Donepezil Teva 5 mg/ 10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
clorhidrat de donepezil
Clasa ATC
N06DA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Este utilizat pentru a trata simptomele demenţei la pacienţii diagnosticaţi cu formă uşoară până la moderat-severă de boală Azlheimer
Producător
Teva Operations Poland Sp.z.o.o
Acțiune terapeutică
inhibitori de acetilcolinesterază

Ce este Donepezil Teva şi pentru ce se utilizează

Donepezil Teva (clorhidrat de donepezil) aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori de acetilcolinesterază. Este utilizat pentru a trata simptomele demenţei la pacienţii diagnosticaţi cu formă uşoară până la moderat-severă de boală Azlheimer. Este destinat pentru utilizare numai pacienţilor adulţi.

Înainte să luaţi Donepezil Teva

Nu luaţi Donepezil Teva

–               dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidratul de donepezil sau la oricare dintre celelalte componente ale Donepezil Teva,

–               dacă sunteţi alergic la derivaţi de piperidină.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă vi se aplică oricare dintre acestea.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Donepezil Teva

Tratamentul cu Donepezil Teva trebuie iniţiat şi supravegheat numai de către un medic cu experienţă în diagnosticarea şi tratamentul demenţei Alzheimer.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă

–                aţi avut vreodată ulcere gastrice sau duodenale

–               aţi avut vreodată o criză convulsivă sau convulsii. Donepezil Teva poate avea un potenţial risc de a determina apariţia crizelor convulsive sau convulsiilor. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza simptomele

–                aveţi o boală a inimii (în special, dacă aveţi bătăi neregulate sau foarte lente ale inimii, boala nodului sinusal sau alte afecţiuni care afectează ritmul cardiac), întrucât clorhidratul de donepezil poate încetini bătăile inimii dumneavoastre

–                 aveţi astm bronşic sau altă boală pulmonară cronică

–                 aţi avut vreodată probleme la nivelul ficatului sau hepatită

–                 aveţi dificultăţi la urinare

–               urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale care necesită anestezie generală, întrucât poate fi necesar ca doza de medicament utilizată pentru anestezie să fie ajustată.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Efectul Donepezil Teva poate fi crescut sau scăzut de către alte medicamente şi viceversa. Aceste medicamente includ:

–                medicamente pentru tratarea durerii şi inflamaţiei

–                 antibiotice, cum este eritromicina sau rifampicina

–                medicamente antifungice, cum este ketoconazolul sau itraconazolul

–                 relaxante musculare

–                 antidepresive, cum este fluoxetina

–                 anticonvulsivante utilizate în tratamentul epilepsiei, cum este fenitoina sau carbamazepina

–                medicamente pentru afecţiuni ale inimii sau tensiune arterială mare

–                alte medicamente care acţionează asemănător cu clorhidratul de donepezil (cum este galantamina sau rivastigmina) şi unele medicamente pentru tratamentul diareei, bolii Parkinson sau astmului bronşic.

Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Donepezil Teva comprimate filmate.

Folosirea Donepezil Teva cu alimente şi băuturi

Donepezil Teva trebuie luat cu lichid (un pahar cu apă). Nu trebuie să consumaţi alcool etilic în timpul tratamentului cu Donepezil Teva. Efectul Donepezil Teva nu este afectat de consumul de alimente.

Sarcina şi alăptarea

Donepezil Teva nu trebuie utilizat în timpul sarcinii sau alăptării. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că puteţi fi gravidă sau intenţionaţi să deveniţi gravidă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Boala Alzheimer poate afecta capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau aparate decât dacă medicul dumneavoastră v-a spus că o puteţi face în siguranţă.

Donepezil Teva comprimate filmate vă poate face să vă simţiţi obosit sau ameţit sau poate determina crampe musculare, în special la începutul tratamentului sau la modificarea dozei. Dacă în timpul utilizării Donepezil Teva comprimate filmate observaţi oricare dintre aceste efecte, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau aparate.

Informaţii importante privind unele componente ale Donepezil Teva

Donepezil Teva comprimate filmate conţine lactoză monohidrat, un tip de glucid. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Donepezil Teva

Luaţi întotdeauna Donepezil Teva exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului numele persoanei care vă îngrijeşte. Persoana care vă îngrijeşte vă va ajuta să luaţi medicamentul după cum v-a fost prescris.

Doza iniţială uzuală este de 5 mg (un comprimat filmat de 5 mg), în fiecare seară. După o lună, medicul dumneavoastră vă poate spune să luaţi 10 mg (un comprimat filmat de 10 mg sau două comprimate filmate de 5 mg), în fiecare seară. Doza maximă recomandată este de 10 mg, în fiecare seară.

Pentru doze nerealizabile/nepracticabile cu această concentraţie, sunt disponibile alte concentraţii ale acestui medicament.

Administrarea dozei de Donepezil Teva

Luaţi comprimatul(ele) filmat(e) cu un pahar cu apă, seara, înainte de culcare. Poate fi nevoie de modificarea concentraţiei comprimatului pe care îl luaţi, în funcţie de durata tratamentului şi de recomandările medicului dumneavoastră.

Dacă aveţi probleme cu rinichii, nu este necesară ajustarea dozei.

La pacienţii adulţi cu afecţiuni hepatice uşoare până la moderate, este posibil ca medicul să ajusteze doza. Dacă aveţi afecţiuni hepatice severe, trebuie să aveţi grijă deosebită cu Donepezil Teva (vezi pct. 2). În caz de insuficienţă hepatică din cauze necunoscute apărută în timpul tratamentului cu Donepezil Teva, medicul dumneavoastră poate decide întreruperea definitivă a tratamentului cu Donepezil Teva comprimate filmate.

Donepezil Teva comprimate filmate nu este recomandat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani.

Trebuie să urmaţi întotdeauna recomandările medicului dumneavoastră sau farmacistului în privinţa modului şi momentului de administrare a medicamentului. Nu modificaţi singur doza, fără recomandarea medicului dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Donepezil Teva

Nu trebuie să depăşiţi doza zilnică recomandată de medicul dumneavoastră. Administrarea prea multor comprimate vă poate face să vă simţiţi rău. De asemenea, puteţi prezenta simptome, cum sunt greaţă, salivaţie excesivă, transpiraţie, bătăi lente ale inimii, tensiune arterială mică, dificultăţi în respiraţie, convulsii şi slăbiciune musculară, care pot conduce la colaps. Dacă aţi luat mai multe comprimate decât trebuie, spuneţi imediat medicului dumneavoastră, farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital. Trebuie să luaţi cu dumneavoastră comprimatele şi cutia la spital, pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Donepezil Teva

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, luaţi următorul comprimat la ora obişnuită. Dacă aţi uitat să luaţi medicamentul pentru mai mult de o săptămână, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a continua tratamentul.

Dacă încetaţi să luaţi Donepezil Teva

Nu încetaţi să luaţi comprimatele decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi acest lucru. Medicul dumneavoastră sau farmacistul vă va recomanda cât timp va trebui să continuaţi administrarea comprimatelor. Va fi necesar ca periodic să mergeţi la medicul dumneavoastră pentru revizuirea tratamentului şi evaluarea simptomelor.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Donepezil Teva comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţii adverse foarte frecvente (care afectează mai mult de 1 pacient din 10)

•     diaree, greaţă

•     durere de cap

Reacţii adverse frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

•      guturai

•      pierdere a poftei de mâncare

•      halucinaţii (iluzii), agitaţie, comportament agresiv

•      leşin, ameţeli, insomnie (dificultăţi la adormire)

•      vărsături, tulburări abdominale

•      erupţie trecătoare pe piele, mâncărime

•      crampe musculare

•      incontinenţă urinară

•      fatigabilitate (oboseală), durere

•      accidente

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)

•          crize convulsive

•         bătăi lente ale inimii

•          sângerări intestinale, ulcere gastrice şi duodenale

•          creştere uşoară a concentraţiilor creatin kinazei musculare în sânge

Reacţii adverse rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)

•         probleme la nivelul inimii, cum sunt bătăi anormale ale inimii

•         tremurături, rigiditate sau mişcări necontrolate, în special ale feţei şi limbii, dar şi ale membrelor

•         tulburări hepatice, inclusiv hepatită

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Donepezil Teva

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Donepezil Teva comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Donepezil Teva

–                Substanţa activă este clorhidratul de donepezil. Fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de donepezil 5 mg. Fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de donepezil 10 mg.

–                Celelalte componente ale nucleului comprimatului sunt amidon de porumb, lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, amidonglicolat de sodiu tip A, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Filmul conţine:

comprimate filmate de 5 mg: lactoză monohidrat, hipromeloză 15 cp, dioxid de titan (E 171) şi macrogol 4000

comprimate filmate de 10 mg: lactoză monohidrat, hipromeloză 15 cp, dioxid de titan (E 171)

macrogol 4000 şi oxid galben de fer (E 172)

 

 

Cum arată Donepezil Teva şi conţinutul ambalajului

Donepezil Teva 5 mg: comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, gravate cu „TEVA” pe una din feţe şi cu „738” pe celalaltă faţă.

Donepezil Teva 10 mg: comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare galbenă, gravate cu „TEVA”

pe una din feţe şi cu „739” pe celalaltă faţă.

 

 
 

Comprimatele filmate sunt disponibile în cutii cu blistere cu 7, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 sau 120 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Teva Pharmaceuticals S.R.L.

Str. Domniţa Ruxandra nr 12, parter, sector 2

Bucureşti, România

Producători

TEVA OPERATIONS POLAND SP. z.o.o., ul. Mogilska 80. 31-456, Krakow, Polonia

PLIVA LJUBLJANA d.o.o., Pot k sejmiscu 35, Ljubljana 1000, Slovenia

AWD.PHARMA GmbH & Co. KG, Wasastraße 50, 01445 Radebeul, Germania

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal