Iubirea neîmpărtășită și tragedia suicidului – ce putem face? Explică Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală

  • Publicat:
Iubirea neîmpărtășită și tragedia suicidului - ce putem face? Explică Eduard Andrei Vasile, consilier în dezvoltare personală

În urmă cu trei nopți s-a petrecut o tragedie. O artistă a ales să-și pună capăt zilelor, postând pe o pagină de socializare mesajul de adio. Aceasta a mărturisit că viața este insuportabilă și că o face din cauza unei iubiri neîmpărtășite.

Ce s-a întâmplat în acest timp și după, însă, a ridicat multe semne de întrebare și a creat un zgomot în online, zgomot care cu siguranță nu o caracteriza pe persoana respectivă.

Aflăm de la Eduard Andrei Vasile (@profukool), consilier în dezvoltare personală și relații de cuplu, ce putem face în cazul în care cineva apropiat se confruntă cu stări depresive și gânduri suicidare, dar și motivele pentru care unii artiști recurg la astfel de gesturi după o viață petrecută în lumina reflectoarelor.

Iubirea neîmpărtășită, depresia și singurătatea

CSID: Iubirea neîmpărtășită… Cum socotești gestul extrem al artistei?

Eduard Andrei Vasile: Nu sunt psihiatru și nici nu am competența de a discuta sau dezbate probleme atât de adânci precum suicidul. Sunt doar consilier în dezvoltare personală, dar m-am confruntat și eu cu depresia și cu iubiri mai mult sau mai puțin împărtășite.

Chiar dacă aș fi fost psihiatru, nu mi-aș permite să îmi dau cu părerea despre ceva ce nu cunosc. Este o tragedie și pot să-mi imaginez furtuna din sufletul ei, furtună care a cuprins-o și a împins-o la acest ultim gest.

CSID: Valul de comentarii la postarea respectivă a șocat multă lume, mai mult decât gestul artistei. De ce?

Eduard Andrei Vasile: Am citit și eu (la o zi după) comentariile. Cel mai tare m-a întristat că persoane care o cunoșteau îi spuneau să nu o facă.

Or, în locul lor, m-aș fi urcat într-o mașină, într-un taxi, în orice, și m-aș fi dus direct acolo. Posibil să fi ajuns prea târziu, căci astfel de gesturi sunt calculate, dar singurătatea pare că a contribuit la această tragedie.

Încă un lucru m-a zguduit, și anume destăinuirile unora dintre apropiați. Doctori care spun despre ce se întâmpla la întâlniri, mărturisiri din ce se întâmpla în viața intimă a artistei. Astfel de lucruri nu se fac și nu se spun.

Psihoterapia și medicația, colacul de salvare în multe situații

CSID: Revenind la iubirea care nu este mereu împărtășită. Ce facem în astfel de situații?

Eduard Andrei Vasile: Fiecare dintre noi privește dragostea în felul său. Fiecare dintre noi a avut parte de ea, sau nu, în copilărie.

Fiecare dintre noi își găsește împlinirea în ceva: unii în scris, alții în iubirea idealizată, alții în scrisul despre iubirea ideală.

Cine suntem să judecăm? Nu, nu este sănătos să privim relațiile ca fiind totul sau nimic, asta din simplul fapt că ne pierdem pe noi înșine.

Psihoterapia și medicația, în cazul în care e nevoie, sunt colacul de salvare în multe situații.

Să fim mai empatici și mai atenți

CSID: Ce putem învăța din aceste tragedii?

Eduard Andrei Vasile: Putem să fim prieteni mai buni. Putem să fim mai empatici și mai apropiați de cei care au nevoie.

Nu așteptați să se întâmple tragedii ca să învățați asta. Pur și simplu aplicați această lecție înainte să fie predată.

Fiți atenți la ce vă spun cei de lângă voi, sunați-i mai des, vedeți cum sunt, aflați dacă duc lupte atât de mari despre care nu vorbesc.

Artiștii pot afișa o viață împlinită iar sufletul să le fie franjuri

CSID: Artiștii resimt mai puternic anumite evenimente?

Eduard Andrei Vasile: Artiștii, fie ei mici sau mari, sunt în lumina reflectoarelor și la propriu, și la figurat. Mare parte din hrana lor provine din aprecieri, din performanțe, din viața pe scenă.

Artiștii mai pot și să ascundă foarte bine ce le-ar putea lua din lumină. Pot afișa o viață împlinită iar sufletul să le fie franjuri.

Să ne amintim de Dalida, un reper al muzicii din secolul XX. După pierderea celor doi parteneri și o operație care a condus la infertilitate, ea a continuat să performeze. A transmis muzică și energie cât pentru un secol.

Tot Dalida și-a pus capăt zilelor, după o depresie cruntă, lăsând un bilet în care spunea că viața este insuportabilă și ne roagă să o iertăm.

Dragilor, atât cât puteți, fiți prezenți în viețile celor pe care îi prețuiți. Nu avem nicio garanție ori mărturisire despre ce ne așteaptă dincolo. Tot ceea ce știm este viața iar câteva cuvinte la timpul lor pot schimba destinul oricui.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân