Cafea neagră sau cu lapte şi zahăr? Ce spune cafeaua pe care o bei despre personalitatea ta

Îţi place cafeaua neagră sau cea cu lapte şi zahăr? Ori poate cea fără cofeină, ori nessul făcut rapid? Vezi ce spune asta despre personalitatea ta!
  • Publicat:
Cafea neagră sau cu lapte şi zahăr? Ce spune cafeaua pe care o bei despre personalitatea ta
Foto: Shutterstock

Îţi place cafeaua amară, neagră? Ori preferi mai degrabă cafeaua dulce, cu lapte şi mult zahăr, eventual şi cu ceva spumă? Potrivit psihologilor, alegerea unui tip de cafea poate spune multe lucruri despre trăsăturile tale de caracter, cum ar fi răbdarea, sensibilitatea, perfecţionismul sau capacitatea de socializare.

Într-un studiu observaţional realizat de psihologul Ramani Durvasula, 1.000 de persoane care obişnuiau să consume zilnic cafea au fost monitorizate o perioadă. Pe parcursul acestui experiment, psihologul a notat trăsăturile de personalitate observate în cazul celor care consumau diferite tipuri de cafea şi a tras unele concluzii interesante.

Ce personalitate ai în funcţie de cafeaua care îţi place

În cadrul studiului, descris pe larg în cartea psihologului Durvasula, „You are why you eat: Change your food attitude, Change your life”, participanţii cafegii au primit diferite scenarii şi jocuri de rol pe care au trebuit să le ducă la îndeplinire, cum ar fi planificarea petrecerilor sau a escapadelor de weekend.

Deloc surprinzător, rezultatele au scos la iveală aspecte pe care le bănuiam deja, dar care, iată, acum sunt şi semi-confirmate ştiinţific, pentru că există totuşi nişte limitări în privinţa acestui studiu observaţional.

Astfel, s-a descoperit că acele persoane care consumă cafea neagră, neîndulcită, eventual şi rece sunt foarte riguroase, răbdătoare, focusate pe obiectivele lor şi realiste, eficiente, dar tăcute, poate chiar un pic „fixiste”, fără a fi foarte receptive la schimbare.

În schimb, cele care preferă cafeaua cu mult lapte şi zahăr sunt foarte visătoare, copilăroase, sensibile şi vor să le facă mereu pe plac oamenilor din jur. De asemenea, sunt foarte deschise, „le poţi citi” din prima, foarte sociabile, uneori chiar exagerat de extrovertite, şi nu prea au grijă de propria persoană, preferând să se pună mereu pe locul secund.

Insta-cafegiii, adică aceia care preferă să amestece rapid un ness cu apă şi nu pierd vremea fierbând cafeaua la ibric sau la filtru, par să fie, susţine studiul, un pic cam… leneşi, preferând să amâne mereu lucrurile „pe mâine”. Aceştia sunt destul de copilăroşi, plini de imaginaţie, adevăraţi trendsetteri, dar uneori puţin cam nesăbuiţi în deciziile lor şi neatenţi la alimentaţie.

Cei care consumă cafea decofeinizată au tendinţa să fie foarte tipicari, obsedaţi de control, perfecţionişti, aproape ipohondri în privinţa sănătăţii lor, foarte sensibili şi atenţi la detalii care altora le scapă.

Chiar dacă aceste rezultate confirmă poate bănuielile pe care le aveai deja despre tipul de cafea şi personalitate, psihologul atrage atenţia că fiecare individ este unic şi caracterul său nu poate fi redus atât de simplist, doar luând în considerare cafeaua preferată.

Până la urmă nu suntem roboţi, avem zile mai bune şi zile mai proaste, zile în care simţim nevoia de o cafea tare, când responsabilităţile de adult ne ajung din urmă, altele în care vrem să ne răsfăţăm cu o cafea dulce şi cu spumă catifelată, când copilul din noi iese la suprafaţă pentru a ne reaminti să ne bucurăm de orice clipă a vieţii cu zâmbetul pe buze şi optimişti.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”