Proscar 5 mg comprimate filmate

Producător: MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL.
Substanță activa
finasterida
Clasa ATC
G04CB
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
retenţie urinară acută
Producător
Merck Sharp & Dohme Ltd.
Acțiune terapeutică
inhibitori de 5-alfa reductază

Ce este Proscar şi pentru ce se utilizează

Proscar aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori de 5-alfa reductază. Proscar este utilizat în tratamentul şi controlul creşterii glandei prostate (hiperplaziei benigne a prostatei – HBP).

Proscar reduce volumul mărit al prostatei şi ameliorează simptomele urinare. Proscar ajută la reducerea riscului de apariţie a imposibilităţii de eliminare a urinei instalate brusc (retenţie urinară acută) şi a necesităţii de intervenţie chirurgicală.

Ce este prostata?

Prostata este o glandă de mărimea unei castane care se găseşte doar la bărbaţi. Ea este localizată sub vezica urinară şi înconjoară uretra, un organ tubular care transportă urina de la vezica urinară până la vârful penisului (a se vedea imaginea). Funcţia principală a prostatei este de a produce lichidul seminal, lichidul care transportă sperma.

Ce este HBP?

HBP este o creştere benignă a volumului prostatei, care apare frecvent la bărbaţii de peste 50 de ani. Datorită faptului că prostata este situată lângă vezica urinară şi înconjoară parţial uretra, creşterea volumului ei poate afecta urinarea dumneavoastră. S-ar putea să aveţi simptome cum ar fi nevoia de urinare frecventă, mai ales noaptea, senzaţie de nevoie imperioasă de urinare, dificultate în ceea ce priveşte începerea urinării, jet de urină slab sau întrerupt sau senzaţie de golire incompletă a vezicii urinare.

La anumiţi bărbaţi, HBP poate produce afecţiuni grave inclusiv infecţii ale tractului urinar, imposibilitate de a urina apărută brusc precum şi necesitatea intervenţiei chirurgicale. Din aceste motive un bărbat cu simptome de HBP trebuie să se adreseze unui medic.

Înainte să utilizaţi Proscar

Nu utilizaţi Proscar

Nu utilizaţi Proscar dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la finasteridă sau la oricare dintre componentele acestui medicament (vezi „Ce conţine Proscar„). Femeile şi copiii nu trebuie să utilizeze Proscar.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Proscar

Informaţi medicul dumneavoastră în legătură cu orice fel de probleme medicale pe care le aveţi sau pe care le-aţi avut şi despre orice alergie.

Ce trebuie să ştiţi înaintea şi în timpul utilizării Proscar

HBP apare de-a lungul unei perioade mari de timp. Unii pacienţi prezintă o ameliorare rapidă a simptomelor, dar s-ar putea să fie nevoie să luaţi Proscar timp de cel puţin şase luni pentru a observa dacă vă ameliorează simptomele. Indiferent dacă sesizaţi sau nu sesizaţi orice ameliorare sau modificare a simptomelor, tratamentul cu Proscar poate scădea riscul imposibilităţii bruşte de urinare şi necesitatea unei intervenţii chirurgicale. Pentru evoluţia bolii şi consult periodic trebuie să vă prezentaţi periodic la medicul dumneavoastră.

Cu toate că HBP nu este cancer şi nu determină cancer, cele două boli pot fi prezente simultan. O examinare clinică (inclusiv tuşeu rectal) şi o determinare a antigenului prostatic specific (PSA) din sânge trebuie efectuate înaintea iniţierii tratamentului cu Proscar şi periodic după acesta.

Proscar poate influenţa determinarea antigenului specific prostatic (PSA). Dacă v-aţi făcut testul PSA informaţi-l pe medicul dumneavoastră că luaţi Proscar.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală. În general, Proscar nu interferează cu alte medicamente.

Utilizarea Proscar cu alimente şi băuturi

Efectul Proscar nu este influenţat de consumul de alimente.

Sarcina şi alăptarea

Proscar se administrează exclusiv bărbaţilor. Femeile gravide sau care pot deveni gravide nu trebuie să utilizeze Proscar. De asemenea, ele nu trebuie să manevreze (să atingă) comprimate rupte sau sfărâmate de Proscar. Dacă substanţa activă din Proscar este absorbită după administrare pe cale orală sau prin piele de o femeie gravidă cu un făt de sex masculin, este posibil ca fătul de sex masculin să se nască cu anomalii ale organelor sexuale. Dacă o femeie gravidă intră în contact cu substanţa activă din Proscar, trebuie să efectueze un consult medical. Comprimatele de Proscar sunt filmate şi previn astfel contactul cu substanţa activă în timpul manipulării normale, dacă comprimatele nu sunt rupte sau sfărâmate.

Dacă partenera dumneavoastră sexuală este gravidă sau poate deveni gravidă, trebuie să evitaţi expunerea acesteia la contactul cu sperma care ar putea să conţină o cantitate mică de medicament. Dacă aveţi întrebări suplimentare vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Proscar nu afectează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Proscar

Proscar conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Cum să utilizaţi Proscar

Utilizaţi întotdeauna Proscar exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Luaţi un comprimat de Proscar în fiecare zi, cu sau fără alimente. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să continuaţi să luaţi Proscar.

Dacă aţi utilizat mai mult Proscar decât trebuie

Dacă aţi utilizat mai mult Proscar decât a fost recomandat, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Dacă aţi uitat să utilizaţi Proscar

Străduiţi-vă să luaţi Proscar aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră. Totuşi, în cazul în care aţi omis o doză nu luaţi o doză în plus; continuaţi administrarea următorului comprimat în mod obişnuit.

Dacă încetaţi să utilizaţi Proscar

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Proscar poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt impotenţa (incapacitatea de a avea o erecţie) şi o dorinţă scăzută pentru sex. Aceste reacţii adverse apar precoce în timpul tratamentului şi dispar în timpul continuării lui la majoritatea pacienţilor.

Pentru evaluarea reacţiilor adverse, s-au utilizat următoarele categorii de frecvenţă:

Foarte frecvente:

afectează mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 100

Mai puţin frecvente:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 1000

Rare:

afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 10000

Foarte rare:

afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi

Cu frecvenţă necunoscută

nu poate fi estimată din datele disponibile

 
 

Frecvente (afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 100):

–                 impotenţă

–                 dorinţă scăzută pentru sex

–                 scăderea cantităţii de spermă eliminată

Mai puţin frecvente (afectează de la 1 până la 10 pacienţi din 1000):

–                 erupţie trecătoare pe piele

–                tulburări de ejaculare după întreruperea tratamentului

–                 creşterea sânilor şi/sau sensibilitate la nivelul sânilor

Cu frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile):

–                 reacţii alergice cum sunt senzaţie de mâncărime, urticarie şi umflarea buzelor şi feţei

–                bătăi rapide ale inimii

–                 dureri testiculare

–                dificultate în obţinerea erecţiei, care persistă după întreruperea tratamentului

–                infertilitate la bărbaţi şi/sau calitate scăzută a lichidului seminal. Îmbunătăţirea calităţii lichidului seminal a fost raportată după întreruperea tratamentului.

–                depresie

–                creşterea valorilor enzimelor hepatice

–                persistenţa scăderii apetitului sexual după întreruperea tratamentului

–                în cazuri rare, cancer de sân la bărbaţi.

Trebuie să informaţi imediat medicul dumneavoastră despre orice modificări apărute la nivelul ţesutului mamar cum sunt noduli, durere, creştere în volum sau scurgere la nivelul mamelonului, deoarece acestea pot fi semne ale unei boli grave, cum este cancerul de sân.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Proscar

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Proscar după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Proscar

–                 Substanţa activă este finasterida. Un comprimat filmat conţine finasteridă 5 mg.

–                Celelalte componente sunt:

nucleu – lactoză, amidon pregelatinizat (de porumb), glicolat sodic de amidon, oxid galben de fer (E172), docusat de sodiu, celuloză microcristalină, stearat de magneziu;

film – metilhidroxipropilceluloză, hidroxipropilceluloză, dioxid de titan (E171), talc, lac de aluminiu indigo carmin (E132).

Cum arată Proscar şi conţinutul ambalajului

Proscar se prezintă sub formă de comprimate filmate de 5 mg marcate pe o faţă cu „MSD 72″ şi cu „PROSCAR” pe cealaltă.

Proscar este ambalat după cum urmează:

Cutie cu un blister de 14 comprimate.

Cutie cu două blistere de 14 comprimate fiecare.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA SRL. Bucharest Business Park

Şos. Bucureşti-Ploieşti Nr. 1A, Clădirea C1, Etaj 3, Sector 1, Bucureşti, România

Producători

Merck Sharp & Dohme BV Waarderweg 39, PO Box 581 2031 BN, 2003 PC Haarlem, Olanda

Merck Sharp & Dohme Ltd. Shotton Lane, Cramlington Northumberland NE23 3JU Marea Britanie

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2013

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica