hot! Vamos a Cuba

Che Guevara, rom, bomboane cubaneze, trabucuri, soare, Havana, Cuba Libre, Fidel Casto, palmierul regal, ñame, Buena Vista Social Club – toate acestea constituie simboluri ale insoritei Cube.
  • Publicat:
hot! Vamos a Cuba
hot! Vamos a Cuba

Vazuta de sus, Cuba se aseamana cu un crocodil. Insa nu va speriati, o data ajunsi acolo nu veti fi intampinati de aligatori fiorosi, ci, din contra, de niste localnici primitori si veseli. Totusi, multi turisti raman impresionati de modul in care se reflecta patina timpului in aproape fiecare coltisor al tarii. Drept marturie stau orasul Trinidad care este o relicva a coloniei spaniole construita in 1514, celebrele masini din anii ’40-’50 care circula intr-un numar impresionant, sau chiar mijloacele de transport in comun din cosmopolitul Havana. Apropo de capitala, este musai sa incluzi in itinerariu si castelul spaniol Real Fuerza, construit intre anii 1558 si 1578, cabana Morro – o marturie vie a existentei piratilor, si Zidul Havana. Pentru o zi de plaja ca la carte, trebuie vizitata luxoasa statiune Varadero, care a fost frecventata si de Al Capone. Iar daca ajungi in Santa Clara (la trei ore distanta de Havana), Muzeul Artelor Decorative te va incanta prin originalitatea exponatelor sale. Inainte de a pleca la drum, trebuie sa stii ca, dupa parerea localnicilor, cele mai prielnice luni pentru o vacanta de vis sunt aprilie si octombrie, din cauza climei tropicale.

Plimbari nautice si subacvatice
Pe plajele cubaneze ai urmatoarea oferta: te poti bucura de soare si valuri, poti accepta o plimbare cu iahtul, cu catamaranul sau cu scuterul, sau poti descoperi o lume paralela cu a noastra: lumea subacvatica. Cele peste 500 de „locatii” prielnice aventurilor underwater, formatiunile de coral, flora si fauna sunt mai mult decat o alternativa generoasa la deja banala „plaja”. De remarcat este claritatea apei, care dezvaluie o arie larga (20-40 m) de vizibilitate. Cele mai cautate locuri de catre amatorii de scuba diving sunt: sudul insulelor Juventud si Cayo Largo del Sur, Maria la Gorda si Pinar del Rio, nordul litoralului din Havana, apele plajei Varadero, peninsula Zapata (pentru explorarea de grote), litoralul Santiago del Cuba, nordul coastei Camaguei, Holguin si Jardines del Rey, unde traieste o impresionanta formatiune de corali, considerata a doua ca marime din lume. Daca nu esti initiat in tainele imersiunilor, poti apela la ajutorul unor ghizi subacvatici profesionisti. Cei care au observat frumusetile adancurilor probabil nu vor participa la celebrele competitii de pescuit Marlin Fishing „Ernest Hemingway”, insa pentru pescarii inraiti, invitatia ramane valabila.

Mens sana in corpore sano
La cubanezi, sanatatea si starea de bine pot fi redobandite sau mentinute prin urmatoarele proceduri si terapii: electroterapie, kinetoterapie, impachetari cu namol, moxibustion (forma de terapie prin caldura, in care maestrul arde artemisii in apropiere de pielea pacientului pentru a descatusa centrii responsabili de buna functionare a organismului), hidroterapie, fizioterapie, medicina traditionala cubaneza, tratamente pentru ten, bai in izvoare termale, ozonoterapie, acupunctura, digitopunctura, magnetoterapie, terapie prin muzica, Chi-Con, T’ai-Chi. Renumita pentru aceste tipuri de tratamente este provincia Villa Clara.

Cadouri infumurate
Chiar daca nu esti amator de tutun sau de rom, se spune ca nu exista turist care sa nu cumpere aceste doua simboluri nationale ale Cubei, fie doar si pentru a-si imbogati colectia de suveniruri. Marcile Cohiba, Hoyo of Monterrey si Punch au castigat respectul (si privilegiul de a le intra pana in plamani) pana si celor mai exigenti consumatori de foi de tutun. Atentie, cereti certificat de garantie si chitanta! Aceeasi regula se aplica si in cazul romului autentic cubanez (original este doar cel fabricat in tara), a tablourilor si a statuetelor. Nu este indicat sa iei carti vechi, deoarece lucrarile tiparite inainte de anii ’40 ai secolului trecut sunt considerate patrimoniu national si sunt retinute la granita.
Insa, cu certitudine, o amintire placuta va fi starnita si de niste CD-uri cu muzica cubaneza. Nu te chinui prea mult sa schimbi banii in peso, dolarul american este acceptat la orice colt de strada.

Exotic pana si in farfurie!
Civilizatiile, culturile, traditiile si obiceiurile spaniole, africane si asiatice s-au intalnit pe teritoriul Cubei si, neavand incotro, si-au strans mainile si au format valorile cubaneze. Acest mix se traduce in domeniul alimentatiei publice astfel: cubanezii sunt mari consumatori de orez, citrice si carne de vita. Pana aici nimic nu pare prea apetisant, dar surpriza vine de la plantele si legumele tropicale: tuberculul ñame (ignam), fructele si frunzele de yucca sau pastaile de okra, care sunt gatite dupa retete secrete, spre deliciul turistilor. De baut, e clar, RUM HAVANA!

Traieste-ti visele in Cuba
Nu putini sunt aceia care aleg sa-si inceapa viata cu un nou statut, acela de om casatorit in Cuba. Atractiile naturale, dublate de serviciile de calitate, conving tinere cupluri sa-si jure credinta chiar aici. De ce? Pentru ca pe langa clasicele distractii de zi, imperiul nocturn vine cu oferte superapetisante: cluburi de noapte, cabarete, discoteci, concerte.
Cu putin noroc, poti prinde carnavalurile cubaneze: „Paradas de Remedios” din Villa Clara, „Bejucal” si „Santiago de Cuba” din Havana. Tot aici salasluieste si ultravizitatul cabaret Tropicana, care-si deschide programul cu show-uri de lasere. Amatorii de jazz pot oferi un festin urechilor si sufletului calcand pragul cluburilor „La Zorra y el Cuervo” sau „Jazz Café Irakere” din capitala.
Insa, de departe, senzatiile cele mai tari sunt oferite de inotul printre delfini. Da, pare desprins din vise, dar se intampla in Cuba, mai exact in Rancho Cangrejo, Varadero si Holguin. Have fun si nu uita sa imortalizezi momentul!
Daca ai ocazia, nu rata o croaziera cu catamaranul de pe plaja Crucero del Sol pana pe plaja la Cayo Blanco. Intre locatii se poate face snorkeling sau vizita o bariera de corali. Totusi, pentru a putea savura la maximum toate aceste „nebunii”, nu uita sa folosesti in permanenta creme de protectie solara, cu un factor cat mai ridicat. Caci nu degeaba i se spune Republica del Sol…

INFO travel
Circuit 12 zile in Cuba

Havana, Mantazas, Varadero, Vinales, Santa Clara si Trinidad
Pret: 2.200 euro/persoana
Perioada: Perioada: septembrie 2006
Cazare in hoteluri de hoteluri de 3,4 stele cu demipensiune, excursie Crucero del Sol,  croaziera cu cataramanul, vizitarea unei bariere de corali, inot cu delfinii la Rancho Cangrego
Totemo Travel Club – Bd. Ion Mihalache nr. 111. Bucuresti,
tel.: (021)224.69.08
www.totemotravel.ro

 

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Zvelte si Sexxy
Zvelte si Sexxy
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan