Dr. Daniela Nica: diagnostic, tratament și regim alimentar în gută

Dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Clinica SANADOR Floreasca, vine cu informații și recomandări pentru pacienții cu gută.

Guta reprezintă o formă severă de artrită care poate provoca durere articulară puternică. Pe lângă acest simptom, guta duce la umflarea, înroșirea și creșterea temperaturii locale la nivelul pielii din apropierea articulațiilor afectate.

Guta este un tip de artrită, caracterizat prin depozitarea microcristalelor de acid uric la nivelul articulației. Acest fenomen produce durere și inflamație locală. Acidul uric este produsul final al metabolismului purinelor. Acestea sunt compuși organici care se găsesc într-o varietate largă de alimente de origine vegetală, dar și animală.

Purinele au un rol esențial în sinteza ADN-ului și ARN-ului, dar în exces pot duce la probleme grave de sănătate, hiperuricemie și/sau gută. Hiperuricemia sau acidul uric în exces, peste 7mg/dl, duce la formarea microcristalelor care se pot depune oriunde în organism, dar predominant, la nivelul articulațiilor și rinichilor.

Guta este mai frecvent întâlnită la bărbați decât la femei. Femeile sunt mai predispuse la gută după menopauză.

Există un regim alimentar care poate duce la exces de acid uric, dar și anumite afecțiuni care merg cu predispoziție către hiperuricemii și gută. Acestea sunt diabetul zaharat, hipertensiunea, dislipidemiile, sindromul metabolic, insuficiența cardiacă.

Sunt și afecțiuni genetice care merg cu deficit total sau parțial de enzimă care reglează nivelul seric de acid uric. Există și medicamente care cresc nivelul seric de acid uric: diuretice, imunosupresoare, chimioterapice.  Există și diverse alimente care predispun la gută, precum carnea roșie de animal tânăr, organele (ficat, creier, rinichi), anumiți pești mai grași (hering, somon, scrumbie), mezelurile, produsele obținute din lapte gras (frișcă, smântână, unt), fasolea, mazărea, spanacul, tomatele, castraveții, dulciurile concentrate și alcoolul” ne-a declarat în interviul video dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Clinica SANADOR Floreasca.

Mai multe informații despre diagnosticul și tratamentul gutei puteți afla din materialul realizat cu medicul Daniela Nica!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Daniela Nica - Medic specialist medicină internă
Dr. Daniela Nica este Medic Specialist Medicină Internă format în Clinica de Medicină Internă a Spitalului Universitar de Urgență București, iar în prezent activează în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Dr. Daniela Nica acordă consultații de Medicină internă în Clinica SANADOR Floreasca. ...
citește mai mult