Petronela Rotar: despre depresia de la 12 ani, tentativa de suicid din liceu și motivele care au făcut-o să studieze psihologia

În cadrul CSID.RO Live, Petronela Rotar, scriitoare și psiholog, ne-a dezvăluit motivele pentru care a decis să-și rezolve traumele, să studieze psihologia și să devină sprijin pentru cei cu probleme.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Petronela Rotar este una dintre cele mai cunoscute persoane din mediul online. Petronela Rotar este blogger, scritoare, iar în ultimii ani, s-a dedicat studiului psihologiei. Este o persoană sinceră, deschisă care, de-a lungul timpului, a abordat în articole, postări pe Facebook și în cărțile sale, subiecte considerate multă vreme tabu în România. Invitată în CSID.RO Live, ediția dedicată traumei, Petronela Rotar a vorbit sincer despre motivele care au făcut-o să își dorească să depășească traumele și să devină la rândul său terapeut.

„Nu pot să spun că a existat un moment specific. Aceasta pentru că, vorbind de traumă profundă în viața mea, au fost mai multe momente, mai mulți piloni din acest punct de vedere. Prima oară când am fost dusă la un specialist aveam 12 ani. Eram în clasa a VI-a, deja sufeream de depresie și a fost nevoie de medicație.

Un alt contact cu un psihoterapeut l-am luat în liceu când, în urma unei tentative de suicid, am fost obligată să fac acest demers. Însă atunci, mersul la psiholog și educația psihologică nu erau lucruri despre care să se vorbească. Aceste lucruri nu erau cunoscute.

Pentru prima dată, în mod conștient, am ajuns în terapie pe la 26 de ani, când depresia mea funcțională și de fond, cu care trăiam deja de când eram mică, ajunsese într-un punct foarte complicat. Deja intrasem într-o zonă de disfuncționalitate, nu mai puteam trăi în felul în care reușisem până în acel moment.

Ajunsesem într-un punct în care plângeam încontinuu, lucram în televiziune, trebuia să mă machiez de 6 ori pentru un jurnal și stricam machiajul cu lacrimile. Și nu mai reușeam să-mi stăpânesc emoțiile. Nu dormeam noaptea, slăbisem foarte tare, ajunsesem să am simptome gastrice date de depresie și anxietate. Eram deja disfuncțională.

Dacă aș fi știut să previn aceste lucruri, ar fi fost mai bine. Dar am ajuns acolo, în terapie, așa cum ajung mulți oameni din păcate, abia când lucrurile deveniseră critice” ne-a mărturisit Petronela Rotar.

Cum a decis să devină Petronela Rotar psiholog și terapeut puteți afla din intervenția sa video din CSID.RO Live!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Petronela Rotar - Psiholog
Petronela Rotar este o scriitoare din noua generaţie din România. S-a născut lângă Braşov şi a făcut naveta în oraş pentru studii, atât în şcoala generală, cât şi în liceu. „Am știut că vreau să fiu scriitoare de foarte, foarte mică. Practic, abia învățasem să scriu și ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult