Toamna, anotimpul job-urilor!

Toamna se numara bobocii… la locurile de munca. Este perioada ideala pentru cei care dau din colt in colt in cautarea slujbei indelung visate: targurile de slujbe isi deschid portile, numarul ofertelor de angajare creste – se fac recrutari int
  • Publicat:
Toamna, anotimpul job-urilor!

Daca e toamna, e sezon de angajari. Managerii de resurse umane incearca sa incheie cat mai multe contracte in aceasta perioada.

Concurenta e mare, pentru ca tot acum incepe si anul universitar, iar studentii abia asteapta ocazia sa prinda un serviciu bun.

O simpla privire asupra ofertelor postate pe Internet iti arata si ce se poarta toamna asta in materie de job-uri: sunt la mare cautare – deloc o noutate – cei iscusiti intr-ale software-ului si tehnologiilor, finante si contabilitate, marketing, vanzari, dar si secretariat, comert, management si asigurari.

De la practica la job permanent e doar un pas

Dar un pas pe care trebuie sa-l faci cu atata tarie incat sa-ti dai pe spate potentialul angajator. Cat e vara de lunga, companiile invita tinerii studenti sa faca practica in cadrul lor – moment numai bun sa ii observe indeaproape si, dupa o luna sau doua, fie sa bifeze pe fisa de practica „satisfacator”, fie sa le strecoare sub nas un contract de colaborare sau chiar permanent.
E marea ta sansa. Ai doar cateva saptamani la dispozitie sa impresionezi, partea buna este ca scapi de chinul interviului – nu te mai supune nimeni unui tir de intrebari ca sa vada ce-ti poate pielea, pentru ca oricum ti se urmareste fiecare miscare.
Statisticile sunt incurajatoare: peste 40% dintre studenti spun ca au obtinut prima slujba dupa o perioada de practica incununata de glorie.

Poftiti la job-uri, am deschis!

Expertii in resurse umane spun ca, in mod traditional, activitatea de recrutare „reinvie” toamna. Motive sunt destule: sfarsitul perioadei de concedii atat pentru candidati, cat si pentru angajatori, o crestere a activitatii (in cazul in care aceasta scade in intensitate vara), reintoarcerea studentilor la cursuri si, automat, goana lor dupa o sursa de venit.
Anul acesta, spun specialistii, a fost unul destul de atipic pentru piata de munca din Romania – vara, care in mod obisnuit este considerata un anotimp mort din punct de vedere al ofertelor si cererilor de locuri de munca, a fost cat se poate de agitata: numeroase anunturi de angajari si foarte multi romani dornici sa-si schimbe sau chiar sa-si strice planurile de vacanta pentru un job mai bun.

Pregateste-te pentru succes

1. Fii cu ochii in patru, intereseaza-te in stanga si-n dreapta cand si unde se vor organiza targurile de slujbe in aceasta toamna, nu ignora cautarea pe internet (majoritatea firmelor isi posteaza aici ofertele), fii la curent cu rubricile de anunturi – nimic sa nu miste pe frontul pietei muncii fara ca tu sa stii.

2. Da interviului ce e al interviului, adica foarte multa importanta. Nu merge acolo fara sa citesti cateva sfaturi din cartile de specialitate, nici nu iti imaginezi cat de folositoare iti vor fi. Si neaparat fii impecabila in ziua cu pricina, prima impresie e totul pentru cei de la Resurse umane.

3. Incearca-ti norocul la companii straine, e o piata de munca foarte vasta. Din ce in ce mai multe firme de peste hotare isi deschid reprezentante in Romania, e o piata mereu in miscare, iar sansele sa gasesti aici slujba mult dorita sunt mai mari, recunosc si specialistii.

4. Documenteaza-te temeinic inainte de a aplica pentru un post, afla cat mai multe informatii despre job, dar si despre firma inainte de interviu.

5. „Improspateaza-ti” mereu CV-ul. De exemplu, daca in vara ai avut vreo colaborare sau ai lucrat undeva fie si pentru cateva zile sau saptamani, nu uita sa notezi. CV-urile cu rubricile „activitate profesionala” mai lungi sunt castigatoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
15 paşi pentru o viaţă frumoasă
15 paşi pentru o viaţă frumoasă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”