Clastinol, 4 mg / 8 mg / 16 mg / 32 mg, comprimate

Substanță activa
Candesartan cilexetil
Clasa ATC
C09CA
Format
comprimate
Afecțiuni
hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă
Producător
Bluepharma Industria Farmaceutica, S.A. S.
Acțiune terapeutică
antagonişti ai receptorului angiotensinei II, acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge

Ce este Clastinol şi pentru ce se utilizează

Numele acestui medicament este Clastinol. Substanţa activă este candesartan cilexetil. Acesta face parte din grupul de medicamente denumit antagonişti ai receptorului angiotensinei II. Acest medicament acţionează prin relaxarea şi lărgirea vaselor dumneavoastră de sânge. Acest lucru ajută la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, face mai uşoară sarcina inimii dumneavoastră de a pompa sângele către toate părţile corpului dumneavoastră.

Acest medicament este utilizat pentru:

  • Tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) la pacienţii adulţi.
  • Tratamentul pacienţilor adulţi cu insuficienţă cardiacă cu funcţie musculară cardiacă redusă, împreună cu inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) sau când nu se pot utiliza inhibitorii ECA (inhibitorii ECA reprezintă un grup de medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Clastinol

Nu utilizaţi Clastinol:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct.6);
  • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este bine să evitaţi Clastinol şi în prima parte a sarcinii – vezi punctul referitor la sarcină ).
  • dacă aveţi boală severă de ficat sau obstrucţie biliară (o problemă cu eliminarea bilei din vezica biliară).

Precauţii şi atenţionări

înainte să utilizaţi Clastinol, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Clastinol

  • dacă aveţi probleme ale inimii, ficatului sau rinichilor sau dacă efectuaţi dializă.
  • dacă vi s-a efectuat recent un transplant renal.
  • dacă vărsaţi, dacă aţi prezentat recent vărsături puternice sau dacă aveţi diaree.
  • dacă aveţi o boală la nivelul glandei suprarenale denumită sindrom Conn (denumită şi hiperaldosteronism primar).
  • dacă aveţi tensiune arterială mică.
  • dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral.
  • trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă (sau puteţi rămâne gravidă). Clastinol nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină, deoarece vă poate afecta grav copilul dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul sarcina).

Medicul dumneavoastră poate dori să vă consulte mai des şi să vă efectueze anumite analize dacă aveţi vreuna dintre aceste afecţiuni.

Dacă urmează să fiţi operat, spuneţi medicului dumneavoastră sau stomatologului că luaţi Clastinol. Acest lucru este necesar deoarece Clastinol poate provoca o scădere a tensiunii arteriale, atunci când este combinat cu anumite anestezice.

Copii şi adolescenţi

Nu există nicio experienţă privind utilizarea Clastinol la copii şi adolescenţi (cu vârsta mai mică de 18 ani). De aceea, Clastinol nu trebuie administrat la copii şi adolescenţi.

Clastinol împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Clastinol poate modifica modul în care acţionează alte medicamente şi alte medicamente pot avea un efect asupra Clastinol. Dacă luaţi anumite medicamente, poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă facă analize de sânge periodic.

Spuneţi medicului dumneavoastră, în special dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente:

  • Alte medicamente care ajută la scăderea tensiunii arteriale, incluzând beta-blocantele, diazoxidul şi inhibitorii ECA, cum sunt enalaprilul, captoprilul, lisinoprilul sau ramiprilul.
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul, celecoxibul sau etoricoxibul (medicamente pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
  • Acid acetilsalicilic (dacă luaţi mai mult de 3 g în fiecare zi) (medicament pentru ameliorarea durerii şi inflamaţiei).
  • Suplimente de potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu (substanţe care determină creşterea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră).
  • Heparină (un medicament utilizat pentru subţierea sângelui).

Clastinol împreună cu alimente, băuturi şi alcool

  • Puteţi lua Clastinol cu sau fără alimente.
  • Când vi se prescrie Clastinol, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte să beţi alcool etilic. Alcoolul etilic vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau puteţi deveni) gravidă. În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să nu mai luaţi Clastinol înainte de a deveni gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Clastinol. Clastinol nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de 3 luni, deoarece vă poate afecta grav copilul, dacă este utilizat după cea de-a treia lună de sarcină.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi să alăptaţi. Clastinol nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, în special dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Unele persoane se pot simţi obosite sau ameţite când iau Clastinol. Dacă acest lucru se întâmplă, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Clastinol conţine lactoză

Clastinol conţine lactoză, care este un tip de zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Cum să utilizaţi Clastinol

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Este important să luaţi Clastinol în fiecare zi.

Puteţi lua Clastinol cu sau fără alimente.

Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă.

încercaţi să luaţi comprimatul în fiecare zi, la aceeaşi oră. Acest lucru vă va ajuta să ţineţi minte să îl luaţi.

Tensiune arterială mare

  • Doza uzuală de Clastinol este de 8 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră poate creşte această doză la 16 mg, o dată pe zi şi apoi până la 32 mg, o dată pe zi, în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale.
  • La unii pacienţi, cum sunt cei cu probleme ale ficatului, rinichilor sau cei care au pierdut recent lichide din organism, de exemplu prin vărsături sau diaree sau prin utilizarea de comprimate pentru eliminarea apei, medicul poate prescrie o doză iniţială mai mică.
  • Unii pacienţi de rasă neagră pot prezenta un răspuns redus la acest tip de medicamente, atunci când acestea se administrează singure iar aceşti pacienţi pot necesita o doză mai mare.

Insuficienţă cardiacă

  • Doza iniţială uzuală de Clastinol este de 4 mg, o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza, prin dublarea dozei, la intervale de cel puţin 2 săptămâni, până la 32 mg, o dată pe zi. Clastinol poate fi luat împreună cu alte medicamente pentru insuficienţă cardiacă şi medicul dumneavoastră va decide ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

Dacă utilizaţi mai mult Clastinol decât trebuie

Dacă aţi utilizat mai multe comprimate Clastinol decât v-au fost prescrise de către medicul dumneavoastră, adresaţi-vă imediat unui medic sau unui farmacist pentru a vă sfătui.

Dacă uitaţi să utilizaţi Clastinol

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat. Luaţi pur şi simplu următoarea doză, conform programului obişnuit.

Dacă încetaţi să utilizaţi Clastinol

Dacă întrerupeţi administrarea de Calstinol, tensiunea arterială poate să vă crească din nou. De aceea, nu întrerupeţi administrarea de Clastinol fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Este important să ştiţi care pot fi aceste reacţii adverse.

Întrerupeţi administrarea de Clastinol şi solicitaţi imediat asistenţă medicală dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii alergice:

  • dificultăţi la respiraţie, cu sau fără umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului
  • umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate provoca dificultăţi la înghiţire
  • mâncărimi severe ale pielii (cu băşici).

Clastinol poate determina reducerea numărului de celule albe din sânge. Rezistenţa dumneavoastră la infecţie poate fi scăzută şi puteţi observa oboseală, infecţie sau febră. Dacă se întâmplă acest lucru, adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră poate să vă facă ocazional analize de sânge pentru a verifica dacă Clastinol are vreun efect asupra sângelui dumneavoastră (agranulocitoză).

Alte reacţii adverse posibile includ:

Frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

  • Senzaţie de ameţeală/învârtire.
  • Dureri de cap.
  • Infecţie respiratorie.
  • Tensiune arterială mică. Aceasta vă poate face să vă simţiţi slăbit sau ameţit.
  • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

– O creştere a cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. Dacă aceasta este severă, puteţi observa oboseală, slăbiciune, ritm neregulat al bătăilor inimii sau furnicături şi amorţeli.

  • Efecte asupra modului în care funcţionează rinichii dumneavoastră, în special dacă aveţi probleme cu rinichii sau insuficienţă cardiacă. In cazuri foarte rare, poate apărea insuficienţa renală.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

  • Umflare a feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului.
  • Scădere a numărului celulelor roşii sau albe din sânge. Puteţi observa oboseală, o infecţie sau febră.
  • Erupţie trecătoare pe piele, erupţie nodulară (urticarie).
  • Mâncărime.
  • Durere de spate, durere articulară şi musculară.
  • Modificări ale modului în care funcţionează ficatul dumneavoastră, incluzând inflamaţia ficatului (hepatită). Puteţi observa oboseală, îngălbenire a pielii şi a albului ochilor şi simptome asemănătoare gripei.
  • Greaţă.
  • Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:

– O cantitate scăzută de sodiu în sânge. Dacă aceasta este severă, puteţi observa oboseală, lipsă de energie sau crampe musculare.

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea pot fi şi reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect.

Cum se păstrează Clastinol

  • Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
  • Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
  • Clastinol 4 mg: A se păstra la temperaturi sub 25°C
  • Clastinol 8 mg, 16 mg, 32 mg: Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.
  • Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

Ce conţine Clastinol

  • Substanţa activă este candesartan cilexetil.

Fiecare comprimat Clastinol 4 mg conţine candesartan cilexetil 4 mg. Fiecare comprimat Clastinol 8 mg conţine candesartan cilexetil 8 mg. Fiecare comprimat Clastinol 16 mg conţine candesartan cilexetil 16 mg. Fiecare comprimat Clastinol 32 mg conţine candesartan cilexetil 32 mg.

  • Celelalte componente sunt docusat de sodiu, laurilsulfat de sodiu, carmeloză calcică, amidon pregelatinizat de porumb, hidroxipropil celuloză, lactoză monohidrat, stearat de magneziu (E572), oxid roşu de fer (E172) (numai pentru comprimatele de 16 mg şi 32 mg).

Cum arată Clastinol şi conţinutul ambalajului

Clastinol 4 mg se prezintă în următoarele mărimi de ambalaj:

Cutie cu blistere care conţine 7, [10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu CC pe una din feţe şi cu 04 pe cealaltă faţă,cu o linie mediană pe ambele feţe.

Clastinol 8 mg se prezintă în următoarele mărimi de ambalaj:

Cutie cu blistere care conţine 7, [10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu CC pe una din feţe şi cu 08 pe cealaltă faţă, cu o linie mediană pe ambele feţe.

Clastinol 16 mg se prezintă în următoarele mărimi de ambalaj:

Cutie cu blistere care conţine a 7, [10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate rotunde, biconvexe, de culoare roşu deschis, marcate cu CC pe una din feţe şi cu 16 pe cealaltă faţă, cu o linie mediană pe ambele feţe.

Clastinol 32 mg se prezintă în următoarele mărimi de ambalaj:

Cutie cu blistere care conţine 7, [10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98, 100] comprimate eliptice, biconvexe, de culoare roşu deschis, marcate cu CC şi cu 32 pe aceeaşi faţă, cu o linie mediană pe ambele feţe..

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

EGIS Pharmaceuticals PLC Kereszturi ut 30-38, H-1106 Budapesta Ungaria

Fabricanţi

Bluepharma Industria Farmaceutica, S.A. S. Martinho do Bispo, 3045-016 Coimbra Portugalia

Cemelog-BRS Ltd. Vasut u. 13, 2040 Budaors Ungaria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

Olanda:                        Omegacand

România:                      Clastinol

Acest prospect a fost aprobat în Februarie 2013.

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?