant dentar din cauza fricii de durere. Este de înțeles că orice intervenție chirurgicală constituie un motiv de teamă și stres, însă este important ca pacientul să fie informat în legătură cu beneficiile și riscurile amânării tratamentului cu implant dentar.

Procedura de inserare a implantului nu este una complicată și este realizată fie sub anestezie locală, fie prin sedare conştientă de către medicul specialist în implantologie. Prin urmare, pacientul nu trebuie să își facă griji din cauza durerii sau a disconfortului.

A pune un dinte prin implant este chiar mai puțin dureros decât a scoate un dinte prin extracție. Cu sprijinul medicului dentist, pacientul va trece ușor peste acest stres preimplantar și va beneficia de cea mai bună metodă de tratament în cazul dinților lipsă.

Deși costul unui implant este mai ridicat decât al altor tratamente stomatologice, acesta este o investiție pe termen lung datorită durabilității și beneficiul cel mai important este lipsa intervențiilor pe dinții restanți pentru a reface dinții lipsă.

Pentru a facilita accesul cât mai multor persoane la tratamentul cu implant dentar, există varianta plății în rate fără dobândă a lucrărilor dentare și ofertele avantajoase din punctul de vedere al prețului, inclusiv la implanturile premium, astfel încât pacienții să beneficieze de cele mai bune implanturi la prețuri imbatabile.

Amânarea implantului dentar – care sunt consecințele?

CSID: Care sunt riscurile amânării unui implant dentar pe termen lung, atât asupra danturii, dar și asupra stării generale de sănătate, inclusiv cea emoțională?

Dr. Raluca Ion: Dinții acționează ca o echipă, iar pierderea unui singur dinte îi afectează pe toți, consecințele pe termen lung fiind serioase.

Amânarea implantului dentar implică numeroase riscuri:

  • Afectarea structurii dentare, ca urmare a deplasării dinților către spațiile goale;
  • Probleme de masticație și afecțiuni digestive;
  • Probleme de vorbire, lipsa dinților afectând pronunția corectă;
  • Scăderea încrederii în sine;
  • Dezvoltarea altor afecțiuni dentare, de exemplu afectarea țesutului parodontal de susținere al dinților rămași prin suprasolicitare.

CSID: Care este legătura între implantul dentar și estetica feței?

Dr. Raluca Ion: Pierderea dinților frontali nu mai trebuie explicată. Aceștia sunt atât de vizibili încât lipsa lor este o adevărată traumă. Pacienții pot ajunge la modificări comportamentale pentru că nu mai pot zâmbi și vorbi relaxați. Aceștia încep să-și ascundă defectul fizionomic prin acoperirea gurii cu mâna, prin modificarea zâmbetului în surâs controlat, ajungându-se până la evitarea deschiderii gurii și chiar o distanțare socială prin evitarea interacțiunilor umane.

Toate acestea se pot rezolva la dentist, încrederea reciprocă fiind esențială pentru reușita tratamentului.

Premolarii și molarii ajută și ei ca fața să își păstreze simetria. Pierderea și neînlocuirea acestora la timp conduc la resorbția osoasă, ceea ce afectează  forma naturală a feței: aceasta pierde din înălțime, deoarece distanța dintre nas și bărbie se micșorează și capătă un aspect îmbătrânit.

Pe lângă modificările dinților din spate sunt afectați și dinții frontali, presiunea pusă pe aceștia împingându-i în față. Pierderea dinților laterali are impact în primul rând asupra masticației. Pacientul nu mai mănâncă corect și de aici până la problemele digestive mai este doar un pas.

Nu mai vorbim de problemele articulare mandibulare care nu sunt de neglijat. Implanturile dentare permit pacientului să îți mențină aspectul estetic al feței și naturalețea zâmbetului și să-și refacă funcționalitatea întregului ansamblu dentomaxilar.

CSID: După pierderea unui dinte, cât de repede trebuie inserat un implant dentar pentru a avea rată maximă de succes?

Dr. Raluca Ion: Pentru a avea o rată maximă de succes, implantul dentar trebuie inserat într-un timp relativ scurt, la 2-4 luni sau maxim 6 luni de la extracția dintelui. În această perioadă, alveola dintelui extras se vindecă și implantul este plasat într-un os calitativ, complet refăcut, verificat printr-un examen radiologic sau tomografie dentară.

Inserarea implantului dentar poate avea loc și imediat după extracție, în special în cazul înlocuirii dinților frontali.  Pe acest implant va fi plasată o coroană temporară, până când procesul de osteointegrare al implantului este finalizat. Ulterior, coroana temporară va fi înlocuită cu una permanentă.

Etapele implantului dentar

CSID: Care sunt pașii inserării unui implant dentar? Cât durează în total acest proces, dacă vorbim despre implant pentru un singur dinte sau pentru toată gura?

Dr. Raluca Ion: Primul pas este consultația cu un specialist în chirurgie orală și implantologie care va determina, pe baza investigațiilor (radiografie, tomografie), dacă pacientul este un candidat potrivit pentru implant dentar și va elabora un plan de tratament corect adaptat cazului clinic și preferințelor pacientului.

În general, tratamentul cu implanturi dentare presupune două etape principale:

Etapa chirurgicală: reprezintă procedura de inserare a implantului în locul dinților lipsă, cu scopul de a crea o rădăcina artificială. Urmează perioada de vindecare, cu o durată de 2-6 luni, în care implantul se va integra în osul din jurul său.

În funcție de complexitatea cazului, înaintea implantului pot fi necesare o serie de intervenții pregătitoare, precum sinus lift, adiții de os, remodelare gingivală sau grefă gingivală.

Etapa protetică: în această etapă este realizată și fixată lucrarea definitivă aleasă de pacient (coroană dentară sau proteză dentara pe implanturi), care va reda aspectul și funcționalitatea danturii.

De asemenea, cu ajutorul sistemelor All-on-4 și All-on-6, pacienții edentați total (au toți dinții lipsă de pe una sau ambele arcade) pot beneficia în prezent de implanturi însoțite de o lucrare fixă provizorie în doar 24 de ore, ceea ce le permite să se bucure rapid de  avantajele unei danturi fixe.

Contraindicații implant dentar. Diabetul nu mai este o piedică în calea zâmbetului!

CSID: Implantul dentar este recomandat tuturor persoanelor? Cine nu își poate pune un implant? Cum procedați în cazul unui pacient cu diabet care are nevoie de implant dentar?

Dr. Raluca Ion: Există anumite afecțiuni sau circumstanțe medicale care reprezintă contraindicații pentru implanturile dentare. Printre acestea se numără:

  • Problemele cardiace (probleme valvulare, atacuri de cord recente, insuficiența cardiacă);
  • Sarcina și alăptarea;
  • Afecțiuni psihice și neurologice grave;
  • Tratamente pentru diverse afecțiuni oncologice și radioterapie;
  • Infecții specifice ca sifilis, TBC, SIDA;
  • Afecțiuni osoase (reumatismul poliarticular, osteoporoza);
  • Leucemia etc.

Deși în trecut diabetul era considerat o contraindicație pentru implantul dentar, această procedură este acum posibilă datorită medicinei moderne.

Primul criteriu pentru reușita tratamentului cu implant dentar la diabetici este folosirea unui implant de înaltă calitate, biocompatibil, care va adera eficient și rapid la os. De asemenea, este important ca procedura de inserare a implantului să fie efectuată de un specialist cu experiență, care acordă atenție sporită manoperei, astfel încât leziunile tisulare să fie minime.

La rândul său, pacientul trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care:

  • Să își monitorizeze îndeaproape nivelul glucozei înainte de operație și în perioada de vindecare;
  • Să facă antibioprofilaxie pre și postimplantar;
  • Să respecte cu strictețe regulile de igienă orală pentru a preveni periimplantitele;
  • Să viziteze în mod regulat medicul pentru evaluare;
  • Să evite alcoolul și fumatul.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”