Boala gravă care se manifestă prin sângerări gingivale. 7 motive pentru care îți curge sânge când te speli pe dinți

  • Publicat:
Boala gravă care se manifestă prin sângerări gingivale. 7 motive pentru care îți curge sânge când te speli pe dinți
Sursa foto: profimediaimages.ro

Ai observat că îți curge sânge din gingii atunci când te speli pe dinți? Acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare și este bine să mergem la medicul stomatolog pentru a investiga posibilele cauze și posibilități de tratament.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică de ce îți curge sânge când te speli pe dinți.

Motiv de îngrijorare pentru orice pacient, sângerarea gingivală trebuie să ne trimită de urgență la un consult stomatologic. Ca în orice altă situație, este bine să rezolvăm cât mai repede problema, astfel încât ea să nu se agraveze, spune medicul stomatolog.

7 motive pentru care îți curge sânge când te speli pe dinți

Una dintre principalele cauze ale sângerării gingivale este placa bacteriană depusă la nivel dentar. Aceasta creează o inflamație la nivel gingival, așa-zisa gingivită, care, netratată, poate evolua destul de rapid spre forme de îmbolnăvire parodontală mai grave și mai dificil de gestionat.

Statusul hormonal este o altă posibilă explicație a sângerărilor gingivale.

În perioada pubertății, a adolescenței, precum și a sarcinii, pot apărea sângerări gingivale fiziologice, date de fluctuațiile hormonale. Ele nu trebuie să constituie motiv de îngrijorare neapărat, însă este necesar consultul stomatologic și o igienă riguroasă, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Periajul dentar agresiv poate determina, de asemenea, sângerări gingivale.

Dacă folosim periuța de dinți manuală, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinții. Există în comerț periuțe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim cu forță. Atenție! Periuțele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate!

Dieta dezechilibrată poate avea un rol în apariția sângerărilor gingivale.

Este recomandat să evităm consumul de alimente superprocesate sau bogate în zaharuri. Alegem, în schimb, legume, fructe și alimente bogate în vitaminele C, A, K, calciu, magneziu, adaugă medicul stomatolog.

Sângerările gingivale persistente pot fi asociate și cu afecțiuni medicale grave. Vorbim aici despre boli precum afecțiunile generale hepatice, anemia, leucemia sau tulburările de coagulare a sângelui.

În astfel de cazuri, de obicei apar şi sângerări sau vânătăi în alte zone ale corpului.

O altă cauză a sângerărilor gingivale poate fi medicația anticoagulantă. Includem aici chiar și aspirina!

Aceste medicamente scad capacitatea sângelui de a se coagula. În orice caz, vizita la cabinetul stomatologic este esențială pentru a stabili cu exactitate cauza.

Purtarea de proteze neadaptate, neigienizarea corectă a acestora sau neîndepărtarea protezei pe perioade lungi (persoanele care nu scot proteza noaptea) sunt alte posibile explicații ale sângerărilor gingivale.

În caz de sângerări gingivale, este foarte important să ne prezentăm la un consult stomatologic și să respectăm indicațiile medicului. De asemenea, e esențial să avem o igienă dentară riguroasă: periaj corect al dinților de 2 ori pe zi, precum și folosirea mijloacelor auxiliare de igienă dentară, de tipul dușului bucal, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Medic stomatolog: Am avut mulți pacienți care nu făcuseră niciodată un detartraj
Sursa foto: Facebook Dr. Sorina Stroe, medic stomatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?