Prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea: legătura dintre neurotrasmițători și demență

Prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, medic primar neurochirurgie, Director Științific Spitalul Clinic Sanador, explică importanța neuromodulatorilor și neurotransmițătorilor pentru memorie și starea de bine.

În cadrul unei intervenții video din cadrul CSID.RO Live, prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea a oferit câteva sfaturi importante în ceea ce privește menținerea sănătății creierului și cu ajutorul neuromodulatorilor și neurotransmițătorilor.

„Dintre acești neuromodulatori care facilitează comunicarea între neuroni, primul descoperit a fost acetilcolina, în 1936. S-a luat și premiul Nobel pentru această descoperire.

Pentru sinapsele dintre neuroni, prin care se transmite semnalul electric între aceștia, acetilcolina s-a dovedit esențială în anumite situații.

Scăderea  nivelului acetilcolinei din creier duce la aparițiai demenței de tip Alzheimer, cu tulburări grave de memorie. Persoanele care au acetilcolină în cantitate suficientă pot avea o memorie bună.

Mai mult, s-a constatat că o altă substanță, serotonina ne face viața mai frumoasă. Serotonina este asociată cu fericirea, frumusețea, lucrurile plăcute.

O altă substanță importantă de la nivelul creierului este dopamina. S-a constatat că, dacă avem lipsă de dopamină, se poate ajunge la o boală degenerativă foarte gravă, Parkinson.

Există și alți neuromodulatori care acționează la nivelul legăturilor dintre fibrele nervoase, cu ajutorul cărorar se transmit informații dinspre creier spre restul structurilor din corp” ne-a declarat prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea.

Pentru a ne bucura de o bună sănătate a creierului și o cantitate optimă de neuromodulatori,  prof. dr. Alexandru Vladimir Ciurea recomandă o dietă bogată în semințe, fructe, frunze, salate și pește. Un alt sfat important al prof. dr.  Alexandru Vladimir Ciurea este să ne hidratăm corect. De asemenea, reputatul neurochirurg spune că aerul cât mai curat face bine creierului, la o fel și starea de optimism.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea - Medic primar neurochirurgie
Dl Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea este medic neurochirurg român. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar-Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 proiecte de cercetare naționale și internaționale. Este coordonator al departamentului ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar neurochirurgie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult