Depresie: simptome si cauze

Depresia este o afectiune care se manifesta prin tristete, lipsa de energie, oboseala, insomnie, lipsa poftei de mancare, anxietate. Depresia poate fi tratata.
15.01.2009
Depresie: simptome si cauze
Depresia - tipuri, simptome si cauze

Cu totii ne simtim tristi uneori. Face parte din natura noastra umana. Dar starile depresive ce dureaza perioade indelungate de timp nu sunt normale. In plus, de multe ori ele sunt cauzate doar de o tulburare a starii noastre de spirit.

Uneori este foarte evident cand cineva este deprimat. Poate parea trist, nu face lucruri care de obicei ii provocau placere, se descrie ca simtindu-se neinsemnat si inutil. In cazul altor persoane, insa, depresia poate fi mai putin evidenta.

Unele dintre aceste persoane nici nu admit ca se simt triste sau ca au o stare proasta. Ei par schimbati doar pentru persoanele apropiata.

Simptome de depresie:

– tristete persistenta, anxietate 

– sentimente de inutilitate sau de pesimism;

– sentimente de vinovatie sau neputinta;

– pierdere de interes sau placere pentru hobby-uri sau activitatile obisnuite, inclusiv pentru sex;

– energie scazuta, oboseala, senzatie de “incetineala”;

– capacitate de concentrare redusa sau dificultate de luare a deciziilor;

– probleme de somn, trezire dimineata devreme sau dormit prelungit;

modificari ale apetitului sau/si ale greutatii;

– ganduri de moarte sau sinucidere, tentative de suicid chiar;

– neliniste sau iritabilitate;

– stima de sine scazuta;

– probleme fizice persistente, precum dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice ce nu raspund la tratamentele de rutina.

Cele mai frecvente tipuri de depresie:

Depresia majora

Efectele depresiei majore pot fi de-a dreptul invalidante pentru pacient. Ea poate provoca tulburari ale proceselor fiziologice normale – hranirea, somnul, nivelul de activitate fizica, capacitatea de concentrare si de realizare a diferitelor sarcini.

Daca nu este eliminata, depresia majora poate duce la pierderea productivitatii, declin functional si cresterea riscului mortalitatii.

Depresia psihotica

Depresia psihotica are 3 parametrii de caracterizare: tristete profunda, scaderea activitatii intelectuale, scaderea activitatii motorii. In cadrul ei apare notiunea de “durere morala“: tristete profunda si idei delirante de inutilitate si de autoacuzare.

Este insotita de imobilitate psihointelectuala, gandire lenta, latenta mare la elaborarea raspunsului la intrebari, voce soptita, stare de imobilitate fizica (motorie): umeri cazuti, priveste in pamant (nu-si priveste interlocutorul).

Din cauza acestor manifestari, apare dorinta de sinucidere, dar bolnavul nu actioneaza in acest sens (lipsa capacitatii de a trece de la idei la fapte).

Depresia psihotica apare in pusee, la aproximativ 10 % din populatie, mai frecvent la varsta de 40-60 de ani si mai rar la adolescenti. Ca perioada de aparitie, este mai frecventa la sfarsitul primaverii si inceputul verii.

Pagina 1 din 2
Nu uita bautura de a doua zi!
Nu uita bautura de a doua zi!
Cel mai nou articol Video:
Nora Neghină, psiholog: cel mai des întâlnite dependențe la români