Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut: ce înseamnă igiena emoțională și cum o menținem

Igiena emoțională presupune să ne menținem echilibrați.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Igiena emoțională este un concept complex ce presupune să avem o rutină pe care, dacă o practicăm, să ne ofere o stare de bine pe termen lung. Dr. Gina Chiriac, psihoterapeut și președintele Asociaței de Psihoterapie Integrativă ne-a oferit mai multe informații într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă, doctore? Live. 

Termenul de igienă emoțională este un termen relativ nou, el a fost folosit pentru prima dată de psihologul Guy Winch și, preluat ulterior, de lumea științifică și specialiștii în sănătate mintală pe o scară mult mai largă și în contexte diferite. A fi preocupat de igiena ta emoțională înseamnă, pe scurt, a conștientiza emoțiile pe care le ai, dar și de o permanentă atenție și monitorizare a acestora, iar când e cazul, e nevoie și de tratament.

Nu doar psihologii se preocupă de acest termen de igienă emoțională, ci și Dalai Lama. Acesta este de părere că igiena emoțională este la fel de importantă ca și cea fizică și avem nevoie să ne preocupăm de sănătatea emoțiilor noastre.

Igiena emoțională, ca și inteligența emoțională, se dobândește, se învață pe parcursul vieții. Însă ambii termeni sunt termeni noi. Termenul de inteligență emoțională a apărut în anii ’80, de exemplu. Așa că suntem la începuturile înțelegerii acestor concepte și de aceea e mare nevoie ca specialiștii să facă psihoeducație – să explice oamenilor ce înseamnă igiena emoțională, ce înseamnă inteligența emoțională, ce putem face prin a le dezvolta, cum le integrăm în viața noastră, acre le sunt beneficiile. E important să ne educăm noi, mai întâi, apoi copiii și pe cei dragi, tocmai pentru a beneficia din plin de resursele pe care le oferă igiena emoțională.

Domna Dr. Gina Chiriac a subliniat cât de important este ca oamneii să se informeze, să afle ce înseamnă aceste concepte, să învețe să le aplice și să observe pe ei înșiși care sunt beneficiile lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Gina Chiriac - Psihoterapeut
Dr. Gina Chiriac este psihoterapeut, formator și supervizor în psihoterapie integrativă certificat european și național (EICP)Este președintele fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și al Institutului European de Studii pentru Terapia Copiilor și Adolescenților ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult