Donecept 5 mg/ 10 mg, comprimate filmate

Substanță activa
donepezil
Clasa ATC
N06DA
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
Este utilizat pentru a trata simptomele demenţei la pacienţii diagnosticaţi cu formă uşoară până la moderat-severă de boală Alzheimer
Producător
Actavis Ltd.
Acțiune terapeutică
inhibitori de acetilcolinesterază

Ce este Donecept şi pentru ce se utilizează

Donecept aparţine unui grup de medicamente denumite inhibitori de acetilcolinesterază. Este utilizat pentru a trata simptomele demenţei la pacienţii diagnosticaţi cu formă uşoară până la moderat-severă de boală Alzheimer. Este destinat pentru utilizare numai pacienţilor adulţi.

Înainte să luaţi Donecept

Nu luaţi Donecept

–         dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de donepezil, la derivaţi piperidinici sau la oricare dintre celelalte componente ale Donecept

–         dacă sunteţi gravidă.

Aveţi grijă deosebită când luaţi Donecept:

Tratamentul cu Donecept trebuie iniţiat şi supravegheat numai de un medic specialist cu experienţă în diagnosticul şi tratamentul demenţei Alzheimer.

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

–               aţi avut vreodată ulcer gastric sau duodenal sau sunteţi în tratament cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

–               aţi avut vreodată convulsii. Donepezil poate determina spasme sau convulsii. Medicul dumneavoastră vă va monitoriza simptomele.

–                 suferiţi de o boală a inimii (în special dacă aveţi bătăi neregulate ale inimii, sindrom de sinus bolnav sau alte tulburări ale ritmului inimii), deoarece donepezil vă poate scădea uşor frecvenţa cardiacă.

–                 aveţi astm bronşic sau altă boală pulmonară cronică

–                aţi avut vreodată boli ale ficatului

–                aveţi dificultăţi la urinare

–                urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale care necesită anestezie generală, deoarece poate fi nevoie ca doza de medicament utilizată în cadrul anesteziei să fie ajustată.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta este important, în special pentru:

–                medicamente pentru tratarea durerii şi inflamaţiei (AINS)

–                 antibiotice, cum sunt eritromicina sau rifampicina

–                medicamente antifungice, cum sunt ketoconazolul sau itraconazolul

–                 relaxante musculare, cum este succinilcolina

–                 antidepresive cum este fluoxetina

–                 anticonvulsivante, cum sunt fenitoina sau carbamazepina

–                medicamente pentru boli ale inimii, cum este chinidina sau tensiune arterială mare, cum sunt beta- blocantele

–                 alte medicamente care acţionează asemănător cu donepezil (cum sunt galantamina sau rivastigmina) şi unele medicamente pentru diaree, boala Parkinson şi astmul bronşic.

Folosirea Donecept cu alimente şi băuturi

Trebuie să evitaţi consumul băuturilor alcoolice în timp ce sunteţi trataţi cu donepezil, deoarece alcoolul etilic poate reduce efectul donepezilului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă. Donecept nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.

Vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi. Donecept nu trebuie utilizat de femeile care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Donecept şi boala vă pot afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Medicamentul poate determina oboseală, ameţeli şi crampe musculare, în special la începutul tratamentului şi dacă sunteţi afectat, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a realiza aceste activităţi.

Informaţii importante privind unele componente ale Donecept

Donecept conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Donecept

Luaţi întotdeauna Donecept exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Concentraţia comprimatului luat se poate schimba în funcţie de durata tratamentului şi de recomandarea medicului dumneavoastră.

<Donecept 5 mg, comprimate filmate>

 

De obicei, veţi începe a lua un comprimat filmat (5 mg clorhidrat de donepezil), în fiecare seară. După o

lună, medicul dumneavoastră vă poate recomanda două comprimate filmate (10 mg clorhidrat de

 

donepezil), în fiecare seară. Doza maximă recomandată este de 10 mg în fiecare seară.

 

 

       
 

<Donecept 10 mg, comprimate filmate>

De obicei, veţi începe a lua 5 mg clorhidrat de donepezil, în fiecare seară. După o lună, medicul

 

dumneavoastră vă poate recomanda un comprimat filmat (10 mg clorhidrat de donepezil), în fiecare seară.

Doza maximă recomandată este de 10 mg în fiecare seară.

 

     
 
 

Pentru doze care nu pot fi realizate cu această concentraţie, sunt disponibile alte concentraţii ale acestui medicament.

Luaţi Donecept pe gură, cu apă, seara înainte de a merge la culcare. Dacă aveţi probleme ale rinichilor nu este necesară ajustarea dozelor.

Pentru pacienţii adulţi cu boli ale ficatului uşoare până la moderate, poate fi nevoie ca medicul să ajusteze doza.

Dacă aveţi probleme severe ale ficatului, trebuie să aveţi grijă deosebită cu Donecept (vezi pct. 2 „Înainte să luaţi Donecept”). In caz de disfuncţie hepatică inexplicabilă apărută în cursul tratamentului cu donepezil, trebuie luată în considerare întreruperea tratamentului cu Donecept.

Donepezil nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

Trebuie să urmaţi întotdeauna indicaţiile medicului dumneavoastră în ceea ce priveşte cum şi când să vă luaţi medicamentul. Nu vă modificaţi doza fără recomandarea medicului dumneavoastră. Nu întrerupeţi administrarea comprimatelor, decât dacă medicul dumneavoastră vă spune să faceţi asta.

Pentru cât timp trebuie să luaţi Donecept

Medicul dumneavoastră vă va recomanda cât timp trebuie să continuaţi să vă luaţi comprimatele. Va fi nevoie să mergeţi periodic la medicul dumneavoastră pentru a vă verifica tratamentul şi pentru a vă evalua simptomele.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Donecept

Nu luaţi mai multe comprimate decât v-a recomandat medicul dumneavoastră. Dacă aţi luat mai mult decât trebuie, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital. Luaţi întotdeauna cu dumneavoastră la spital comprimatele şi cutia rămase pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Donecept

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă uitaţi să luaţi un comprimat, luaţi-l în seara următoare la timpul de administrare obişnuit. Dacă uitaţi să vă luaţi medicamentul timp de mai mult de o săptămână, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a relua administrarea medicamentului.

Dacă încetaţi să luaţi Donecept

Când se opreşte tratamentul, efectele benefice ale donepezilului vor descreşte treptat. Chiar dacă vă simţiţi bine nu întrerupeţi administrarea comprimatelor, decât la recomandarea medicului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Donecept poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Reacţii adverse grave

Trebuie să informaţi imediat medicul dumneavoastră dacă observaţi următoarele reacţii grave. Puteţi avea nevoie urgentă de tratament medical.

–          afectare a ficatului, de exemplu hepatită. Simptomele de hepatită sunt: stare generală de rău, pierderea poftei de mâncare, febră, senzaţie de mâncărime, îngălbenire a pielii şi a ochilor şi urină închisă la culoare (care pot să apară la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi)

–          ulcer gastric sau duodenal. Simptomele de ulcer sunt durere de stomac şi disconfort (indigestie) ce se simt între ombilic şi stern (care pot să apară la mai mult de 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi)

–          sângerare gastrică sau intestinală. Aceasta poate determina scaune negre sau sânge vizibil eliminat prin rect (care pot să apară la mai mult de 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi)

–          crize convulsive (spasme) sau convulsii (care pot să apară la mai mult de 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi).

Reacţii adverse foarte frecvente care pot să apară la mai mult de 1 din 10 pacienţi:

–                 diaree

–                greaţă

–                 durere de cap

Reacţii adverse frecvente care pot să apară la mai mult de 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi:

–                      guturai

–                      pierderea apetitului alimentar

–                      halucinaţii, comportament agresiv, agitaţie, care pot să dispară odată cu reducerea dozelor şi cu întreruperea tratamentului

–                      ameţeli, insomnie, leşin

–                      vărsături, disconfort abdominal

–                      senzaţia de mâncărime, erupţie trecătoare pe piele

–                      crampe musculare

–                      incontinenţă urinară

–                      oboseală, durere

–                      accidente

Reacţii adverse mai puţin frecvente care pot să apară la mai mult de 1 din 1000, dar la mai puţin de 1 din 100 de pacienţi:

–                      convulsii

–                      bătăi lente ale inimii

–                      sângerări gastro-intestinale, ulcer gastric şi duodenal

–                      creşterea minoră a enzimei musculare creatinkinaza la analizele de sânge.

Reacţii adverse rare care pot să apară la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi:

–                      rigiditate sau mişcări necontrolate, în special ale feţei şi limbii, dar şi ale membrelor

–                     tulburări ale funcţiei inimii

–                     tulburări ale ficatului, inclusiv hepatită

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Donecept

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Donecept după data de expirare înscrisă pe blister/flacon şi cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicamet nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Donecept

–                 Substanţa activă este clorhidratul de donepezil. Fiecare comprimat filmat conţine clorhidrat de donepezil 5 mg sau 10 mg.

–                 Celelalte componente sunt: nucleu-lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, stearat de magneziu, film-alcool polivinilic, macrogol 3350, talc, dioxid de titan E 171 şi oxid galben de fer E172 (numai pentru comprimatele de 10 mg)

Cum arată Donecept şi conţinutul ambalajului

Donecept 5 mg: comprimatul filmat este rotund şi biconvex, de culoare albă, imprimat cu „DZ5″ pe o faţă. Donecept 10 mg: comprimatul filmat este rotund şi biconvex, de culoare galben pal, imprimat cu „DZ10″ pe o faţă.

Mărimea ambalajului:

Blister: 7, 28, 30, 50, 50 x 1, 56, 60, 84, 98, 100, 120 comprimate filmate Flacon: 28, 30, 100 şi 250 comprimate filmate

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Actavis Group PTC ehf

Reykjavikurvegur 78, 220 Hafnarfjordur, Islanda

Producători

Actavis Ltd.

BLB016 Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN 3000, Malta

Actavis Nordic A/S

Ornegardsvej 16, 2820 Gentofte, Danemarca Actavis Hf.

Reykjavikurvegur 76-78, IS-220 Hafnarfjordur, Islanda

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal