Finasteridă Biogalenica 5 mg, comprimate filmate

Substanță activa
finasterida
Clasa ATC
G04CB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Finasteridă Biogalenica este utilizat în tratarea dezvoltării excesive benigne a ţesutului prostatic (hiperplazie prostatică benignă, HPB).
Producător
SC. ARENA GROUP SA.
Acțiune terapeutică
anti-hormoni

Ce este Finasteridă Biogalenica şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă conţinută de Finasteridă Biogalenica este finasteridă. Aceasta aparţine clasei de medicamente cunoscută ca anti-hormoni. Aceste medicamente contracarează acţiunea hormonilor sexuali.

Finasteridă Biogalenica este utilizat în tratarea dezvoltării excesive benigne a ţesutului prostatic (hiperplazie prostatică benignă, HPB). Acesta poate determina:

•          reducerea dimensiunilor prostatei mărite,

•          ameliorarea debitului urinar şi a altor simptome asociate cu HPB,

•          reducerea apariţia retenţiei acute a urinii în vezică determinată de golirea incompletă a acesteia (retenţie urinară) şi

•          reducerea necesităţii intervenţiei chirurgicale.

Înainte să utilizaţi Finasteridă Biogalenica

Nu utilizaţi Finasteridă Biogalenica

•          dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la finasteridă sau la oricare dintre componentele Finasteridă Biogalenica.

•          dacă sunteţi femeie sau copil (vezi şi pct. „Sarcina şi alăptarea”) Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Finasteridă Biogalenica

•          dacă volumul rezidual al urinii este mare şi/sau debitul urinar este foarte redus; medicul vă va monitoriza cu atenţie,

• dacă suferiţi de o afectare a funcţiei hepatice; concentraţia de Finasteridă Biogalenica în sânge poate creşte (vezi şi punctul 3 ,,Cum să utilizaţi Finasteridă Biogalenica”). dacă partenera dumneavoastră sexuală este sau e posibil să fie gravidă, contactul sexual trebuie să fie protejat prin folosirea unui prezervativ pentru că sperma dumneavoastră poate conţine o cantitate mică din medicament.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi într-una din situaţiile mai sus menţionate, dacă vreunul dintre aceste avertismente se aplică în cazul dumneavoastră sau a fost valabil în trecut. Există posibilitatea de a fi necesar să vă adresaţi unui medic urolog.

O examinare clinică (inclusiv tuşeu rectal) şi o determinare a antigenului prostatic specific (PSA) din sânge trebuie efectuate înaintea iniţierii tratamentului cu finasterid cât şi pe durata acestuia.

Utilizarea altor medicamente

Nu se cunosc medicamente care administrate în asociere cu Finasteridă Biogalenica să afecteze acţiunea sau reacţiile adverse ale acestuia sau invers.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Utilizarea Finasteridă Biogalenica cu alimente sau băuturi

Finasteridă Biogalenica poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Finasteridă Biogalenica este destinat exclusiv bărbaţilor.

Finasterida nu trebuie utilizată de către femei (vezi şi punctul 2 „Nu utilizaţi Finasteridă Biogalenica”). Utilizarea finasteridei de către femeile gravide poate determina anomalii la nivelul organelor genitale externe ale feţilor de sex masculin.

O femeie gravidă sau care este posibil să devină gravidă nu trebuie să manipuleze comprimatele filmate de finasteridă rupte sau zdrobite deoarece există posibilitatea de absorbţie a finasteridei prin piele şi implicit a riscurilor asociate pentru fătul de sex masculin.

Comprimatele de finasteridă sunt acoperite cu o peliculă pentru a proteja împotriva contactului cu substanţa activă, atâta vreme cât comprimatele nu sunt divizate sau zdrobite. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există dovezi că Finasteridă Biogalenica, comprimate filmate ar afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Finasteridă Biogalenica

Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Finasteridă Biogalenica

Dozaj

întotdeauna utilizaţi Finasteridă Biogalenica exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Doza recomandată este de un comprimat Finasteridă Biogalenica 5 mg pe zi, cu sau fără alimente. Comprimatul trebuie înghiţit întreg şi nu trebuie rupt sau zdrobit.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

Nu există informaţii specifice în cazul în care suferiţi de o afectare a funcţiilor hepatice (vezi şi punctul „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Finasteridă Biogalenica”).

Pacienţi cu insuficienţă renală

Nu sunt necesare modificări ale dozei. Administrarea Finasteridă Biogalenica la pacienţii care trec printr-un proces de epurare a sângelui cu ajutorul unui rinichi artificial (hemodializă) nu a fost studiată.

Pacienţi vârstnici

Nu este necesară modificarea dozei.

Dacă aveţi impresia că efectul Finasteridă Biogalenica este prea puternic sau prea slab adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Durata tratamentului

Deşi se poate observa o ameliorare precoce a simptomelor, poate fi necesar să luaţi Finasteridă Biogalenica o perioadă de de cel puţin 6 luni.

Medicul vă va spune cât timp trebuie să luaţi Finasteridă Biogalenica. Nu întrerupeţi tratamentul în mod prematur pentru că astfel simptomele pot reapărea.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Finasteridă Biogalenica

Nu este recomandat un tratament specific în cazul supradozajului cu finasterid. Dacă aţi luat mai multe comprimate de Finasteridă Biogalenica decât trebuia sau în cazul în care copiii înghit medicamentul din greşeală, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să luaţi Finasteridă Biogalenica

Dacă uitaţi să luaţi o doză, puteţi să o luaţi numai dacă nu se apropie momentul pentru o doză următoare. In acest caz urmaţi schema normală de tratament.

Nu luaţi o doză dublă de Finasteridă Biogalenica pentru a compensa doza omisă.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Finasteridă Biogalenica poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pentru evaluarea reacţiilor adverse s-a utilizat o convenţie privind următoarele frecvenţe:

Foarte frecvente: la mai mult de 1 din 10 pacienţi trataţi

Frecvente: la mai puţin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 pacienţi trataţi

Mai puţin frecvente: la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 pacienţii trataţi

Rare: la mai puţin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi trataţi

Foarte rare: la mai puţin de 1 din 10000 pacienţi trataţi

Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

Nu mai luaţi Finasteridă Biogalenica şi adresaţi-vă imediat medicului dacă apar oricare dintre următoarele simptome: umflarea feţei, umflarea buzelor sau erupţii pe piele cu mâncărimi puternice şi formarea de băşici (urticarie).

Investigaţii diagnostice

Cu frecvenţă necunoscută: scăderi ale valorilor antigenului prostatic specific (PSA).

Tulburări ale sistemului nervos Cu frecvenţă necunoscută: somnolenţă.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Mai puţin frecvente: erupţie cutanată.

Rare: mâncărime (prurit), erupţie pe piele cu mâncărimi violente şi formarea de băşici (urticarie). Tulburări ale sistemului imunitar

Rar: reacţii de hipersensibilitate cum sunt umflarea feţei sau a buzelor. Tulburări hepatobiliare

Cu frecvenţă necunoscută: creşterea valorilor serice ale enzimelor hepatice. Tulburări ale aparatului genital şi sânului

Frecvente: incapacitatea de a face sex (impotenţă) sau o scădere a interesului de a face dragoste/sex (pierderea libido-ului), cantitate redusă de spermă la ejaculare. Aceste reacţii adverse apar, în general, la începutul tratamentului şi sunt, în cea mai mare parte, temporare dispărând dacă tratamentul este continuat.

Mai puţin frecvente: sensibilitate crescută a sânilor la bărbaţi, tulburări de ejaculare.

Rare: dureri testiculare.

Foarte rare: secreţii mamare, noduli mamari.

Tulburări psihice

Frecvente: o scădere a interesului de a face sex (pierderea libido-ului). Această reacţie adversă apare, în general, la începutul tratamentului şi este, în cea mai mare parte, temporar dispărând dacă tratamentul este continuat.

Terapia asociată cu finasteridă şi doxazosin

Dacă finasterida este utilizată în asociere cu un alfa blocant- doxazosin -următoarele reacţii adverse pot apărea cu o frecvenţă crescută faţa de monoterapia cu finasterid: stare de slăbiciune (astenie); scădere a tensiunii arteriale la ridicarea în picioare, ameţeală, tulburări de ejaculare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Finasteridă Biogalenica

A nu se lăsa la îndemâna sau la vederea copiilor.

A nu se utiliza Finasteridă Biogalenica după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Finasteridă Biogalenica şi conţinutul ambalajului

Substanţa activă este finasterida. Un comprimat filmat conţine finasteridă 5 mg.

Celelalte componente sunt: nucleu: lactoză monohidrat, oxid galben de fer (E 172), celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A, docusat de sodiu, amidon de porumb pregelatinizat, stearat de magneziu; film: Opadry Y-I-7000*.

*Compoziţia Opadry Y-I-7000: hipromeloză 2910 5 cP, dioxid de titan (E 171), macrogol 400 indigotină (E 132).

Cum arată Finasteridă Biogalenica şi ce conţine cutia

Finasteridă Biogalenica se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albastru-deschis.

Este disponibil în cutii cu unul respectiv 2 blistere din Al/PVC a câte 14 comprimate filmate

Producătorul

SC. ARENA GROUP SA.

Bd. Dunării nr.54, Comuna Voluntari,

Cod 077910, Jud. Ilfov, România

Deţinătorul Autorizaţiei de Punere pe Piaţă

SC. ARENA GROUP SA.

Str. Ştefan Mihăileanu, nr. 31, Etaj 1, Ap. 1

Sector 2, Bucureşti, România

Acest prospect a fost aprobat în Decembrie 2011

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being