Finasteride Teva 5 mg comprimate filmate

Substanță activa
finasteridă
Clasa ATC
G04CB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Finasteride Teva este utilizat în tratamentul şi prevenţia creşterii de volum cu caracter benign a ţesutului prostatei (hiperplazie benignă de prostată - HBP)
Producător
TEVA UK Ltd
Acțiune terapeutică
inhibitori de 5-alfa reductază

Ce este Finasteride Teva şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă din Finasteride Teva este finasteridă, care aparţine clasei de medicamente denumite inhibitori de 5-alfa reductază. Ele acţionează prin scăderea dimensiunii prostatei la bărbaţi.

Finasteride Teva este utilizat în tratamentul şi prevenţia creşterii de volum cu caracter benign a ţesutului prostatei (hiperplazie benignă de prostată – HBP). Acesta determină scăderea dimensiunilor prostatei mărite de volum, ameliorarea debitului urinar şi a simptomelor determinate de HBP şi scade riscul apariţiei de retenţie acută de urină şi necesitatea intervenţiei chirurgicale.

Înainte să utilizaţi Finasteride Teva

Nu utilizaţi Finasteride Teva

–                dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la finasteridă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (vezi „Ce conţine Finasteride Teva „)

–                dacă sunteţi gravidă sau este posibil să fiţi gravidă. Finasteride Teva nu este indicat pentru utilizare la femei. Este necesară precauţie la femeile care sunt sau pot deveni gravide care ar putea intra în contact cu comprimatele Finasteride Teva (vezi punctul privind „Sarcina şi alăptarea”)

Finasteride Teva nu este recomandat pentru utilizare la copii.

Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Finasteride Teva

–                dacă aveţi un volum rezidual mare de urină şi/sau debitul urinar scăzut sever. Dacă acesta este şi cazul dumneavoastră trebuie să fiţi monitorizaţi cu atenţie pentru îngustarea tractului urinar.

–                dacă aveţi o afectare a funcţiei hepatice. Concentraţia de finasteridă din sînge poate creşte la aceşti pacienţi.

dacă partenera dumneavoastră sexuală este gravidă sau este posibil să fie gravidă, trebuie sa evitaţi contactul acesteia cu sperma dumneavoastră deoarece aceasta poate conţine o cantitate mică din medicament.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă vă aflaţi sau v-aţi aflaţi într-una din situaţiile menţionate mai sus.

Trebuie să anunţaţi imediat medicului dumneavoastră cu privire la orice modificare apărută la nivelul sânilor, cum sunt noduli, durere sau secreţie de la nivelul sânului, deoarece acestea pot fi semnele unei afecţiuni grave, cum este cancerul de sân.

O examinare clinică (inclusiv tuşeu rectal) şi o determinare a antigenului prostatic specific (PSA) din sânge trebuie efectuate înaintea iniţierii tratamentului cu finasteridă cât şi pe durata acestuia.

Utilizarea altor medicamente

Nu au fost identificate interacţiuni medicamentoase semnificative.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Sarcina şi alăptarea

Finasteride Teva este destinat exclusiv bărbaţilor.

Femeile gravide sau care pot deveni gravide nu trebuie să intre în contact cu comprimate sfărâmate sau rupte de Finasteride Teva. Dacă finasterida este absorbită prin piele sau înghiţită de către o femeie gravidă cu un făt de sex masculin, copilul se poate naşte cu malformaţii ale organelor genitale externe. Comprimatele de finasteridă sunt acoperite cu o peliculă pentru a proteja împotriva contactului cu substanţa activă, atâta vreme cât comprimatele nu sunt divizate sau zdrobite. Atunci când partenera sexuală a pacientului este gravidă sau poate deveni gravidă, pacientul trebuie fie să evite să îşi expună partenera la contactul cu sperma (de exemplu prin folosirea unui prezervativ), fie să întrerupă tratamentul cu finasteridă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există date care să sugereze că Finasteride Teva afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Finasteride Teva

Acest medicament conţine lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Finasteride Teva

Luaţi întotdeauna Finasteride Teva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Doza uzuală este de 1 comprimat pe zi (echivalent a 5 mg finasteridă).

Comprimatele filmate pot fi luate pe stomacul gol sau în timpul mesei. Comprimatul trebuie înghiţit întreg şi nu trebuie rupt sau zdrobit.

Deşi poate fi observată o ameliorare rapidă a simptomelor, tratamentul trebuie administrat cel puţin şase luni pentru a se putea evalua dacă a fost obţinut un răspuns benefic.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp ar trebui să continuaţi să luaţi Finasteride Teva. Nu întrerupeţi tratamentul mai devreme, deoarece simptomele pot reapare.

Pacienţi cu insuficienţă hepatică

Nu există experienţă privind utilizarea Finasteride Teva la pacienţii cu scăderea funcţie hepatică (vezi de asemenea „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Finasteride Teva”)

Pacienţi cu insuficienţă renală

Nu sunt necesare modificări ale dozei. Nu a fost studiată administrarea Finasteride Teva la pacienţii care trec printr-un proces de epurare a sângelui cu ajutorul unui rinichi artificial (hemodializă).

Pacienţi vârstnici

Nu este necesară ajustarea dozei.

Dacă aveţi impresia că efectul Finasteride Teva este prea puternic sau prea slab anunţaţi medicul sau farmacistul.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Finasteride Teva

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Finasteride Teva sau dacă a fost utilizat accidental de către copii atunci trebuie să îl anunţaţi imediat pe medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să utilizaţi Finasteride Teva

Dacă uitaţi să luaţi o doză de Finasteride Teva, puteţi să o luaţi imediat ce vă amintiţi, cu excepţia cazului în care este aproape momentul pentru administrarea următoarei doze, caz în care ar trebui să continuaţi tratamentul aşa cum v-a fost prescris medicamentul dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Finasteride Teva poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Pentru evaluarea reacţiilor adverse, s-au utilizat următoarele categorii de frecvenţă:

Foarte frecvente:                                 afectează mai mult de 1 utilizator din 10

Frecvente:                                             afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

Mai puţin frecvente:                           afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000

Rare:                                                      afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000

Foarte rare:                                           afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile

Cele mai frecvente reacţii adverse sunt impotenţa sexuală şi scăderea apetitului sexual. Aceste efecte apar în mod normal la începutul tratamentului, dar de obicei dispar la majoritatea pacienţilor dacă tratamentul continuă.

Tulburări ale sistemului imunitar

Cu frecvenţă necunoscută: Reacţii de hipersensibilitate, incluzând umflarea buzelor şi a feţei

Tulburări psihice

Frecvente: Tulburări cardiace

Cu frecvenţă necunoscută:

Tulburări hepatice

Cu frecvenţă necunoscută:

Scăderea apetitului sexual.

Bătăi rapide sau neregulate ale inimii

Creşterea valorilor enzimelor hepatice

Mai puţin frecvente:

Cu frecvenţă necunoscută:

Iritaţii ale pielii/reacţii alergice

Erupţii cutanate tranzitorii Mâncărime, urticarie (blânde)

Tulburări ale aparatului genital

Frecvente:

Mai puţin frecvente:

Cu frecvenţă necunoscută:

Impotenţă

Tulburări de ejaculare, sensibilitate crescută a sânilor la bărbaţi/mărirea de volum a sânilor

Dureri la nivelul testiculelor

Investigaţii diagnostice

Frecvente:

Finasterida poate afecta rezultatul testului de laborator pentru PSA.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.


Cum se păstrează Finasteride Teva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Finasteride Teva după data de expirare înscrisă pe cutie şi pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Finasteride Teva

–                Substanţa activă este finasterida. Fiecare comprimat filmat conţine 5 mg de finasteridă.

–                Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidon glicolat de sodiu (tip A), amidon pregelatinizat, povidonă K30, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, Opadry Blue [hipromeloză (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, macrogol 400, Indigo carmin-lac de aluminiu (E 132)].

Cum arată Finasteride Teva şi conţinutul ambalajului

–                 Finasteride Teva se prezintă sub formă de comprimate în formă de capsulă, de culoare albastră, , marcate cu „FNT5” pe o faţă.

–                 Finasteride Teva este disponibil în cutii cu 14, 15, 20, 28, 30, 50, 50 x 1 (ambalaj pentru uz spitalicesc), 56, 60, 84, 90, 98, 100 sau 120 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Teva Pharmaceuticals S.R.L.

Str. Domniţa Ruxandra nr. 12, parter, sector 2, Bucureşti România

Telefon: 021 230 65 24 Fax: 021 230 65 23

Fabricanţii

TEVA UK Ltd

Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne East Sussex, BN22 9AG, Marea Britanie

PHARMACHEMIE B.V.

Swensweg 5, Postbus 552, 2003 RN, Haarlem, Olanda TEVA Santé SA

Rue Bellocier, 89107 Sens, Franţa

TEVA Pharmaceuticals Works Private Limited Company Pallagi ut 13, 4042 Debrecen, Ungaria

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?