Concediul, prietenul sănătăţii! Află de ce ai nevoie de o vacanţă

Probabil că niciodată nu v-aţi gândit la el aşa, dar ar trebui. Nici nu ştiţi cât de mult ajută sănătatea concediul acesta pe care fie îl pregătim în aceste momente, fie îl avem deja în amintire şi în memoria aparatului de fotografiat.
  • Publicat:
Concediul, prietenul sănătăţii! Află de ce ai nevoie de o vacanţă

Probabil că niciodată nu v-aţi gândit la el aşa, dar ar trebui. Nici nu ştiţi cât de mult ajută sănătatea concediul acesta pe care fie îl pregătim în aceste momente, fie îl avem deja în amintire şi în memoria aparatului de fotografiat. Să nu care cumva să renunţaţi la el sub pretextul că nu aveţi bani să mergeţi nicăieri sau că nu v-au ieşit planurile ideale.

Vă spun să nu renunţaţi pentru că un concediu înseamnă mult mai mult decât destinaţia perfectă. Înseamnă şi şansa organismului de a se reface după un an greu.

Poate că vă simţiţi în stare perfectă, poate că vi se pare că mai puteţi duce 1 an, 2, 3 aşa, mai ales că ar da bine ca în perioada grea de criză să fiţi pe metereze, dar nu uitaţi nici o clipă că serviciul e sus de tot în clasamentul factorilor de stres. Iar stresul îmbolnăveşte.

Efecte pe termen lung

Cercetările arată că toate plusurile medicale pe care le culegem în concediu au efect pe o perioadă de câteva luni, nu doar pe moment, în acele 2 săptămâni în care singura grijă este – sau ar trebui să fie – să nu uităm crema de protecţie solară pe oriunde ne ducem.

Soarele, da, el e şi înger şi demon, important e să ştim când să îi solicităm serviciile, odihna pe care am cam neglijat-o cu atâtea săptămâni lucrătoare, lipsa stresului care este factor important, în sensul cel mai rău cu putinţă într-o serie de boli pe care le aflăm imediat – toate ne vor ajuta să ne menţinem echilibrul după luni solicitante.

În plus, psihologii spun că şi amintirile pe care le strângem într-un concediu ne sunt de folos – rememorarea lor este la fel de folositoare ca tehnicile de meditaţie şi eliberează în creier endorfine – hormonii stării de bine.

Stresul, bată-l vina

Există o listă destul de lungă de boli cu care este asociat stresul şi vreau să v-o reamintesc ca să nu-l subestimaţi. Aşadar, bolile de inimă sunt cap de listă, apoi stresul poate agrava astmul, poate juca un rol în obezitate, prin datul peste cap al hormonilor, la care e maestru, înrăutăţeşte diabetul, ne dă dureri de cap, depresie, anxietate, probleme gastrointestinale, agravează Alzheimerul, ne îmbătrâneşte mai repede şi este vinovat pentru decese premature.

Acum că am aflat cât de important e să ne deconectăm câteva zile de muncă, chit că stăm pe canapeaua din sufragerie, vă las să vă alegeţi perioada, în cazul în care n-aţi făcut-o.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”