Dr. Daniela Nica, SANADOR: cauze și tratament în boala cronică de rinichi

Dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Clinica SANADOR Floreasca, explică modul cum trebuie gestionată corect boala cronică de rinichi.

„Boala cronică de rinichi este patologia în care rinichiul își pierde parțial sau total capacitatea de a funcționa normal. Boala cronică de rinichi cumulează totalitatea patologiilor care însumează anomalii anatomice sau de funcție renală.

Astfel că produșii de catabolism și toxinele nu mai sunt eliminate și se acumulează la nivelul organismului. Odată ce rinichii își pierd anumite capacități, această situație afectează și alte funcții în afară de cea de excreție. Aceasta pentru că la nivelul rinichilor se produc hormoni importanți precum forma activă a vitamine D, eritropoietina (hormonul care stimulează măduva osoasă să producă celule roșii sanguine) și renina care reglează tensiunea arterială. Astfel, boala cronică renală poate duce la patologii precum anemia, hipertensiunea, dezechilibrele acidobazice, boli osoase” spune dr. Daniela Nica, medic specialist medicină internă la Clinica SANADOR Floreasca.

Ce cauze și simptome are boala cronică de rinichi

Există mai multe cauze și factori de risc pentru boala cronică de rinichi, de la diverse afecțiuni până la malformații sau terapii medicamentoase.

„Anumite patologii predispun la apariția bolii cronice de rinichi. Printre cele mai grave se numără diabetul zaharat, sindromul metabolic, hipertensiunea arterială, boala arterio-sclerotică, infecțiile urinare complicate, litiaza reno-vezicală, obstrucțiile de căi urinare ca urmare a adenomului de prostată sau a tumorilor de la nivelul cavității abdominale.

Și administrarea pe termen lung a unor medicamente, malformațiile congenitale sau bolile sistemice (lupus eritematos, vasculite, meilom multiplu) pot duce la boala cronică renală.

Pacienții cu aceste boli trebuie monitorizați medical pentru că simptomele bolii cronice renale sunt puține și pot fi nebăgate în seamă. Există însă câteva semne care ar trebui să pună pe gânduri pacienții. Acestea sunt urina închisă la culoare, prezența sângelui în urină, cantitatea mică de urină, apariția edemelor la nivelul pleoapelor, membrelor inferioare, oboseala cronică, anorexia, greața, vărsăturile, pruritul generalizat. Pe măsură ce boala avansează, pot apărea tulburări de memorie, cognitive, somnolență și confuzie” adaugă medicul specialist medicină internă.

Mai multe informații despre boala cronică de rinichi, despre diagnostic și tratament, puteți afla din interviul video realizat cu dr. Daniela Nica.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Daniela Nica - Medic specialist medicină internă
Dr. Daniela Nica este Medic Specialist Medicină Internă format în Clinica de Medicină Internă a Spitalului Universitar de Urgență București, iar în prezent activează în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Dr. Daniela Nica acordă consultații de Medicină internă în Clinica SANADOR Floreasca. ...
citește mai mult