3 greşeli de neiertat la job

Am făcut cu toţii câte şi mai câte în câmpul muncii – am întârziat, am încurcat, ne-am mai împiedicat în câte o sarcină. Pentru micile greşeli se găseşte aproape mereu înţelegere. Sunt însă erori mai mari pe care cel mai bine ar fi să le ştim şi să le ocolim. Asta dacă nu vrem să avem "cazierul" profesional pătat şi să ne simţim ameninţaţi de o concediere.
  • Publicat:
3 greşeli de neiertat la job

Am făcut cu toţii câte şi mai câte în câmpul muncii – am întârziat, am încurcat, ne-am mai împiedicat în câte o sarcină.

Pentru micile greşeli se găseşte aproape mereu înţelegere. Sunt însă erori mai mari pe care cel mai bine ar fi să le ştim şi să le ocolim.

Asta dacă nu vrem să avem „cazierul” profesional pătat şi să ne simţim ameninţaţi de o concediere.


Fie şeful cât de înţelegător – nu-i aşa că e minunat să dai peste un mai-marcare nu îţi pune niciodată beţe în roate? – sunt câteva lucruri să le spunem „sfinte” cu care dacă te joci la nesfârşit nu îţi va fi prea bine. Uneori e suficient să le încalci o singură dată ca să simţi apoi tinicheaua cum zdrăngăne de coada ta. Aşa că, cel mai bine, le eviţi cât te ţin puterile.

Nimeni nu se joacă niciodată cu un termen de predare – deadline, pe în graiul englezesc. Dacă ţi s-a spus că lucrarea X trebuie să fie pe masa sau în emailul lui Y până în ziua Z, atunci asigură-te că exact aşa va fi. Depind prea multe de un termen de predare ca să rişti o amânare fie ea cât de mică. În cazul în care arde şi nu poţi respecta ce ţi s-a cerut, se impune de urgenţă o discuţie la nivel înalt, dar în cazul în care ieşirile cu prietenii sau o viaţă amoroasă agitată au stat în calea respectării unei date limită, atunci nu prea ai scuze şi îţi dorim tot norocul din lume. Slavă Domnului, ai nevoie!

Jocul în mai multe echipe este nepermis – cu siguranţă firma la care eşti angajat are o concurenţă, iar concurenţa are tot interesul să încerce să atragă diverse persoane de partea ei. Pentru informaţii de preţ, de pildă. Un eventual acord din partea ta şi apoi ajungerea veştii la urechile angajatorului – subiectele de acest fel circulă mai repede decât bănuieşti, este o greşeală care te poate trimite direct la departamentul de resurse umane, pentru fişa de lichidare a postului. Ca să nu mai vorbim de o posibilă clauză de confidenţialitate din contract de care, probabil, ai uitat şi care te poate lăsa lefter. Desigur, departe de aceste consecinţe, rămâne problema morală – dacă eşti într-o echipă, nu poţi să joci şi pentru adversari, purtând acelaşi tricou. Ţine minte trei cuvinte: nu se face.

Absenţele nenumărate şi nemotivate aduc probleme mari – şi da, prin probleme mari poţi înţelege concedierea. Una este o dimineaţă mai leneşă în care ceasul şi-a răcit alarma degeaba, una este o zi importantă pentru tine în care te-ai învoit şi cu totul altă poveste este o serie de absenţe pentru care nu prea ai explicaţii. Un job e un job, vacanţa de trei luni fără griji s-a încheiat cu liceul. Responsabilitatea este mai mult decât apreciată. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân