Mergi la un interviu de angajare? Iată ce întrebări te pot surprinde

Sunt vremuri grele, iar cine caută să se angajeze trebuie să joace cum cântă managerii de la resurse umane. Adică să facă piruete, balet pe alocuri, la interviul de angajare.
  • Publicat:
Mergi la un interviu de angajare? Iată ce întrebări te pot surprinde

Sunt vremuri grele, iar cine caută să se angajeze trebuie să joace cum cântă managerii de la resurse umane. Adică să facă piruete, balet pe alocuri, la interviul de angajare. S-au dus timpurile când scăpam cu câteva chestionări relativ uşoare şi când nu ne făceam atâtea emoţii – coada de candidaţi de la uşă nu era prea mare. Acum e criză. Nu şi de idei pentru inventatorii de întrebări.

Care credeţi că sunt slăbiciunile voastre? Staţi, nu vă grăbiţi să spuneţi tot pomelnicul de neajunsuri pe care ştiţi că le aveţi, eventual încercând să şi glumiţi pe tema lor. Nu, nu şi iar nu. Întrebarea cere un răspuns mai mult decât delicat, dar sincer în acelaşi timp – încercaţi să spuneţi un minus care nu se bate cap în cap cu lista aptitudinilor cerute în anunţul de angajare, nu bravaţi cu „nu am nici un punct slab” sau cu „perfecţionismul e minusul meu”. Intervievatorul vrea de fapt să afle care sunt capitolele la care simţiţi că mai aveţi de lucrat şi ce faceţi în această privinţă.

Ce v-a displăcut cel mai mult la fostul loc de muncă? Chit că vă mănâncă limba să vă vorbiţi de rău ex-şeful sau colegii sau organizaţia, gândiţi-vă de cel puţin TREI ori, nu doar două, înainte să faceţi asta. Concentraţi-vă pe îndatoririle pe care le aveaţi şi pe ce nu agreaţi la ele, nu vă axaţi pe oameni sau pe companie.

Dacă vreţi să daţi bine şi spuneţi că nu aveaţi suficiente provocări şi vă plictiseaţi îl faceţi pe cel care vă evaluează să se întrebe dacă nu vă veţi sătura în timp record şi de compania lor. Sau dacă vă lamentaţi că aveaţi un superior aşa-şi-pe-dincolo, omul se va întreba dacă veţi putea oare lucra cu el, dacă sunteţi aşa „sensibil”.

Dacă am fi acum la un restaurant, iar chelnerul v-ar aduce o friptură aproape arsă, deşi aţi cerut una în sânge, cum aţi reacţiona? Să nu credeţi că este imposibil să auziţi o astfel de întrebare la un interviu pentru angajare, oricât de deplasată vi s-ar părea abordarea. Această întrebare, la fel ca, de exemplu

„Dacă ai afla că firma noastră face ceva împotriva legii, ce-ai spune?”, sunt din seria întrebărilor de interviu care îţi dezvăluie caracterul şi comportamentul în situaţii limită. Nu există o listă de răspunsuri recomandate pentru astfel de subiecte şi, chiar dacă ar fi, sigur nu s-ar nimeri pe placul tuturor evaluatorilor. Doar să ştiţi că puteţi auzi astfel de scenarii şi să fiţi pregătiţi cu răspunsuri personalizate, dar şi… temperate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân