Claritine sirop a 1 mg/ml / comprimate, 10 mg

Producător: scHering-plougH EUROPE
Substanță activa
loratadina
Clasa ATC
R06AX
Format
sirop, comprimate
Afecțiuni
rinite alergice sezoniere şi perene; conjunctivite alergice; urticarie cronică idiopatică şi alte dermatoze alergice
Producător
SCHERING - PLOUGH LABO N.V.
Acțiune terapeutică
antihistaminice, contribuie la atenuarea sau înlăturarea manifestărilor alergice, prin prevenirea efectelor dăunătoare ale unei substanţe care se produce în organism, numită histamină

Ce este Claritine şi pentru ce se utilizează

Substanţa activă este loratadina.

Celelalte componente sunt:

CLARITINE, sirop

Propilenglicol, glicerol, acid citric anhidru, benzoat de sodiu, zahăr, aromă de piersici sintetică, apă purificată.

CLARITINE 10 mg, comprimate

Lactoză monohidrat, amidon de porumb, stearat de magneziu. Ambalaj

CLARITINE, sirop

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 60 ml sirop şi o linguriţă dozatoare.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 120 ml sirop şi o linguriţă dozatoare.

CLARITINE 10 mg, comprimate

Cutie cu un blister din PVC/Al a 10 comprimate.

Cutie cu un blister din PVC/Al a 30 comprimate.

Producător

SCHERING – PLOUGH LABO N.V., Belgia

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

scHering-plougH EUROPE

73 Rue de Stalle 1180 Bruxelles, Belgia

Grupa farmacoterapeutică. CLARITINE face parte dintr-o clasă de medicamente denumite antihistaminice. Antihistaminicele contribuie la atenuarea sau înlăturarea manifestărilor alergice, prin prevenirea efectelor dăunătoare ale unei substanţe care se produce în organism, numită histamină.

Indicaţii terapeutice

CLARITINE este indicat ca tratament simptomatic în:

  • rinite alergice sezoniere şi perene;
  • conjunctivite alergice;
  • urticarie cronică idiopatică şi alte dermatoze alergice.

Înainte să utilizaţi Claritine

Nu utilizaţi CLARITINE

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la loratadină sau la oricare dintre celelalte componente ale CLARITINE.
  • la copii cu vârsta mai mică de 1 an.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi CLARITINE

La fel ca în cazul tuturor medicamentelor noi, CLARITINE trebuie folosit cu prudenţă în tratamentul pacienţilor cu afectare renală sau hepatică severă.

La pacienţii cu afectare hepatică severă trebuie administrată o doză iniţială mai mică, deoarece la aceştia clearance-ul loratadinei poate fi mai mic; doza iniţială poate fi redusă la 1/2 din doza recomandată. Alternativ, doza recomandată poate fi administrată iniţial o dată la două zile.

Nu s-a stabilit încă eficacitatea CLARITINE sirop la copiii sub doi ani. Totuşi, profilul farmacocinetic al loratadinei la copiii în vârstă de 1-2 ani, după administrarea unei singure doze de 2,5 mg CLARITINE sirop, este similar celui observat la copiii mai mari şi la adulţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Loratadina este metabolizată de către citocromul hepatic P450, izoenzimele 3A4 şi 2D6. Terapia concomitentă cu medicamentele care inhibă sau sunt metabolizate prin una dintre căile care implică acest citocrom poate duce la creşterea concentraţiilor plasmatice ale oricăruia dintre medicamentele administrate şi la apariţia, în consecinţă, a reacţiilor adverse. Studiile arată că cimetidina, care inhibă ambele izoenzime şi eritromicina sau ketoconazolul, care inhibă P450 3A4, au dus la creşterea concentraţiei plasmatice de loratadină, deşi nu s-au observat reacţii adverse, clinic sau electrocardiografic. Alte medicamente, care inhibă P450 3A4 sau P450 2D6 sunt chinidina, fluconazolul sau fluoxetina.

Administrarea loratadinei trebuie întreruptă cu 48 ore înaintea efectuării testelor cutanate de alergie, deoarece antihistaminicele pot împiedica sau diminua reacţiile pozitive la indicatorii de reactivitate dermică.

Utilizarea CLARITINE cu alimente şi băuturi

Administrarea CLARITINE în timpul meselor poate determina o uşoară întârziere a absorbţiei (± 1 oră), fară a influenţa însă efectul clinic.

Studiile privind performanţele psihomotorii au arătat că în cazul administrării concomitente cu alcool, CLARITINE nu potenţează efectul deprimant central al acestuia.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

La animale nu s-au observat efecte teratogene; la doze mari s-a observat un slab efect embriotoxic. Nu s-a stabilit deocamdată siguranţa utilizării loratadinei în timpul sarcinii. Deoarece loratadina este excretată în laptele matern, nu trebuie administrată la femeile care alăptează.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

La dozele recomandate, loratadina nu are un efect sedativ important din punct de vedere clinic. De regulă, nu sunt afectate atenţia şi timpul de reacţie.

Informaţii importante privind unele componente ale CLARITINE

Atenţionare pentru copiii diabetici: CLARITINE sirop conţine 3 g zahăr la o linguriţă dozatoare (5 ml).

Cum să utilizaţi Claritine

CLARITINE, sirop

Copii cu vârsta între 2-12 ani

  • greutate corporală > 30 kg: doza recomandată este de 10 mg loratadină (2 linguri dozatoare CLARITINE sirop), o dată pe zi.
  • greutate corporală < 30 kg: doza recomandată este de 5 mg loratadină (o linguriţă dozatoare CLARITINE sirop), o dată pe zi.

Copii în vârstă de 1-2 ani: doza recomandată este de 2,5 mg loratadină (^ linguriţă dozatoare CLARITINE sirop), o dată pe zi.

CLARITINE 10 mg, comprimate

Adulţi şi adolescenţi (peste 12 ani): doza recomandată este de 10 mg loratadină (un comprimat CLARITINE 10 mg) administrată oral o dată pe zi, de preferinţă dimineaţa, înainte de masă. Pacienţi cu insuficienţă hepatică sau insuficienţă renală (clearance-ul creatininei <30 ml/min): doza recomandată este de 5 mg loratadină (^ comprimat CLARITINE 10 mg) pe zi sau 10 mg (un comprimat CLARITINE 10 mg) o dată la 2 zile.

La copii cu vârsta cuprinsă între 1-12 ani loratadina se administrează sub formă de sirop (vezi CLARITINE sirop).

Există o mare varietate în reactivitatea individuală; dacă după 3 zile de administrare nu se produce ameliorarea stării clinice, este puţin probabil ca tratamentul să aibă succes.

Utilizaţi întotdeauna CLARITINE exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie CLARITINE

Până în prezent nu s-au semnalat cazuri grave după supradozaj accidental. Dacă aţi luat o doză prea mare vă recomandăm să informaţi imediat medicul.

În caz de supradozaj s-au semnalat: somnolenţă, tahicardie şi cefalee. O doză unică de 160 mg nu a provocat reacţii adverse semnificative.

Dacă este necesar, în caz de supradozaj se instituie tratament simptomatic. Pacientului i se provoacă reflex de vomă, chiar dacă emeza apare spontan. La pacienţii cu starea de conştienţă alterată nu se va provoca reflexul de vomă. Trebuie luate măsuri de prevenire a aspiraţiei, îndeosebi la copii. După emeză, se poate încerca adsorbţia medicamentului încă rămas în stomac, prin administrarea de cărbune medicinal.

În cazul în care provocarea reflexului de vomă eşuează sau este contraindicată, trebuie efectuate spălături gastrice. Pentru spălăturile gastrice se recomandă utilizarea soluţiei saline izotone, îndeosebi la copii. La adulţi se poate folosi şi apa potabilă. Purgativele saline pot fi utile datorită acţiunii lor de diluare rapidă a conţinutului intestinal.

Loratadina nu se elimină prin hemodializă şi nu se cunoaşte dacă se elimină prin dializă peritoneală.

După aplicarea tratamentului de urgenţă, pacientul se va afla în continuare sub supraveghere medicală.

Dacă uitaţi să utilizaţi CLARITINE

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Efecte nedorite posibile

Ca toate medicamentele, CLARITINE poate determina efecte nedorite, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă vreunul dintre efectele nedorite devine grav sau dacă observaţi orice efect nedorit nemenţionat în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pot să apară reacţii adverse care, ocazional, pot necesita asistenţă medicală. Informaţi medical dumneavoastră sau farmacistul în cazul în care aveţi o reacţie adversă care persistă, devine supărătoare sau consideraţi că este gravă.

Loratadina în doze recomandate nu determină practic fenomene de deprimare centrală şi efecte anticolinergice. Studii controlate au semnalat relativ rar oboseală, cefalee, tulburări gastrointestinale – greaţă, creşterea apetitului, gastrită, precum şi manifestări alergice – rash cutanat, vertij.

Cum se păstrează Claritine

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi CLARITINE după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

CLARITIN10 mg, comprimate

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

CLARITINE, sirop

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Informaţii suplimentare

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie 2006

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica