Când este momentul să mergi la psihoterapie?

În cadrul „Ghidului complet de consultații periodice” sunt menționate sfaturi despre importanța apelării la un specialist în sănătate mintală.
  • Publicat:
Când este momentul să mergi la psihoterapie?
Când este cazul să mergi la psihoterapie? Foto: CottonBRO, Pexels.com

Monica Rădulescu om de comunicare, a hotărât să-și dedice activitatea profesională în scopul informării femeilor despre importanța sănătății femeilor după ce prietena ei Cristina și-a pierdut viața în lupta cu cancerul uterin. De curând, a lansat un e-book gratuit pentru informarea femeilor „Ghid complet de consultații periodice”. Raluca Anton, psihoterapeut explică la ce criterii să fim atenți atunci când vrem să facem psihoterapie.

 

A fost o dată ca niciodată… O Românie în care mersul la psiholog sau la psihoterapeut era o fantezie din filmele americane. Iar cei care ar fi apelat la acest specialist o făceau pentru că sigur erau… ”nebuni” în concepția populară. Ei bine, peste ani, tot mai mulți români au îndrăznit să treacă pragul psihologilor, psihoterapeuților, medicilor psihiatri. Chiar și pentru probleme emoționale ori dorința de a se dezvolta personal. Asta peste dorința de a trece peste blocaje emoționale sau a vindeca trauma… În ultimii ani, auzim tot mai des de oameni care trec prin depresie sau burnout. Sănătatea mintală și emoțională trebuie să devină o prioritate.

 

Când este cazul să ceri ajutor unui specialist în sănătate mintală?

Dacă pur și simplu nu poți gestiona anumite stări și situații din viața ta, este de ajutor să mergi la psihoterapie. Nu aștepta să apară momente critice în viața ta ca să ceri ajutorul. Evident, mai bine mai târziu decât niciodată. Nu este cazul să ajungem să cerem ajutor atunci când nu mai facem față din niciun punct de vedere situației. Să nu uităm că în caz de depresie, unul dintre simptome este exact incapacitatea de a cere ajutor… O relație tensionată cu șeful la job, o relație toxică în viața ta care simți că te îmbolnăvește (fie partener, fie frate, soră, unul dintre părinți, colegi), gânduri de suicid, gânduri de automutilare, gânduri despre pericole la tot pasul, stresul provocat de pierderi (concediere la job, despărțiri, moartea cuiva drag, lipsa banilor) sunt evident semnale clare că este binevenit ajutorul unui specialist.

Cum îți poate fi de folos psihoterapia:

Raluca Anton, psihoterapeut  explică ”Prin terapie te cunoști mai bine, ai ocazia să înțelegi mai bine lumea interioară și mecanismele care te duc la a simți diverse emoții intense pe parcursul vieții tale, dar și felul în care faci alegeri. Pe multe dintre ele le faci inconștient, nu îți dai seama care este mecanica din spatele lor, iar un specialist te poate ajuta să înțelegi mai bine. Această înțelegere îți poate da o siguranță și confort”

Monica Rădulescu, om de comunicare, a elaborat un ghid pentru a încuraja femeile să meargă la consultații medicale periodice, foto arhivă
Monica Rădulescu, om de comunicare, a elaborat un ghid pentru a încuraja femeile să meargă la consultații medicale periodice, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân