Relațiile toxice pot duce la depresie? Cum le recunoști și cum să ieși din ele fiind depresiv?

Cu toții avem nevoie de interacțiuni armonioase cu cei din jur. Și mai ales cu cei cu care ne petrecem majoritatea timpului.
  • Publicat:
Relațiile toxice pot duce la depresie? Cum le recunoști și cum să ieși din ele fiind depresiv?
foto: Shutterstock

Mileniul trei este caracterizat și de pandemie de depresie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele au fost afectaţi în 2015 de această afecțiune mentală. Statisticile spun că aproape 800.000 de persoane se sinucid anual din această cauză (ref 2015). Femeile sunt o categorie aparte când vine vorba despre depresie, cifrele oficiale arată 15% dintre femei suferă de depresie la un anumit moment pe parcursul vieţii. Chiar și relațiile toxice din familie pot duce la depresie.

Despre acest aspect am stat de vorbă cu psihologul Yolanda Crețulescu, care a răspuns alături de alți specialiști în sănătate mentală mai multor întrebări despre depresie în ghidul ”100 de întrebări și răspunsuri despre depresie” realizat de Asociația Copac.

 

CSÎD: Am putea atrage de la sine depresia dacă acceptăm o relație toxică de cuplu?

Psiholog Yolanda Crețescu: Da. Relațiile toxice pot duce la depresie. Pentru că dacă noi avem percepții negative despre sine, atunci vom accepta relații umilitoare, nepotrivite de abuz, de persecutor-victimă.

Calitatea vieții scade în episoadele de depresie

CSÎD: Ce se întâmplă într-un astfel de cuplu, în care victima este în depresie?

Psiholog Yolanda Crețescu: În acest caz, bineînțeles, calitatea vieții, modul în care ne desfășurăm viața în mediul de familie, pot să ducă la episoade de depresie.

Ce putem învăța de la un episod de depresie

CSÎD: Ar putea depresia să aibă și o parte pozitivă în viața celului care se instalează?

Psiholog Yolanda Crețulescu: Din acest motiv spun că putem privi depresia și ca pe o oportunitate.

CSÎD: Explicați-ne vă rugăm!

Psiholog Yolanda Crețulescu: Este acea perioadă de timp pe care ți-o iei și îți rulezi în minte toate scenariile negative pe care le-ai dezvoltat. Eu în cabinet încerc să despic unde s-a așezat depresia: în zona personală, a relațiilor, frica de părinte vis-a-vis de copilul tău. Sunt lucruri care au legătură cu tine sau cu viața ta socială. Sunt legături vis-a-vis de spiritualitate, de cine sunt, poate o criză a vârstei?

CSÎD: După ce se află cauza pentru care depresia s-a instalat, ce urmează?

Psiholog Yolanda Crețulescu: Și atunci ne vom răspunde care este sensul acestei depresii. Bineînțeles că atunci când suntem pregătiți vom face pasul către schimbare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân