Candesartan Torrent, 2 mg / 4 mg / 8 mg / 16 mg / 32 mg, comprimate

Producător: Torrent Pharma S.R.L.
Substanță activa
Candesartan cilexetil
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă
Producător
Heumann Pharma GmbH & C. Generica KG
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorului angiotensinei II, acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor de sânge

Ce este Candesartan Torrent şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Candesartan Torrent. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta aparţine grupului de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II. Medicamentul acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului.

Acest medicament este utilizat pentru:

 • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi.
 • tratamentul pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ai ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

Înainte să luaţi Candesartan Torrent

Nu luaţi Candesartan Torrent dacă

 • sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Candesartan Torrent (vezi punctul 6).
 • sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Candesartan Torrent în primele luni de sarcină – vezi punctul referitor la sarcină).
 • funcţia ficatului dumneavoastră este sever afectată sau aveţi obstrucţie biliară (o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară).

Dacă nu sunteţi sigur dacă vreuna dintre cele prezentate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul, înainte de a lua Candesartan Torrent.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Candesartan Torrent

înainte de a lua sau în timp ce luaţi Candesartan Torrent, spuneţi medicului dumneavoastră:

 • dacă aveţi probleme cu inima, ficatul sau rinichii sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă.
 • dacă vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi.
 • dacă aveţi sau aţi avut recent vărsături severe sau dacă aveţi diaree.
 • dacă aveţi o boală a glandei suprarenale, denumită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar).
 • dacă aveţi tensiune arterială mică.
 • dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral.
 • trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Candesartan Torrent nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această perioadă a sarcinii (vezi punctul referitor la sarcină).

Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă consulte mai des şi să vă efectueze anumite analize, dacă aveţi vreuna dintre aceste afecţiuni.

Dacă urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală, spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului că luaţi Candesartan Torrent. Acest lucru este necesar deoarece atunci când Candesartan Torrent este utilizat în acelaşi timp cu unele anestezice, poate provoca o scădere a tensiunii arteriale.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Nu există experienţă privind utilizarea Candesartan Torrent la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani). De aceea, Candesartan Torrent nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Candesartan Torrent poate afecta modul în care acţionează alte medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra Candesartan Torrent. Dacă utilizaţi anumite medicamente, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă facă analize de sânge, din când în când.

Spuneţi medicului dumneavoastră, în special dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

 • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocante, diazoxid şi inhibitori ai ECA cum sunt enalapril, captopril, lisinopril sau ramipril.
 • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum sunt ibuprofen, naproxen, diclofenac, celecoxib sau etoricoxib (medicamente utilizate pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
 • acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament utilizat pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
 • suplimente de potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sânge).
 • heparină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui).
 • comprimate utilizate pentru eliminarea excesului de apă din organism (diuretice).
 • litiu (un medicament pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală).

Utilizarea Candesartan Torrent împreună cu alimente şi băuturi (în special alcool etilic)

 • Puteţi lua Candesartan Torrent cu sau fără alimente.
 • Când vi se prescrie Candesartan Torrent, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să beţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. In mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Candesartan Torrent înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Candesartan Torrent. Candesartan Torrent nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Candesartan Torrent nu este recomandat femeilor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre alăptarea unui copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când iau Candesartan Torrent. Dacă acest lucru se întâmplă în cazul dumneavoastră, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Candesartan Torrent

Candesartan Torrent conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Candesartan Torrent

Luaţi întotdeauna Candesartan Torrent exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Este important să luaţi Candesartan Torrent în fiecare zi.

Puteţi lua Candesartan Torrent cu sau fără alimente.

Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

Încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră, în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

Hipertensiune arterială

 • Doza uzuală de Candesartan Torrent este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg o dată pe zi şi apoi până la 32 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.
 • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de diuretice, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.
 • Unii pacienţi aparţinând rasei negre pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, atunci când sunt administrate singure şi aceşti pacienţi pot avea nevoie de o doză mai mare.

Insuficienţă cardiacă

– Doza iniţială uzuală de Candesartan Torrent este de 4 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza, prin dublarea acesteia, la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la doza de 32 mg o dată pe zi. Candesartan Torrent poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult Candesartan Torrent decât trebuie

Dacă luaţi mai mult Candesartan Torrent decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

Dacă uitaţi să luaţi Candesartan Torrent

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, ca de obicei.

Dacă încetaţi să luaţi Candesartan Torrent

Dacă întrerupeţi tratamentul cu Candesartan Torrent, vă poate creşte din nou tensiunea arterială. De aceea, nu întrerupeţi tratamentul cu Candesartan Torrent fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumnevoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Candesartan Torrent poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.

Întrerupeţi administrarea Candesartan Torrent şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

 • dificultăţi la respiraţie, însoţite sau nu de umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului
 • umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate provoca dificultăţi la înghiţire
 • mâncărime severă a pielii (cu umflături).

Candesartan Torrent poate provoca o reducere a numărului de globule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută şi puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să vă facă ocazional analize de sânge, pentru a verifica dacă medicamentul Candesartan Torrent are vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte reacţii adverse posibile includ:

Reacţii adverse frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

 • Senzaţie de ameţeală/învârtire.
 • Durere de cap.
 • Infecţie respiratorie.
 • Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.
 • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

– o creştere a concentraţiei de potasiu din sânge, în special dacă aveţi deja probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă creşterea este severă, puteţi observa oboseală, slăbiciune, ritm neregulat al bătăilor inimii sau senzaţie de furnicături şi înţepături.

 • Efecte asupra modului în care vă funcţionează rinichii, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare poate să apară insuficienţă renală.

Reacţii adverse foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

 • Umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
 • O scădere a numărului de globule roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.
 • Erupţie pe piele, erupţie cu umflături pe piele (urticarie).
 • Mâncărime.
 • Durere de spate, durere a articulaţiilor şi muşchilor.
 • Modificări ale modului în care vă funcţionează ficatul, incluzând inflamaţie a ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.
 • Greaţă.
 • Tuse.
 • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

– cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă, puteţi observa oboseală, lipsă de energie sau crampe musculare.

Dacă oricare dintre aceste reacţii adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Cum se păstrează Candesartan Torrent

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
 • Nu utilizaţi Candesartan Torrent după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
 • Candesartan Torrent 2 mg, 4 mg, 8 mg: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C. Candesartan Torrent 16 mg, 32 mg:

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

 • Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Candesartan Torrent

 • Substanţa activă este candesartan cilexetil.

Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 2 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 4 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 16 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 32 mg.

 • Celelalte componente sunt Lactoză monohidrat Amidon de porumb Hipromeloză (E 463) Stearat de calciu Hidroxipropilceluloză (E463) Edetat disodic

Celuloză microcristalină (E460)

În plus pentru Candesartan Torrent 8 mg, 16 mg şi 32 mg Oxid roşu de fer (E172)

Cum arată Candesartan Torrent şi conţinutul ambalajului

<Candesartan Torrent 2 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 5 mm, netede pe ambele feţe.

<Candesartan Torrent 4 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, cu diametrul de 7,1 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

<Candesartan Torrent 8 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz până la brun roşcat cu aspect marmorat, cu diametrul de 8 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

<Candesartan Torrent 16 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz până la roşu pal, cu diametrul de 7,1 mm, prevăzute cu o linie mediană pe una dintre feţe şi netede pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

<Candesartan Torrent 32 mg comprimate>

Comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roz deschis până la roşu pal, cu diametrul de 9,5 mm, prevăzute cu o linie mediană pe ambele feţe. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Mărimi de ambalaj:

<Candesartan Torrent 2 mg comprimate>: 7, 10, 14, 28, 30, 50, 56, 60, 98 şi 100 de comprimate.

<Candesartan Torrent 4 mg comprimate; Candesartan Torrent 8 mg comprimate; Candesartan Torrent 16 mg comprimate; Candesartan Torrent 32 mg comprimate >: 10, 14, 28, 30, 50, 56, 60, 98 şi 100 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Torrent Pharma S.R.L.

Str. Ştirbei Vodă, Nr. 36, Etajul 2, Biroul A,

Sector 1, Bucureşti, România

Fabricanţi

Heumann Pharma GmbH & C. Generica KG Südwestpark 50, 90449 Nürnberg Germania

Torrent Pharma GmbH Südwestpark 50, 90449 Nürnberg Germania

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale

Olanda:Candesartan cilexetil Torrent 2 mg tabletten / Candesartan cilexetil Torrent 4 mg tabletten / Candesartan cilexetil Torrent 8 mg tabletten / Candesartan cilexetil Torrent 16 mg tabletten / Candesartan cilexetil Torrent 32 mg tabletten

Marea Britanie: Candesartan 2 mg Tablets / Candesartan 4 mg Tablets / Candesartan 8 mg Tablets / Candesartan 16 mg Tablets / Candesartan 32 mg Tablets

România: Candesartan Torrent 2 mg comprimate/Candesartan Torrent 4 mg comprimate
Candesartan Torrent 8 mg comprimate/Candesartan Torrent 16 mg comprimate
Candesartan Torrent 32 mg comprimate

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica