Guta: stadii și tratament

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: ”Guta rămâne o boală care afectează în principal bărbații de peste 50 ani, deși și femeile aflate în postmenopauză sunt vulnerabile”
  • Publicat:
Guta: stadii și tratament
Guta - stadii și tratament. Foto: Shutterstock

Guta este o afecțiune caracterizată prin nivel seric crescut al acidului uric, iar clinic se caracterizează prin episoade recurente de artrită acută. Dr. Cipriana  Dimitrakopoulos, medic primar reumatolog vine cu explicații despre stadiile afecțiunii numită gută precum și despre tratament.

 

CSÎD: Când se declanșează guta?

Dr Cipriana Dimitrakopoulos: Guta apare atunci când surplusul de acid uric se unește în cristale, ceea ce provoacă inflamații la nivelul articulațiilor. Durerea, umflarea și pierderea mișcării articulare sunt tipice. 

CSÎD: Câte stadii are guta?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Există diferite stadii ale bolii:

În ce constă tratamentul administrat pacienților cu gută

CSÎD: În ce constă tratamentul?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Tratamentul de primă linie pentru un atac de gută conține unul dintre medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Pentru persoanele care nu pot lua AINS, un medicament numit colchicină este o alternativă. Problema cu colchicina este efectul său secundar, diareea. Dacă nici un AINS, nici colchicina nu sunt opțiuni, atunci atacurile de gută pot fi tratate cu un corticosteroid oral sau cu injecții cu corticosteroizi în articulații.

Medicul poate prescrie medicamentele necesare pentru a reduce riscul unor complicații asociate gutei (Alopurinol, Febuxostat, Probenecid).

Poate că cea mai mare problemă cu terapia de scădere a acidului uric este ca pacientul să rămană cu ea tot restul vieții.

CSÎD: Cât timp trebuie să urmeze tratamentele un pacient cu gută?

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos: Odată ce oamenii încep să ia aceste medicamente, de obicei trebuie să le ia pentru tot restul vieții. Oprirea unui medicament care scade acidul uric poate provoca atacuri de gută.

Pacienții cu gută trebuie să verifice nivelul acidului uric din sânge. Se pare că numărul magic este 6. Sub un nivel sanguin de 6MG / DL, cristalele de acid uric se dizolvă încet.

Dr. Cipriana Dimitrakopoulos, medic reumatolog primar

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”