Loperamid Laropharm, 2 mg, capsule

Producător: SC Laropharm S.R.L.
Substanță activa
Clorhidrat de loperamidă
Clasa ATC
A07DA
Format
capsule
Afecțiuni
tratamentul unui episod brusc (acut) de diaree
Producător
SC Laropharm S.R.L.
Acțiune terapeutică
inhibitori ai peristaltismului, antipropulsive

Ce este Loperamid Laropharm şi pentru ce se utilizează

Loperamid Laropharm conţine clorhidratul de loperamidă, care aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori ai peristaltismului, antipropulsive. Loperamid Laropharm se utilizează pentru tratamentul unui episod brusc (acut) de diaree.

In caz de diaree, Loperamid Laropharm face scaunele mai consistente şi mai puţin frecvente.

Înainte utilizaţi Loperamid Laropharm

Nu utilizaţi Loperamid Laropharm

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de loperamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Loperamid Laropharm.
  • dacă aveţi sânge în scaun sau dacă aveţi febră;
  • dacă aveţi o inflamaţie a abdomenului inferior (de exemplu colită ulceroasă sau colită pseudomembranoasă ca rezultat al utilizării antibioticelor);
  • dacă medicul v-a spus că încetinirea activităţii intestinului trebuie evitată, de exemplu, dacă sunteţi constipat sau abdomenul dumneavoastră este balonat.
  • la copii cu vârsta sub12 ani (datorită formei farmaceutice şi dozei).

Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Loperamid Laropharm

  • Deşi Loperamid Laropharm opreşte diareea, nu va trata cauza acesteia. Ori de câte ori este posibil, cauza diareii trebuie, de asemenea, tratată.
  • Când aveţi diaree, pierdeţi multe lichide. De aceea, trebuie să înlocuiţi lichidele pierdute (să beţi mai multe lichide). Farmacistul va fi în măsură să vă ofere o pulbere specială care conţine zahăr şi săruri. Când este adăugată în apă, aceasta va înlocui sărurile pe care le-aţi pierdut în timpul unui episod diareic.

În cazul unui atac brusc (acut) de diaree, Loperamid Laropharm va opri de obicei simptomele în decurs de 48 ore. Dacă lucrurile nu se petrec aşa, întrerupeţi tratamentul şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi SIDA şi sunteţi trataţi cu Loperamid Laropharm pentru diaree, dacă aveţi orice semn de balonare a abdomenului, întrerupeţi imediat tratamentul cu Loperamid Laropharm şi informaţi-l pe medicul dumneavoastră.

Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă aveţi probleme cu ficatul; este posibil să aveţi nevoie de ingrijire medicală atentă cât timp luaţi Loperamid Laropharm.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă utilizaţi medicamente care încetinesc activitatea stomacului şi intestinelor (de exemplu anticolinergice), pentru că acestea pot determina un efect prea puternic al medicamentului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră, care va decide dacă puteţi să utilizaţi Loperamid Laropharm.

Se recomandă să nu utilizaţi Loperamid Laropharm dacă alăptaţi, deoarece cantităţi mici din Loperamid Laropharm se excretă în laptele dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Oboseala, ameţelile sau somnolenţa pot însoţi diareea. De aceea, se recomandă să fiţi precaut când conduceţi vehicule şi folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Loperamid Laropharm

Loperamid Laropharm conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Loperamid Laropharm conţine şi p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216). Poate provoca reacţii alergice (chiar întârziate).

Cum să utilizaţi Loperamid Laropharm

Utilizaţi întotdeauna Loperamid Laropharm aşa cum este recomandat în acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze şi mod de administrare

Doza de Loperamid Laropharm pe care trebuie să o utilizaţi depinde de vârsta dumneavoastră.

Puteţi utiliza Loperamid Laropharm oricând în cursul zilei. Capsulele trebuie înghiţite cu o cantitate de lichid.

Adulţi

Pentru episodul brusc (acut), administraţi 2 capsule Loperamid Laropharm o dată, apoi o capsulă Loperamid Laropharm, după fiecare scaun eliminat. Dacă aveţi un scaun solid sau tare sau dacă trec 24 de ore fără a avea scaun, întrerupeţi tratamentul.

Dar: Nu administraţi mai mult de 8 capsule Loperamid Laropharm în decurs de 24 de ore!

Adolescenţi cu vârsta peste 12 ani

Pentru episodul brusc (acut) de diaree, administraţi o capsulă Loperamid Laropharm, apoi continuaţi cu o capsulă Loperamid Laropharm pentru fiecare scaun eliminat. Dacă copilul are un scaun solid sau tare sau dacă trec 24 de ore fără a avea scaun, întrerupeţi tratamentul.

Dar: nu daţi niciodată mai mult decât doza recomandată pe zi şi pe kilogram de greutate corporală a copilului dumneavoastră!

Greutatea copilului în kilograme (kg)

Numărul maxim de capsule de Loperamid Laropharm pe zi

De la 54 kg

Niciodată mai mult de 6 capsule Loperamid Laropharm

 
Dacă aveţi nelămuriri, cereţi explicaţii medicului dumneavoastră sau farmacistului

Dacă scaunele devin normale sau dacă nu a fost eliminat un scaun timp de 12 ore opriţi administrarea de Loperamid Laropharm. Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Loperamid Laropharm

In cazul în care utilizaţi o doză mai mare decât cea recomandată pot să apară: simptome neurologice (stupor, tulburări de coordonare, somnolenţă, mioză, hipertonie musculară şi deprimare respiratorie), retenţie de urină şi ileus. Copiii pot fi mult mai susceptibili decât adulţii la efectele asupra sistemului nervos.

Dacă uitaţi să utilizaţi Loperamid Laropharm

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Loperamid Laropharm poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Loperamid Laropharm este de obicei bine tolerată şi este puţin probabil să apară reacţii adverse, dacă este administrată conform recomandărilor medicului.

Pot să apară: constipaţie şi balonare, precum şi dificultate de a urina.

In timpul utilizării Loperamid Laropharm au fost raportate cazuri izolate de reacţii alergice şi, în unele cazuri, reacţii severe de hipersensibilizare, incluzând şoc anafilactic, reacţii anafilactoide, edem angioneurotic şi erupţii buloase, incluzând sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf şi necroliză epidermică toxică, erupţietrecătoare pe piele, urticarie şi mâncărimi.

Dacă aveţi aceste manifestări, opriţi tratamentul cu Loperamid Laropharm şi, dacă aceste reacţii sunt severe, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Următoarele simptome pot să apară uneori, dar acestea pot fi datorate chiar episodului diareic: disconfort sau durere abdominală, greaţă şi vărsături, oboseală, ameţeli şi somnolenţă, uscăciunea gurii şi flatulenţă.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Loperamid Laropharm

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25oC, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Loperamid Laropharm după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Loperamid Laropharm

  • Substanţa activă este clorhidratul de loperamidă. O capsulă conţine clorhidrat de loperamidă 2 mg.
  • Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei-amidon de porumb, lactoză monohidrat, talc, stearat de magneziu; capsula – dioxid de titan (E 171), albastru strălucitor FCF (E 133), carmoisină (E 122), gelatină.

Cum arată Loperamid Laropharm şi conţinutul ambalajului

Loperamid Laropharm se prezintă sub formă de capsule cu capac albastru şi corp roz, conţinând o pulbere de culoare albă sau aproape albă. Este ambalat în cutie cu un blister a 10 capsule.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

SC Laropharm S.R.L., Şoseaua Alexandriei nr.145 A, Bragadiru, judeţul Ilfov, România

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2009

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica