Viorica Vicicu: ”Nu am avut curajul sa merg la un specialist pentru a primi un diagnostic. Dar e o boală prin care nu trebuie să treci singur”

Stima de sine scăzută, lipsa plăcerii, lipsa energiei vitale sunt câteva simptome frecvent întâlnite în cazurile de depresie.
  • Publicat:
Viorica Vicicu: ”Nu am avut curajul sa merg la un specialist pentru a primi un diagnostic. Dar e o boală prin care nu trebuie să treci singur”
Viorica Vicicu, foto arhiva personală

Ce știați despre depresie înainte să trăiți pe pielea dvs experiența?
”Nu știam foarte multe lucruri. Știam doar că este o tulburare psihică și din ce citisem în mediul online nu puteam să îmi dau seama decât de faptul că este ceva îngrozitor , prin care nu e posibil să trec vreodată. Până mi s-a întâmplat” a explicat Viorica Vicicu, o tânără de 21 de ani. Iată povestea ei.

 

CSÎD: Vă rog să vă descrieți în câteva fraze.
Viorica Vicicu: Am 21 de ani, nu sunt căsătorită, și nu am copii.
Pot spune că aveam un stil de viață sănătos și echilibrat. Sunt social media marketing manager, iar pasiunile mele sunt strâns legate pe profesia mea. Îmi place să scriu, să fac design grafic și să citesc.

A intrat în depresie pentru că nu găsea un loc de muncă potrivit

CSÎD: Din ce cauze s-a declanșat depresia la dumneavoastră?

Viorica Vicicu: Eram în perioada în care pandemia abia începuse iar eu m-am mutat împreună cu prietenul meu în București. Imediat cum am terminat anul doi, am decis să mă angajez undeva pentru a avea un venit al meu. Depresia s-a declanșat în momentul în care am fost la zeci de interviuri și singurul răspuns pe care puteam să îl primesc era că nu sunt suficient de bună pentru acel post, deși eu consideram contrariul. În final, auzind de nenumărate ori că nu sunt suficient de bună pentru acele posturi, am început să cred în asta. Aici s-a schimbat totul…

Semne și simptome ale depresiei: crize de plâns, insomnii, stimă de sine scăzută

CSÎD: Ce se schimbase în starea dumneavoastră psihică?

Viorica Vicicu: Plângeam în continuu, mă trezeam noaptea din somn și plângeam pur și simplu. Nu știam cum să mă adun și ce să fac. Nu puteam să mă privesc în oglindă și să spun că sunt mândră de mine. Nu credeam că sunt demnă de nimic din ce primeam.

CSÎD: Cum vă erau afectate activitățile zilnice?

Viorica Vicicu: Nu puteam să dorm de cele mai multe ori, nu mai dădeam același randament ca înainte, iar când cineva reușea să facă ceva, mă simțeam inferioară întotdeauna. Nu puteam să mănânc, aveam perioade când nu mâncam deloc, și perioade în care mâncam foarte mult. Și luasem câteva kilograme în plus, fapt pentru care depresia mea s-a agravat.

CSÎD: Ce v-a făcut să vă gândiți la depresie?

Viorica Vicicu: Stările prin care treceam erau asemănătoare simptomelor unei depresii.

CSÎD: De câte ori ați suferit de depresie până acum?

Viorica Vicicu: Niciodată, a fost prima dată.

CSÎD: Ce soluții ați găsit pentru a depăși impasul în care vă aflați?
Viorica Vicicu: Am început să citesc mai multe cărți de dezvoltare personală, cărți de psihologie. Am ascultat podcasturi motivaționale. De asemenea, am încercat să găsesc un skill care îmi place și pe care să îl învăț atât de bine încât să nu am timp de depresie.

CSÎD: Am înțeles că nu ați urmat un tratamentul medicamentos. Cum ați trecut peste depresie?
Viorica Vicicu: Mi-am dat seama la un moment dat că sunt oameni care se află în situații mult mai grave decât cea în care mă aflam eu, am început să mă privesc în oglindă și mi-am zis că pot să fiu și să fac orice îmi doresc. Că sunt suficient de bună încât să primesc jobul pe care mi-l doream. În ultima fază, mi-am dat seama că eram prinsă într-o bulă din care era posibil să ies. Dar eu eram cea care refuza să o facă. Iar acolo în afara bulei, erau oameni care aveau nevoie de mine! Probabil asta m-a motivat cel mai mult.

Mulți pacienți cu depresie nu au puterea de a cere ajutor medical

CSÎD: De ce nu v-ați prezentat la medic?
Viorica Vicicu: Nu am avut curajul să merg la un specialist pentru a primi un diagnostic. Îmi era frică. Nu eram informată suficient. Nici în liceu, nici în facultate nu ni s-a vorbit despre asta, îmi era frică de diagnostic și am ales să trec singură prin asta, deși în sinea mea știam că o să fie mai greu așa.

Prin depresie nu poți trece singur, ci poți primi ajutor

CSÎD: Ce îi sfătuiți pe cei care sunt în depresie, dar nu au puterea să solicite ajutor?

Viorica Vicicu: Pe cei care se află în depresie, îi sfătuiesc să nu mai creadă fiecare articol pe care îl găsesc pe net. Să meargă neaparat la un doctor. Nu trebuie să treci niciodată singur printr- o depresie. Specialistul e acolo pentru a te ajuta, deși îți este frică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”