Moytor, 75 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Clopidogrel
Clasa ATC
B01AC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge
Producător
West Pharma - ProduşSes de Especialidades Farmacéuticas S.A.
Acțiune terapeutică
antiagregante plachetare, scad riscul de formare a cheagurilor de sânge

Ce este Moytor şi pentru ce se utilizează

Moytor aparţine unei clase de medicamente numite antiagregante plachetare. Plachetele sanguine (trombocitele) sunt celule foarte mici din sânge, mai mici decât globulele roşii sau albe, care se lipesc între ele (se agregă) în timpul formării unui cheag de sânge. Împiedicând această agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (proces numit tromboză).

Moytor este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombi) în vasele sanguine (artere) rigidizate, proces numit aterotromboză, care pot determina apariţia de evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau decesul).

Vi s-a prescris Moytor pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a scădea riscul de apariţie a acestor evenimente severe, deoarece:

  • aveţi o afecţiune caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de ateroscleroză) şi
  • aţi avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveţi o afecţiune cunoscută sub numele de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare sau
  • aţi avut o durere în piept severă, cunoscută sub numele de „angină pectorală instabilă” sau „infarct miocardic” (atac de cord). Pentru tratamentul acestei afecţiuni, este posibil ca medicul să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată, pentru a restabili fluxul de sânge. De asemenea, medicul v-a prescris acid acetilsalicilic (o substanţă activă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii şi scăderea febrei, dar şi pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge).

Înainte să luaţi Moytor

Nu luaţi Moytor

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Moytor;
  • Dacă aveţi de o afecţiune care în prezent produce sângerare, cum este ulcerul gastric sau sângerare la nivelul creierului;
  • Dacă funcţia ficatului dumneavoastră este sever afectată.

Dacă credeţi că vreuna dintre acestea sunt valabile în cazul dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, întrebaţi-l pe medicului dumneavoastră înainte de a lua Moytor.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Moytor

Dacă vreuna dintre următoarele situaţii sunt valabile în cazul dumneavoastră, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a lua Moytor:

  • dacă sunteţi predispus la sângerare, de exemplu:
  • aveţi o afecţiune care vă predispune la sângerare internă (cum este ulcerul gastric);
  • aveţi de o tulburare de coagulare care predispune la sângerare internă (sângerare în interiorul oricărui ţesut, organ sau articulaţie);
  • aţi avut recent un traumatism grav;
  • aţi fost supus recent unei intervenţii chirurgicale (incluzând intervenţii stomatologice);
  • sunteţi programat pentru o intervenţie chirurgicală (incluzând intervenţii stomatologice) în următoarele 7 zile.
  • dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră de la nivelul creierului (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele 7 zile.
  • dacă luaţi alte medicamente (vezi „Utilizarea altor medicamente”).
  • dacă aveţi de o afecţiune a ficatului sau rinichilor.

În timp ce luaţi Moytor

  • Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi programat să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale (incluzând intervenţii stomatologice).
  • De asemenea, trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune care se manifestă prin febră şi vânătăi care se văd prin piele sub forma unor pete roşii punctiforme, însoţite sau nu de oboseală accentuată inexplicabilă, confuzie, colorarea în galben a pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi punctul 4, „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
  • Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta împiedică formarea cheagurilor de sânge. In cazul tăieturilor sau rănilor uşoare (de exemplu zgârieturi sau cele care pot să se producă în timpul bărbieritului), nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi punctul 4, „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
  • medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea unor analize ale sângelui.
  • Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată la punctul 4, „REACŢII ADVERSE POSIBILE” sau dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă.

Moytor nu este destinat utilizării la copii sau adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Anumite medicamente pot influenţa efectele Moytor sau invers.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se recomandă utilizarea anticoagulantelor orale (medicamente folosite pentru a scădea coagularea sângelui) în acelaşi timp cu Moytor.

În special, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru tratamentul afecţiunilor dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor sau dacă utilizaţi heparină sau orice alt medicament folosit pentru a scădea coagularea sângelui sau dacă luaţi un inhibitor al pompei de protoni (de exemplu omeprazol) pentru dureri ale stomacului.

Dacă aţi avut dureri în piept severe (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie Moytor în asociere cu acidul acetilsalicilic, o substanţă activă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii şi scăderea febrei. Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (maxim 1000 mg în interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, însă utilizarea de lungă durată, în alte situaţii, trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Moytor cu alimente şi băuturi

Moytor poate fi administrat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Nu se recomandă utilizarea acestui medicament în timpul sarcinii şi alăptării.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Moytor.. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Moytor, adresaţi – vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece nu este recomandat să luaţi clopidogrel în timpul sarcinii.

Trebuie să-l întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta în timpul tratamentului cu Moytor.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Moytor să influenţeze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Moytor

Moytor conţine lactoză şi ulei vegetal hidrogenat.

Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide (de exemplu lactoză), vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Moytor comprimate filmate conţine galben amurg FCF (E 110) ca agent de filmare. Acest component poate cauza reacţii alergice.

Cum să luaţi Moytor

Luaţi întotdeauna Moytor exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aţi avut o durere în piept severă (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), la începutul tratamentului medicul dumneavoastră vă poate prescrie doza de 300 mg Moytor (4 comprimate a 75 mg). După aceea, doza uzuală este de un comprimat de 75 mg Moytor pe zi administrat pe cale orală, cu sau fără alimente, la aceeaşi oră în fiecare zi.

Trebuie să luaţi Moytor atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Moytor

Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau serviciului de primiri urgenţe al celui mai apropiat spital, deoarece în această situaţie există risc crescut de sângerare.

Dacă uitaţi să luaţi Moytor

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Moytor, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore de la ora la care trebuia să luaţi în mod obişnuit medicamentul, luaţi imediat comprimatul omis şi apoi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită.

Dacă v-aţi amintit după mai mult de 12 ore, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să luaţi Moytor

Nu întrerupeţi tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a întrerupe tratamentul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Moytor poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă apar

  • febră, semne de infecţie sau oboseală accentuată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule ale sângelui, care apare în cazuri rare.
  • semne ale unei afecţiuni a ficatului, cum este colorarea în galben a pielii şi/sau a albului ochilor (icter), însoţită sau nu de sângerare, care se poate vedea prin piele sub forma unor pete roşii punctiforme, şi/sau confuzie (vezi punctul 2, „Aveţi grijă deosebită când luaţi Moytor”).
  • umflarea gurii sau manifestări la nivelul pielii, cum sunt erupţii trecătoare pe piele şi mâncărime, vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.

Reacţiile adverse cel mai frecvent (care afectează între 1 şi 10 pacienţi din 100) raportate la administrarea Moytor sunt sângerările. Sângerările pot să apară sub formă de hemoragie la nivelul stomacului sau intestinului, vânătăi, hematoame (sângerare sau vânătăi neobişnuite sub piele), sângerare la nivelul nasului, sânge în urină. De asemenea, într-un număr mic de cazuri au fost raportate hemoragii la nivelul ochiului, creierului, plămânilor sau articulaţiilor.

Dacă apar sângerări prelungite în timp ce utilizaţi Moytor

Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta împiedică formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor uşoare (de exemplu zgârieturi sau cele care pot să se producă în timpul bărbieritului), nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi punctul 2, „Aveţi grijă deosebită când luaţi Moytor”).

Alte reacţii adverse raportate la administrarea Moytor

Reacţii adverse frecvente (care afectează între 1 şi 10 pacienţi din 100) Diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri în capul pieptului.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează între 1 şi 10 pacienţi din 1000)

Dureri de cap, ulcer gastric, vărsături, greaţă, constipaţie, gaze în exces în stomac sau intestine, erupţii

trecătoare pe piele, mâncărime, ameţeli, senzaţie de amorţeală şi furnicături.

Reacţii adverse rare (care afectează între 1 şi 10 pacienţi din 10000) Vertij.

Reacţii adverse foarte rare (care afectează mai puţin de 1 pacient din 10000)

Icter, durere abdominală severă însoţită sau nu de dureri de spate, febră, dificultăţi la respiraţie însoţite uneori de tuse, reacţii alergice generalizate, umflarea gurii, vezicule pe piele, alergie pe piele, inflamaţia mucoasei de la nivelul gurii (stomatită), scăderea tensiunii arteriale, confuzie, halucinaţii, dureri ale articulaţiilor, dureri ale muşchilor, modificări ale gustului.

În plus, medicul dumneavoastră poate observa modificări ale rezultatelor analizelor dumneavoastră de sânge sau urină.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Moytor

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Moytor după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister.

A nu se păstra la temperaturi peste 30oC.

Nu utilizaţi Moytor dacă observaţi orice semn de deteriorare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Moytor

  • Substanţa activă este clopidogrel. Fiecare comprimat conţine clopidogrel 75 mg (sub formă de clopidogrel bisulfat).
  • Celelalte componente sunt nucleu: lactoză anhidră, amidon de porumb pregelatinizat, macrogol, celuloză microcristalină, ulei vegetal hidragenat şi film: alcool polivinilic, dioxid de titan (E 171), macrogol 4000, oxid roşu de fer (E 172), talc, galben amurg FCF (E 110).

Cum arată Moytor şi conţinutul ambalajului

Moytor 75 mg se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, de culoare roz.

Moytor este disponibil în cutii din carton conţinând blistere din PCTFE-PE-PVC/Aluminiu cu 14, 28, 84 şi 100 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Romastru Trading S.R.L.

Str. Biharia Nr. 67-77, Sector 1, 013981 Bucureşti, România

Producători

West Pharma – ProduşSes de Especialidades Farmacéuticas S.A. Rua Joâo de Deus, n°11, Venda Nova, 2700-486 Amadora Portugalia

Atlantic Pharma – ProduşSes Farmacéuticas S.A.

Rua da Tapada Grande, n.° 2, Abrunheira, 2710-089 Sintra

Portugalia

Acest prospect a fost aprobat în Iulie 2011.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal