Candesartan Labormed, 4 mg / 8 mg / 16 mg / 32 mg, comprimate

Producător: Labormed Pharma S.A.
Substanță activa
Candesartan cilexetil
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă
Producător
Bluepharma Industria Farmaceutica, S.A.
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorului angiotensinei II, acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor de sânge

Ce este Candesartan Labormed şi pentru ce se utilizează

Numele medicamentului dumneavoastră este Candesartan Labormed. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta aparţine grupului de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II. Medicamentul acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului.

Acest medicament este utilizat pentru:

 • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi .
 • tratamentul pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

Înainte să luaţi Candesartan Labormed

Nu luaţi Candesartan Labormed

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Candesartan Labormed (vezi punctul 6).
 • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (este, de asemenea, bine să evitaţi Candesartan Labormed şi în prima parte a sarcinii – vezi punctul referitor la sarcină).
 • Dacă aveţi o boală severă de ficat sau obstrucţie biliară (o problemă cu drenarea bilei din vezica biliară).

Dacă nu sunteţi sigur că vreuna din aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Candesartan Labormed.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Candesartan Labormed

Inainte de a lua sau în timp ce luaţi Candesartan Labormed, spuneţi medicului dumneavoastră:

 • dacă aveţi probleme la nivelul inimii, ficatului sau rinichilor sau dacă efectuaţi dializă;
 • dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal;
 • dacă vărsaţi, dacă aţi vărsat mult recent sau dacă aveţi diaree;
 • dacă aveţi o boală la nivelul glandei suprarenale denumită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar);
 • dacă aveţi tensiune arterială mică;
 • dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral;
 • trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau puteţi rămâne gravidă). Candesartan Labormed nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul sarcina).

Medicul dumneavoastră poate dori să vă consulte mai des şi să vă efectueze anumite analize dacă aveţi vreuna dintre aceste afecţiuni.

Dacă urmează să fiţi operat, spuneţi medicului sau stomatologului dumneavoastră că luaţi Candesartan Labormed. Acest lucru este necesar deoarece Candesartan Labormed, când este combinat cu anumite anestezice, poate provoca o scădere a tensiunii arteriale.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Nu există nici o experienţă privind utilizarea Candesartan Labormed la copii şi adolescenţi (cu vârsta mai mică de 18 ani). De aceea, Candesartan Labormed nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Candesartan Labormed poate afecta modul în care acţionează alte medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra Candesartan Labormed. Dacă utilizaţi anumite medicamente, medicul dumneavoastră poate avea nevoie să vă facă analize de sânge din când în când.

Spuneţi medicului dumneavoastră, în special dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

 • alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocantele, diazoxidul şi inhibitorii ECA, cum sunt enalaprilul, captoprilul, lisinoprilul sau ramiprilul;
 • medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, celecoxibul sau etoricoxibul (medicamente pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei);
 • acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei);
 • suplimente care conţin potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (medicamente care determină creşterea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră);
 • heparină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui);
 • comprimate utilizate pentru eliminarea apei (diuretice);
 • litiu (un medicament pentru afecţiunile psihice).

Utilizarea Candesartan Labormed împreună cu alimente şi băuturi (în special alcool etilic)

 • Puteţi lua Candesartan Labormed cu sau fără alimente.
 • Când vi se prescrie Candesartan Labormed, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să beţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi (sau puteţi rămâne) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Candesartan Labormed înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Candesartan Labormed. Candesartan Labormed nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece poate afecta grav copilul dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Spuneţi medicului dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Candesartan Labormed nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când iau Candesartan Labormed. Dacă acest lucru se întâmplă, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Candesartan Labormed

Candesartan Labormed conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să luaţi Candesartan Labormed

Luaţi întotdeauna Candesartan Labormed exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să luaţi Candesartan Labormed în fiecare zi.

Puteţi lua Candesartan Labormed cu sau fără alimente.

înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

încercaţi să luaţi comprimatul la aceeaşi oră, în fiecare zi. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

Hipertensiune arterială

 • Doza uzuală de Candesartan Labormed este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg, o dată pe zi şi apoi până la 32 mg, o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.
 • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme la nivelul ficatului, probleme la nivelul rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de comprimate administrate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.
 • Unii pacienţi aparţinând rasei negre pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicament, când se administrează singur, şi aceşti pacienţi pot necesita o doză mai mare.

Insuficienţa cardiacă

 • Doza iniţială uzuală de Candesartan Labormed este de 4 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza prin dublarea dozei la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la 32 mg, o dată pe zi. Candesartan Labormed poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru insuficienţă cardiacă şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

Dacă aţi luat mai mult Candesartan Labormed decât trebuie

Dacă luaţi mai mult Candesartan Labormed decât v-a prescris medicul dumneavoastră, adresaţi- vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru recomandări.

Dacă aţi uitat să luaţi Candesartan Labormed

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, în mod normal.

Dacă încetaţi să luaţi Candesartan Labormed

Dacă întrerupeţi administrarea de Candesartan Labormed, tensiunea dumneavoastră arterială poate să crească din nou. De aceea, nu întrerupeţi administrarea de Candesartan Labormed fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Candesartan Labormed poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.

Întrerupeţi administrarea de Candesartan Labormed şi solicitaţi ajutor medial imediat dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

 • dificultăţi în respiraţie, cu sau fără umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului;
 • umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care pot provoca dificultăţi la înghiţire;
 • mâncărime severă a pielii (cu umflături).

Candesartan Labormed poate provoca o reducere a numărului de celule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută şi puteţi observa oboseală, infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să vă facă ocazional analize de sânge pentru a verifica dacă Candesartan Labormed are vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte reacţii adverse posibile includ:

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

 • Senzaţie de ameţeală/învârtire.
 • Durere de cap.
 • Infecţie respiratorie.
 • Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.
 • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

– creştere a cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă aceasta este severă puteţi observa oboseală, slăbiciune, ritm neregulat al inimii sau furnicături şi amorţeli.

 • Efecte asupra modului în care funcţionează rinichii dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. În cazuri foarte rare, poate apărea insuficienţa renală.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

 • Umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
 • O scădere a numărului de globule roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.
 • Erupţie trecătoare pe piele, erupţie nodulară (urticarie).
 • Mâncărime.
 • Durere de spate, durere articulară şi musculară.
 • Modificări ale modului în care funcţionează ficatul dumneavoastră, incluzând inflamaţia ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.
 • Greaţă.
 • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

– cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă puteţi observa oboseală, lipsă de energie sau crampe musculare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Candesartan Labormed

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Candesartan Labormed după data de expirare înscrisă pe cutie sau blister. Data de expirare se referă la ultima zi a luni respective.

Candesartan Labormed 4 mg comprimate,Candesartan Labormed 8 mg comprimate : A se păstra la temperaturi sub 30°C.

Candesartan Labormed 16 mg comprimate, Candesartan Labormed 32 mg comprimate : Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Candesartan Labormed

Substanţa activă este candesartan cilexetil. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 4 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 8 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 16 mg. Fiecare comprimat conţine candesartan cilexetil 32 mg.

Celelalte componente sunt docusat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, carmeloză calcică, amidon de porumb pregelatinizat, hidroxipropilceluloză, lactoză monohidrat, stearat de magneziu, oxid roşu de fer (E172) (numai pentru comprimatele de 16 mg şi 32 mg).

Cum arată Candesartan Labormed şi conţinutul ambalajului

Candesartan Labormed 4 mg sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu CC pe o parte şi 04 pe cealaltă faţă, prezentând o linie mediana pe ambele feţe.

Candesartan Labormed 8 mg sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu CC pe o parte şi 08 pe cealaltă faţă, prezentând o linie mediana pe ambele feţe.

Candesartan Labormed 16 mg sunt comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roşu deschis, marcate cu CC pe o parte şi 16 pe cealaltă faţă, prezentând o linie mediană pe ambele feţe.

Candesartan Labormed 32 mg sunt comprimate ovale , biconvexe, de culoare roşu deschis, marcate cu CC şi 32 pe o faţă, prezentând o linie mediana pe ambele feţe.

Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Cutii cu 14 şi 28 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricanţii

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă:

Labormed Pharma S.A.,

Bd. Theodor Pallady nr.44B, sector 3, Bucureşti, România

Fabricanţi:

Bluepharma Industria Farmaceutica, S.A. S. Martinho do Bispo, 3045-016 Coimbra Portugalia

Cemelog-BRS Ltd. Vasut u. 13, 2040 Budaors Ungaria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

{Malta} {Candezek}

{Polonia} {Candezek}

{România } {Candesartan Labormed}

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2012

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica