Clopidogrel Accord, 75 mg, comprimate filmate

Substanță activa
Clopidogrel
Clasa ATC
B01AC
Format
comprimate filmate
Afecțiuni
pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele de sânge
Producător
Accord Healthcare Limited
Acțiune terapeutică
antiagregante plachetare, scad riscul de formare a cheagurilor de sânge

Ce este Clopidogrel Accord şi pentru ce se utilizează

Clopidogrel Accord comprimate filmate aparţine unei clase de medicamente numite antiagregante plachetare. Trombocitele (plachetele sanguine) sunt elemente circulante foarte mici din sânge, mai mici decât globulele roşii sau globulele albe, care se alipesc (se agregă) în timpul formării unui cheag de sânge. Prevenind această agregare, medicamentele antiagregante plachetare scad riscul de formare a cheagurilor de sânge (proces numit tromboză).

Clopidogrel Accord comprimate este utilizat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge (trombilor) în vasele de sânge (artere) rigidizate. Această boală este cunoscută sub denumirea de aterotromboză şi poate duce la apariţia de evenimente aterotrombotice (cum sunt accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic sau decesul).

Vi s-a prescris Clopidogrel Accord comprimate pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge şi a reduce riscul de apariţie a acestor evenimente severe, deoarece:

  • dumneavoastră aveţi o boală caracterizată prin rigidizarea arterelor (cunoscută şi sub numele de ateroscleroză) şi
  • dumneavoastră aţi avut deja un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau aveţi o boală cunoscută sub numele de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare sau
  • dumneavoastră aţi avut o durere toracică severă, cunoscută sub numele de „angină pectorală instabilă” sau „infarct miocardic”. Pentru tratamentul acestei afecţiuni, este

posibil ca medicul dumneavoastră să vă fi implantat un stent în artera blocată sau îngustată pentru a restabili fluxul eficient de sânge. Medicul dumneavoastră trebuie să vă prescrie şi acid acetilsalicilic (o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra, precum şi pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).

Înainte să luaţi Clopidogrel Accord

Nu luaţi Clopidrel Accord

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clopidogrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Clopidogrel Accord;
  • Dacă aveţi o afecţiune care în prezent produce sângerare, cum sunt ulcerul gastric sau hemoragia cerebrală;
  • Dacă aveţi insuficienţă hepatică severă.

În cazul în care credeţi că oricare dintre acestea este valabilă în cazul dumneavoastră sau dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Clopidogrel Accord.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopidogrel Accord

În cazul în care oricare dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră înainte de a lua Clopidogrel Accord:

  • dacă aveţi risc de sângerare, determinat de situaţii cum sunt
  • o afecţiune care vă poate determina risc de sângerare internă (cum este ulcerul gastric)
  • o tulburare de coagulare a sângelui, care vă predispune la sângerare internă (sângerare în interiorul oricărui ţesut, organ sau articulaţie din corpul dumneavoastră)
  • un traumatism grav recent
  • o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică) programată în următoarele 7 zile
  • dacă aţi avut un cheag de sânge într-o arteră din creier (accident vascular cerebral ischemic) în ultimele 7 zile.
  • dacă aveţi boli ale rinichilor sau ficatului.

În timp ce urmaţi tratament cu Clopidogrel Accord:

  • Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală (inclusiv stomatologică).
  • De asemenea, trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră dacă aveţi o afecţiune (cunoscută, de asemenea, ca purpură trombotică trombocitopenică sau PTT) care include febră şi vânătăi sub piele, ce pot să apară sub forma unor pete roşii punctiforme, asociate sau nu cu oboseală pronunţată inexplicabilă, confuzie, îngălbenire a pielii sau a albului ochilor (icter) (vezi pct. 4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
  • Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece acesta previne formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale (de exemplu cele din timpul bărbieritului), nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sângerarea vă îngrijorează, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. 4 „REACŢII ADVERSE POSIBILE”).
  • Medicul dumneavoastră poate cere analize de sânge.

Clopidogrel Accord comprimate nu este destinat utilizării la copii sau adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Anumite alte medicamente pot influenţa efectele comprimatelor care conţin clopidogrel sau invers. Trebuie să spuneţi cu precizie medicului dumneavoastră dacă luaţi

  • anticoagulante orale, medicamente utilizate pentru a reduce coagularea sângelui
  • un medicament antiinflamator nesteroidian, utilizat de obicei pentru a trata afecţiuni dureroase şi/sau inflamatorii ale muşchilor sau articulaţiilor
  • heparină sau orice alt medicament utilizat pentru a reduce coagularea sângelui
  • un inhibitor de pompă de protoni (de exemplu omeprazol) pentru tratamentul bolilor de stomac
  • fluconazol, voriconazol, ciprofloxacină sau cloramfenicol, medicamente utilizate pentru a trata infecţii bacteriene şi fungice
  • cimetidină, medicament utilizat pentru a trata disconfortul gastric
  • fluoxetină, fluvoxamină sau moclobemidă, medicamente utilizate pentru a trata depresia
  • carbamazepină sau oxcarbazepină, medicamente utilizate pentru a trata anumite forme de epilepsie
  • ticlopidină, alt medicament antiplachetar

Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), Clopidogrel Accord comprimate vă poate fi prescris în asociere cu acid acetilsalicilic, o substanţă prezentă în numeroase medicamente utilizate pentru a calma durerea şi a reduce febra. Utilizarea ocazională a acidului acetilsalicilic (nu mai mult de 1000 mg într-un interval de 24 de ore) nu ar trebui, în general, să ridice probleme, dar utilizarea în alte situaţii de acid acetilsalicilic, pe perioade prelungite, trebuie discutată cu medicul dumneavoastră.

Utilizarea Clopidogrel Accord cu alimente şi băuturi

Clopidogrel Accord comprimate poate fi luat cu sau fără alimente.

Sarcina şi alăptarea

Este de preferat să nu utilizaţi acest medicament în cursul sarcinii şi al alăptării.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua Clopidogrel Accord. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Clopidogrel Accord, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră, deoarece se recomandă să nu luaţi clopidogrel în timpul sarcinii.

Trebuie să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră dacă puteţi alăpta în timpul tratamentului cu Clopidogrel Accord.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca Clopidogrel Accord comprimate să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Clopidogrel Accord

Clopidogrel Accord conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi o intoleranţă la anumite glucide (de exemplu lactoză), vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Clopidogrel Accord conţine, de asemenea, ulei de ricin hidrogenat, care poate provoca tulburări gastrice sau diaree.

Cum să luaţi Clopidogrel Accord

Luaţi întotdeauna Clopidogrel Accord exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă aţi avut o durere toracică severă (angină pectorală instabilă sau infarct miocardic), medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză de 300 mg clopidogrel (4 comprimate a 75 mg) o dată, la începutul tratamentului. Apoi, doza uzuală este de un comprimat Clopidogrel Accord 75 mg pe zi, administrat pe cale orală, cu sau fără alimente şi la aceeaşi oră în fiecare zi.

Trebuie să luaţi Clopidogrel Accord comprimate atât timp cât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Clopidogrel Accord decât trebuie

Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat serviciu de urgenţă al unui spital, deoarece există risc crescut de sângerare.

Dacă uitaţi să luaţi Clopidogrel Accord

Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Clopidogrel Accord, dar v-aţi amintit în mai puţin de 12 ore, luaţi imediat comprimatul dumneavoastră şi apoi luaţi următorul comprimat la ora obişnuită.

Dacă v-aţi amintit după 12 ore, atunci luaţi numai doza următoare, la ora obişnuită. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa dozele uitate.

Dacă încetaţi să luaţi Clopidogrel Accord

Nu întrerupeţi tratamentul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Clopidogrel Accord comprimate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi:

  • Febră, semne de infecţie sau oboseală pronunţată. Acestea pot fi determinate de scăderea numărului anumitor celule din sânge, care apare în cazuri rare.
  • Semne de tulburări ale ficatului, cum sunt îngălbenire a pielii şi/sau a albului ochilor (icter), asociată sau nu cu sângerare, ce poate să apară sub piele sub forma unor pete roşii punctiforme şi/sau confuzie (vezi pct. 2 „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clopidogrel comprimate”).
  • Umflare la nivelul gurii sau manifestări la nivelul pielii, cum sunt erupţii trecătoare pe piele şi mâncărime, apariţie de vezicule pe piele. Acestea pot fi semnele unei reacţii alergice.

Reacţiile adverse cel mai frecvent raportate pentru Clopidogrel Accord (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100) sunt sângerările. Sângerările pot să apară sub formă de hemoragie în stomac sau intestin, vânătăi, hematoame (sângerare sau vânătaie neobişnuite, sub piele), sângerare din nas, prezenţă de sânge în urină. De asemenea, în cazuri rare, au fost raportate hemoragii la nivelul ochilor, creierului, plămânului sau articulaţiilor.

Ce trebuie să faceţi dacă apar sângerări prelungite în timp ce utilizaţi Clopidogrel Accord:

Dacă vă tăiaţi sau vă răniţi, oprirea sângerării poate să necesite mai mult timp decât de obicei. Acest fapt este legat de modul în care acţionează medicamentul dumneavoastră, deoarece el previne formarea cheagurilor de sânge. În cazul tăieturilor sau rănilor superficiale, de exemplu cele din timpul bărbieritului, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Cu toate acestea, dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu sângerarea pe care o aveţi, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră (vezi pct. 2 „Aveţi grij ă deosebită când utilizaţi Clopidogrel comprimate”).

Alte reacţii adverse raportate pentru Clopidogrel Accord sunt:

Reacţii adverse frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 100): diaree, dureri abdominale, indigestie sau arsuri la stomac.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la 1 până la 10 pacienţi din 1000): dureri de cap, ulcer Gastric, vărsături, greaţă, constipaţie, gaze în exces în stomac sau intestine, erupţii trecătoare pe piele,mâncărime, ameţeli, senzaţie de furnicături şi amorţeli.

Reacţii adverse rare (apar la 1 până la 10 pacienţi din 10000): vertij.

Reacţii adverse foarte rare (apar la mai puţin de 1 pacient din 10000): icter, durere abdominală severă asociată sau nu cu durere de spate, febră, dificultăţi la respiraţie, uneori asociate cu tuse, reacţii alergice generalizate, umflare a mucoasei de la nivelul gurii, vezicule pe piele, alergie pe piele, inflamaţie a mucoasei de la nivelul gurii (stomatită); scădere a tensiunii arteriale, confuzie, halucinaţii, dureri articulare, dureri musculare, modificări ale gustului.

În plus, medicul dumneavoastră poate identifica modificări ale analizelor.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Clopidogrel Accord

  • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
  • A nu se utiliza Clopidogrel Accord după data de expirare, înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
  • Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.
  • Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Clopidogrel Accord:

Substanţa activă este clopidogrel. Fiecare comprimat conţine clopidogrel 75 mg (sub formă de clopidogrel bisulfat).

Celelalte componente sunt:

Nucleul comprimatului: lactoză anhidră, hidroxipropilceluloză de joasă substituţie, hidroxipropil celuloză, celuloză microcristalină, ulei de ricin hidrogenat, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Film:

Triacetină (E1518), oxid roşu de fer (E172), hipromeloză (E464), dioxid de titan (E171), lactoză monohidrat.

Cum arată Clopidogrel Accord şi conţinutul ambalajului

Clopidogrel Accord 75 mg comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roz, plane pe ambele feţe.

Clopidogrel Accord 75 mg comprimate filmate este ambalat în blistere de Aluminiu/Aluminiu introduse în cutii.

Cutiile conţin 7, 14, 28, 30, 50, 84, 90 şi 100 de comprimate în blistere a câte 7, 10, 14 sau 15 comprimate filmate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Accord Healthcare Limited,

Sage House, 319 Pinner Road, North Harrow, Middlesex, HA1 4HF, Marea Britanie

Fabricanţi

Accord Healthcare Limited,

Sage House, 319 Pinner Road, North Harrow, Middlesex, HA1 4HF, Marea Britanie

sau

Cemelog BRS,

H2040 Budaors, Vasut u. 2, Ungaria

Acest medicament este autorizat în statele membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Ţara

Denumirea comercială

BG

Clopidogrel Accord 75 mg Film-coated Tablets

 

CZ

Clopidogrel Accord 75mg potahované tablety

 

DK

Clopidogrel Accord 75 mg filmovertrukne tabletter,

 

EE

Clopidogrel Accord

 

FI

Clopidogrel Accord 75 mg tabletti, kalvopäällysteinen / filmdragerade tabletter

 

HU

Clopidogrel Accord 75 mg filmtabletta

 

PL

Clopidogrel Accord

 

LV

Clopidogrel Accord 75 mg apvalkotäs tabletes

 

LT

Clopidogrel Accord 75 mg plévele dengtos tabletes

 

RO

Clopidogrel Accord 75mg comprimate filmate

 

SK

Clopidogrel Accord 75mg filmom obalené tablety

 

UK

Clopidogrel 75 mg Film-coated Tablets

 

 

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2012.

 

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?